• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Ogromno je zadovoljstvo trenirati ih

Volio bih da se pojavi čovjek, koji će javno reći da je za preporod srpske reprezentativne košarke u ovom trenutku neko drugi zaslužniji od Dušana Ivkovića.

 Ivković: Ogromno je zadovoljstvo trenirati ih Izvor: MONDO

Tri godine sa srpskom reprezentacijom, prvo mjesto u kvalifikacijama za Evrobasket, odmah srebro i evo sad polufnale Svjetskog prvenstva. Sve i da se na ovome završi u Turskoj, Srbija ima više nego dovoljno razloga i da bude ponosna na svoj košarkaški tim i da bude spokojna za rezultate u bliskoj budućnosti.

Ali, Dudi ne prija uloga, koju mu prije svega mediji dodjeljuju, mada se i navijači u potpunosti slažu.

"Ne dopada mi se što igrači i vi potencirate moj rad", rekao je selektor Ivković poslije velike pobjede nad Španijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

On je odlučio da se povuče u drugi plan i istakne igrače kao prve i jedine heroje.

"Ja samo imamo ogromno zadovoljstvo što treniram ove momke, ali sva slava pripada samo njima. Oni su je zaslužili", rekao je Duda, a mnogi će smatrati da je to bilo preskromno sa njegove strane.

O Španiji?

"Po mom mišljenju, ovo je možda bila i najbolja utakmica do sada na turniru. Mi smo imali samo jedan cilj, da vidimo gdje smo u odnosu na prošlu godinu. Tada nas je Španija, u finalu Evropskog prvenstva, 20. septembra 2009. godine, praktično 'ubila'. Sada su moji igrači dobili priliku da vide koliko smo kao tim napredovali", prokomentarisao je Ivković.

On je naveo da Srbija u Turskoj pokazuje jednu modernu, efikasnu košarku.

"Bila je to sjajna timska igra. Ne mislim da je naših 15 postignutih trojki riješilo meč. Igrali smo timsku košarku i imali prvi put šestoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Uz to, imali smo odličnu selekciju šuta", analizirao je selektor tima koji u prosjeku ima jedva nešto preko 23 godine.

Ivković ove momke zna od kada su imali 18, 19, 20 godina…

"Počeo sam da radim sa ovom generacijom u kvalifikacijama, prije tri godine. Bio sam srećan što moja zemlja ima toliko mladih i talentovanih igrača. Radili smo hrabro, korak po korak. Možda je uspjeh u Poljskoj došao i prerano, na neki način. Možda smo prerano iskočili u vrh, ispred zvaničnog šampiona Rusije, timova poput Grčke, Litvanije, Francuske… Ali, nastavili smo da radimo i da unapređujemo našu košarku. Za to sve zasluge pripadaju igračima. Zaslužili su ovo", dodao je Ivković, čiji tim naizgled nema klasične šutere, trojkaše u sastavu na Mundobasketu 2010, ali zato ima sjajan procenat šuta.



To je bilo očigledno najviše u meču sa Španijom, kada su srpski mladi igrači pogađali iz svih pozicija, a protiv sebe su imali svjetskog šampiona, u utakmici četvrtfinala, koja nosi veliku presiju. Bjelica, Kešelj, Veličković, Savanović, Teodosić i ostali, šutirali su sa distance i u osmoj i u 18. sekundi napada. I u 24. sekundi napada…

S Dudine strane, vrlo hrabro je bilo dati mladićima toliku slobodu, a kako su mu oni vratili najbolje su osjetili sada već bivši šampioni svijeta. Pravi potez…

"Svaki otvoreni šut je sjajan šut, svaki igrač mora da uzme te šuteve. Tradicionalno je bilo da su srpski igrači sjajni šuteri - Danilović, Đorđević, Kićanović, Dalipagić... U cijeloj Evropi nismo imali nijednog dobrog šutera osim Tripkovića, koji je povrijeđen", svjestan je Ivković da srpska košarka danas nema više toliko mirnih ruku.

"U budućnosti moramo dobro da radimo sa mladima na tehnici šuta. Ranije smo imali po desetoricu sjajnih šutera…", podsjetio je Ivković dok ostalima ostaje samo da razmišljaju na koji je način srpski selektor napravio ovako ubitačan šuterski tim, od igrača koji po prirodi nisu isključivo šuteri.

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC