• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u polufinalu! Teo, ti si lud!

Reprezentacija Srbije svrgnula je aktuelnog prvaka svijeta, Španiju - 92:89, trojkom Miloša Teodosića tri sekunde prije kraja.

 Srbija u polufinalu! Teo, ti si lud! Izvor: MONDO

"Orlovi" u polufinalu, a šampion iz Japana 2006. u borbi za plasman od petog do osmog mjesta!

To je epilog dramatične utakmice četvrtfinala Mundobasketa, utakmice koja će se dugo pamtiti i prepričavati: Srbija - Španija 92:89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25).

Pošto je Mark Gasol izjednačio na 89:89, našoj selekciji ostalo je 25 sekundi za posljednji napad. Miloš Teodosić čuvao je loptu, kako bi izvodio slobodna bacanja u slučaju planskog faula, ali prekršaja Serhija Ljulja nije bilo.

U igri "dva na dva" sa Novicom Veličkovićem, Teodosića je preuzeo Horhe Garbahosa i odaljio se od srpskog plejmejkera dok je vrijeme za napad lagano isticalo. Objektivno, Teo nije ni imao drugo rješenje - podigao se na šut sa skoro devet metara i... pogodio!

Španci su se spetljali poslije tajm-auta, Garbahosi je ispala lopta i na parketu dvorane Sinan Erdem nastalo je neopisivo slavlje.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

"Važna pobjeda, ali nadam se ne i posljednja na ovom prvenstvu. Moramo koliko-toliko da ohladimo glave i spremimo se za polufinale", rekao je Teodosić za RTS neposredno po završetku meča.

"Nisam igrao na svom nivou, onako kako želim i kako je potrebno timu, ali sam se na kraju iskupio. Želim da kažem da ne bi ni došlo do ove trojke da Bjelica i Veličković nisu sjajno otvorili utakmicu i da cio tim nije odigrao na najvišem nivou".

"Orlovi" će se u polufinalu sastati sa boljim iz meča Turska - Slovenija, a igraće se u subotu. Pitanje je samo da li u 17 časova, kako je predviđeno rasporedom, ili u 20 časova ako domaćin prođe i zatraži promjenu termina.

ISTANBUL. DVORANA Sinan Erdem. GLEDALACA: 10.000.

SUDIJE: Estevez (Argentina), Kenedi (SAD), Ejlen (Australija).

SRBIJA: Teodosić 12 (2/8 za trojku, 5sk, 8as), Tepić 2, Rašić, Paunić, Bjelica 14 (2/2 za dva, 3/3 za trojku), Marković, Savanović 15 (5sk), Kešelj 17 (5/6 za trojku), Krstić 13 (9sk), Perović 2, Veličković 17 (5sk, 3as), Mačvan.

ŠPANIJA: San Emeterio, Fernandez 15 (0/5 za trojku, 5sk), Rubio 3 (3sk, 3as), Navaro 27 (5/10 za dva, 4/7 za trojku, 5as), Lopez, Rejes 3, Klaver, Vaskez 4 (4sk), Ljulj 4, Gasol 13 (5sk), Mumbru 3, Garbahosa 18 (4/6 za trojku, 6sk).

STATISTIKA

2 poena: Srbija 54 odsto (19/35), Španija 56 odsto (20/36)
3 poena: Srbija 50 odsto (15/30), Španija 38 odsto (10/26)
Slobodna bacanja: Srbija 53 odsto (9/17), Španija 86 odsto (19/22)

Skokovi: Srbija 32 (22+10), Španija 34 (23+11).
Asistencije: Srbija 17, Španija 17.
Izgubljene lopte: Srbija 14, Španija 16.
Lične greške: Srbija 23, Španija 21.


I opet, kakva utakmica, koliko junaka! Mnogi se smjenjuju u glavnim ulogama, a Srbija gura dalje i to je najvažnije od svega.

Svaka čast i našem selektoru, velikom Dušanu Ivkoviću, koji je naložio da se igra u frenetičnom tempu, a mnogi bi prije utakmice rekli da to više odgovara Španiji. Vjerovatno su i sami Španci tako mislili, pa ih je iznenadila "oluja" sa srpske strane, u kojoj je slobodan igrač imao "zeleno svjetlo" da šutne trojku, makar i u osmom sekundu napada.

I na poluvremenu i na kraju meča, "orlovi" su imali bolji procenat šuta van linije od 6,25 metara, nego sa linije slobodnih bacanja! U košu ekipe koja čeka nedelju da zvanično prepusti tron nekom drugom, završilo je čak 15 trojki.

Upravo preciznošću Kešelja, Savanovića, Bjelice, Veličkovića i, konačno, Teodosića (do opisanog šuta gađao očajnih 1/7) kompenzovan je gubitak kontrole skoka u drugom poluvremenu, kao i značajno povećan broj izgubljenih lopti. Poslije samo dvije greške u prvom poluvremenu, u trećoj smo nanizali deset, što protivnik, na sreću, nije iskoristio na najbolji način.

Španci su često uzvraćali greškom na grešku, na to ih je tjerala i raznovrsna odbrana "orlova", pravovremena udvajanja, duge ruke i mlade, svježe noge Ivkovićevih pulena.

Navaro je počeo maestralno, ali nije mogao da ostane 40 minuta na takvom nivou. Rudi Fernandez nije se ni "upisao" u prvom poluvremenu, da bi nas u drugom stavio na velike muke. Iskusni Garbahosa pružio je jednu od boljih igara u posljednje vrijeme, ali zaustavljeni su Rubio, Ljulj, Rejes, Vaskez...

Srbija je u prvom poluvremenu dozvolila Špancima da četiri puta izjednače, ne i da povedu. Maksimalnih deset poena razlike imali smo u 8. minutu - 23:13, poslije serije od 10:0. Briljirali su Bjelica i Veličković, koji su u prvoj četvrtini zajedno dali 21 poen, od toga četiri trojke.

Sjajan osjećaj imao je Duda Ivković, koji je ostavio Bjelicu u igri, iako je brzo zaradio dvije lične greške. Ovaj mu se odužio sa osam poena za nešto više od dva minuta!

"Furija" je koševima Navara, ali i odbranom koju je stabilizovao Vaskez, prišla na 29:28. Činilo se da je naš tim malo izgubio konce, kada se pojavio Marko Kešelj i trojkom dao oduška cijeloj Srbiji.

Uradio je to još nekoliko puta na ovoj utakmici, a pamtiće se pogodak za 89:84, minut i 39 prije kraja, kada je prkosio sili Zemljine teže i u vazduhu sačekao da njegov čuvar (Fernandez) padne, pa tek onda šutnuo i pogodio...


Na poluvremenu su "orlovi" imali osam poena viška (49:41), ali su naivnim faulovima dozvolili protivniku da za prvih minut i po napravi seriju od 8:0, zatim i da povede preko Navara - 49:51.

Trojkom je odgovorio Kešelj, da bi vođstvo do kraja treće dionice promijenilo "vlasnika" ukupno deset puta. Skoro isto kao na prethodnom meču, sa Hrvatskom.

Savanović je u nekoliko navrata odveo Špance u školu košarke, a Krstić se pod košem borio kao tri lava. Bilo je nepotrebnih grešaka (došao je red da Rašić pruži katastrofalnu partiju), ali su aktuelni šampioni promašili "brdo" trojki i poslije 63:62 u 28. minutu (Veličković na dodavanje Teodosića) više nijednom nisu poveli.

Početkom posljednje četvrtine, Stefan Marković zaradio je četvrtu, pa petu ličnu, a Teodosić ubrzo četvrtu. Njegovo povlačenje na klupu bilo je znak Serđu Skariolu da postavi "zonu", koja je umnogome otupila oštricu našeg napada.

U tom, 32. minutu imali smo 74:66, da bi Rubio, jedan od najgorih španskih šutera, trojkom najavio povratak u neizvjesnost. Pokušavali su "orlovi" da ponovo steknu opipljiviju prednost i konačno uspjeli trojkom Savanovića četiri minuta prije kraja - 86:78.

Ni to nije bilo dovoljno, jer je "furija" poenima Garbahose iz "trećeg" napada počela seriju od 6:0 i samo 86:84 na ulasku u posljednja dva minuta. Trojke su razmijenili Kešelj i Navaro, zatim ih promašili Tepić, Navaro, pa Veličković, da bi Gasol zakucao za izjednačenje na pas Navara, iskoristivši zakasnjelu rotaciju naše odbrane.

I šta se dogodilo? Srbija je zahvaljujući nevjerovatnom Teodosiću dobila treću neizvjesnu završnicu zaredom (Argentina, Hrvatska), a Španija izgubila treću (od tri) na Mundobasketu (Francuska, Litvanija)!

I to pokazuje kome je mjesto u polufinalu...

(izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC