• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA: O Kosovu ni riječi, a o Bori hvalospjevi

Navodna inicijativa KS Kosova da postane ravnoprvan član FIBA nije se našla ni na dnevnom redu. Bora Stanković "zasjenio" i novog predsjednika FIBA Ivana Mainija.

 FIBA: O Kosovu ni riječi, a o Bori hvalospjevi Izvor: MONDO

Trodnevni Kongres FIBA završen je u ponedjeljak, 6. septembra u Istanbulu.

Dosadašnji predsjednik Francuske košarkaške federacije Ivan Mainini izabran je za novog predsjednika FIBA svijet, a iako je uoči i tokom Svjetskog prvenstva u Turskoj bilo najava da bi u agendi mogao da se nađe i zahtjev Košarkašog saveza Kosova da bude primljen u FIBA, ta tema nije se ni našla na dnevnom redu.

U centru pažnje bili su izbori za novog, 11. predsjednika FIBA svijet, ali se tokom Kongresa ispostavilo da je jedan bivši visoki funkcioner, bez svoje volje, "ukrao šou" sada već novom prvom čovjeku svetske košarke.

U Istanbulu se najviše pričalo o gospodinu Borislavu Stankoviću, dugogodišnjem generalnom sekretaru FIBA (1976-2002), a sada počasnom predsjedniku. Iako su mnogi smatrali da je naš Čika Bora samo prošlost FIBA i da je njegova funkcija "počasnog" bez uticaja, ispostavilo se da nije baš tako.

Gotovo da nije bilo govornika na Kongresu, koji nije u superlativima govorio o gospodinu Stankoviću, kao "ocu moderne FIBA", kao čovjeku zbog kojeg u velikoj meri košarka danas ovako izgleda.

Čika Bori dodijeljene su mnoge nagrade i priznanja, što u sklopu protokola, što van njega.

"Bio sam iznenađen koliko se i danas sve vrti oko Bore Stankovića i na koji način ljudi širom svijeta govore o njemu", prenio nam je svoje utiske predsjednik KSS Dragan Kapičić.

Da funkcija i uloga Bore Stankovića u današnjih FIBA nije samo "salonska", potvrđuje i vijest da je on na Kongresu u Istanbulu uvršten u Centralni Bord FIBA, u mandatu od četiri godine, zajedno sa Ivanom Mainijem, Patrikom Baumanom i ostalima...

Takođe, Bora Stanković izabran je i u Etičku komisiju FIBA, sa istim mandatom.

Francuz Maini, predsjednik nacionalnog saveza od 1992. godine i predsjednik FIBA Evropa (1998-2001), izabran je kao nasljednik Australijanca Boba Elfinstona, koji je izabran na 18. Kongresu FIBA u Tokiju, tokom Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Po sistemu rotacije po kontinentima, sa unapred određenim mandatom od četiri godine, mjesto predsjednika stiglo je u Evropu, a jedini kandidat bio je Maini, kojeg je novinovala Generalna skupština FIBA Evrope, održana u Minhenu, maja ove godine.

Tada je još bilo poznato da je Maini dobio "rat" sa Grkom Jorgosom Vasilakopulosom, potpredsjednikom FIBA svijet, koji je takođe namjeravao da na "napadne" vrh organizacije, ali su mnogi evropski savezi smatrali da šansu treba da dobije novi čovjek i da Vasilakopulos nije imao značajne uspjehe dok je bio na čelu FIBA Evropa.

Konkretno, nije uspio da riješi problem između FIBA i ULEB.

Mandat je povjeren Mainiju, koji je rođen 26. decembra 1944. godine u Bajeu, a košarkaški trener ekipe iz svog grada postao je sa svega 16 godina. Suđenjem je počeo da se bavi sa 17 godina i postao je arbirtar sa nacionalnom licencom svega četiri godine kasnije.

Do 1988. godine sudio je na tri Olimpijade i tri Svjetska prvenstva. Dva čuvena finala Svjetskih prvenstava, 1982. i 1986. godine, između SSSR i SAD, sudio je upravio Maini.

Sudio je na više od 1.000 utakmica najvišeg klupskog nivoa, kao i 300 internacionalnih mečeva.

Van košarke, Maini je 1977. godine diplomirao na katedri za geografiju Univerziteta u Kanu, a master diplomu iz Prava i ekonomije u sportu dobio je 1993. godine u Limožu.

Tokom sudijske karijere, predavao je fizičko obrazovanje u Kalvadosu.

Radom u lokalnim košarkaškim organizacijama, na čijem je čelu bio, 1992. godine zaslužio je da postane prvi čovjek francuske košarke.

Član Borda FIBA je od 1994. godine, a potpredsjednik tog organa bio je od 1998. do 2002. godine, kada je radio i kao prvi čovjek evropskog ogranka FIBA.

Aktivan je i u olimpijskom pokretu i to kao savjetnik predsjednika Francuskog nacionalnog olimpijskog komiteta.

Maini je oženjen i ima dvoje djece.

Prvi saradnik gospodina Mainija i dalje će biti Patrik Bauman. Sa Kongresa FIBA svijet stigla je i informacija da je aktuelnom generalnom sekretaru Baumanu produžen ugovor sa FIBA do 2022. godine, dakle na 12 godina!

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC