• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hladne glave na Hrvate

Košarkaši Srbije hladnih glava dočekuju duel sa Hrvatskom u osmini finala SP. "Političke gluposti su iza nas", rekao je Savanović.

 Hladne glave na Hrvate Izvor: MONDO

Protivnik Srbije u osmini finala Svjetskog prvenstva dolazi iz komšiluka. Hrvatska je imala dvije pobjede i tri poraza u svojoj grupi, a u četvrtak je deklasirana od Brazila.

Na parketu u Istanbulu, oči u oči gledaće se saigrači iz Reala Novica Veličković i Ante Tomić. Novica je jednu bitku proitv saigrača iz reala dobio - Pablo Priđoni i njegova Argentina su savladani u borbi za prvo mjesto u Grupi A.

"Hrvati su došli ovde sa dosta izmjenjenim sastavom. Najbolje poznajem Tomića, saigrača iz Reala. On im je ispod koša najbolji igrač. Na spoljnoj liniji imaju iskusne Popovića i Tomasa. Naboj koji postoji ne treba gledati na poseban način. To može da bude samo kontraproduktivno i da izgorimo u želji", poručio je Veličković.

Duško Savanović, takođe, hladne glave gleda na predstojeći duel koji će biti odigran 4. septembra (najvjerovatnije od 17 časova).

"Mnogi će na to gledati kao na međunacionalni duel, ali ne bih to tako nazvao. Te političke gluposti su daleko iza nas i ne zanimaju nas. Mi smo, prije svega, veliki prijatelji, a potom profesionalci. Rivalitet postoji između svih ekipa na ovom turniru, tako i između Srbije i Hrvatske", rekao je Savanović.

On dodaje da Srbija ne želi da preuzme ulogu favorita i tako pojača pritisak na svojim plećima.

Hrvatska je u četvrtak odigrala vrlo loše protiv Brazila, a svi hrvatski igrači bili su utučeni, mnogi su se izvinjavali naciji.

"Sramota, sramota! Cijela nacija ima pravo da nam se ruga. I da dobijemo Srbe, koji su pošteni momci, ne bi promijenilo sliku svega što smo pokazali. Šta možemo da kažemo jedan jedan drugome, ko koga može da pogleda u oči? Najradije bih pobjegao u mišju rupu da me niko ne vidi. Da je ovo poslednja utakmica na prvenstvu otišao bih odmah u Kazanj da me kući ništa ne pitaju. Sramota me je", rekao je Marko Popović poslije poraza od Brazila 92:74.

Centar Krešimir Lončar bio je među onima koji nisu potpuno podbacili. Uz izvinjenje naciji za prikazanu igru protiv Brazila, obećao je da će "ginuti" protiv Srbije.

"Ja ću protiv Srbije ostaviti srce na terenu! U ovakvom nas izdanju više nećete vidjeti. Srbi imaju mladu ekipu koja igra vrhunsku košarku za razliku od nas. Moraćemo dati 200 odsto, ako hoćemo da pariramo", izjavio je Lončar.

Da li je to znak da u taboru Hrvata nije baš vesela atmosfera? Ipak, ne treba se opuštati, jer komšije imaju vrlo kvalitetan sastav.

Hrvati dugo godina ne uspjevaju da "nađu sebe" u košarci. Poslije nekoliko (neuspešnih) smjena generacija i promjena selektora, Hrvatska je izborila plasman na SP.

Reprezentacija Hrvatske je prvo, i do ove godine poslednje učešće na Mundobasketu 1994. u Torontu i Montrealu, okončala osvajanjem bronzane medalje. Iako se to odličje danas slavi kao jedan od najvećih uspjeha u istoriji hrvatske košarke, prije 16 godina Toni Kukoč, Dino Rađa, Arijan Komazec i ostali članovi te generacije, ponikle u ligi bivše Jugoslavije, nisu bili zadovoljni učinkom pošto su željeli finale sa američkim "drim timom".

Od toga, međutim, nije bilo ništa, s obzirom da su se "šahovničarima" u osmini finala ispriječili Rusi. Hrvatska je uspjela da sledeće godine sa istim timom osvoji "bronzu" na šampionatu Evrope u Atini i od tada je elita i borba za odličja za nju neostvareni san.

Zato će ovo biti prvi duel Srbije i Hrvatske na svjetskim prvenstvima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC