• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkaši BiH ipak na Eurobasketu!

Košarkaška reprezentacija BiH, iako kroz kvalifikacije nije izborila to pravo, nastupiće na "Eurobasketu 2011" u Litvaniji.

 Košarkaši BiH ipak na Eurobasketu! Izvor: MONDO

Ovakav rasplet stigao je poslije odluke Upravnog odbora FIBA, na sjedinici u Istanbulu, da broj učesnika na Evropskom prvenstvu poveća sa 16 na 24 reprezentacije.

U nedjelju poslije podne u Istanbulu, gdje je u toku Svjetsko prvenstvo za košarkaše, održan je sastanak UO FIBA Evrope na kojem je, poslije prijedloga Litvanske federacije, donesena spomenuta odluka. To znači da će BiH kao četvrtoplasirana reprezentacija u Grupi B igrati na "Eurobasketu 2011", čiji je domaćin upravo Litvanija. Uz 15 selekcija koje su ranije osigurale plasman, na EP-u će igrati još sedam iz kvalifikacija, te dvije koje će se za ta mjesta boriti kroz baraž u kojem će igrati tri posljednjeplasirane selekcije iz kvalifikacionih grupa.

Podsjetimo, UO FIBA Evrope još ranije je donio odluku da se od 2013. godine Evropsko prvenstvo igra sa 24 reprezentacije. Ali, sada su odlučili da to učine dvije godine ranije, što je svakako sjajna vijest za košarkaše BiH koji su odigrali jedne od najgorih kvalifikacija, ali će ipak biti na EP-u.

"Košarkaški savez Litvanije iznio je inicijativu da već od naredne godine na završnom turniru igraju 24 reprezentacije. Članovi Upravnog odbora u početku su bili malo skeptični kada je u pitanju ovaj prijedlog. Ali, nakon razgovora zaključili smo da je to sjajna stvar za košarku i njen razvoj u Evropi. To u praksi znači da će, osim pet selekcija koje su već izborile nastup na 'Eurobasketu 2011' kroz kvalifikacije, u Litvaniji igrati i sve ostale selekcije iz kvalifikacija, osim posljednjeplasiranih u tri grupe", rekao je Mirsad Đonlagić, predstavnik KS BiH u Upravnom odboru FIBA Evrope za "Nezavisne novine".

Ovu vijest, naravno, uz odobravanje i zadovoljstvo, primili su i stručni štab i reprezentativci BiH. Jedan od onih koji je dao sve od sebe da pomnogne bh. timu u kvalifikacijama Ratko Varda je oduševljen viješću koja je stigla iz Istanbula.

"To je zaista superstvar i fantastična vijest. Koliko smo sada imali sreće, isto toliko nas je pratila nesreća kroz cijele kvalifikacije. Sada moramo okupiti najbolje što imamo za 'Eurobasket' u Litvaniji. Samo s najjačom ekipom s Đedovićem, Teletovićem, Bajramovićem, Hukićem, Vasiljevićem..., možemo nešto napraviti. Što se mene tiče, ja stojim na raspolaganju reprezentaciji, iako sam već polako ušao u pozne igračke godine", rekao je Varda.

Ekipe, njih 15, ranije su osigurale učešće na "Eurobasketu 2011" u Litvaniji. Uz domaćina, to su selekcije sa SP-a: Španija, Srbija, Slovenija, Turska, Grčka, Hrvatska, Njemačka, Francuska, Rusija te iz kvalifikacija: Crna Gora, Velika Britanija, Izrael, Makedonija i Belgija.
Sada bi trebalo da im se priključe: Italija, Letonija, Ukrajina, BiH, Gruzija, Bugarska i Poljska. Za preostala dva mjesta razigravaće Mađarska, Finska i Portugal.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC