• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turci: Ovu šansu ne smijemo da uprskamo

"Srbija je dobar tim, sa dobrim trenerom. Ali, želimo da igramo finale", kažu u glas Omer Onan i Kerem Gonlum.

  Turci: Ovu šansu ne smijemo da uprskamo Izvor: MONDO

Oni su reprezentativci Turske, Kerem Gonlum i Omar Onan. Njihova lica gledaju prolaznike na gotovo svim ulicama i trgovima u Istanbulu. Oni su pripadnici starije garde turskog nacionalnog tima.

Od njih se, kao i od svih ostalih turskih reprezentativaca, očekuje prva titula prvaka za ovu zemlju sa više od 70 miliona stanovnika. Nacija je u transu.

I oni su se do sada dobro nosili sa tim pritiskom.

Ali, sada ih očekuje polufinale (subota, 20.30) i pomalo nepredvidiv protivnik - košarkaška reprezentacija Srbije.

"Od polufinala, svaki tim je vrhunski, a Srbija je divan tim. Igrali smo prijateljske utakmice sa njima ovde u Istanbulu i pobijedili su nas, a potom su pobijedili i Španiju u četvrtfinalu. To dovoljno govori", rekao je nam je 206 centimetara visoki centar Turske Gonlum, koji je rođen 1977. godine.

Ipak, Gonlum je odmah naglasio u čemu će njegov tim tražiti inspiraciju.

"Ali, naše navijače ste vidjeli i sami... Atmosfera je nevjerovatna. Podržavaju nas na sjajan način i mi ćemo to pokušati da iskoristimo", kaže Gonlum.

On je svjestan da samo bučno navijanje neće biti dovoljno da se pobijedi vicešampion Evrope.

"Prije svega, moramo da podignemo našu igru na visok nivo i u odbrani i u napadu i onda vjerujem da ćemo pobijediti Srbiju. Verujem da ćemo postati prvi tim u istoriji turske košarke koji će igrati u finalu Svjetskog prvenstva".

Ali, u Turskoj očekuju više?

"Od početka turnira, svi očekuju titulu od nas i mi to pokušavamo da uradimo", nadovezao se Gonlum, koji najavljuje dobru utakmicu.
A, dobra utakmica podrazumjeva i rezultatsku neizvjesnost. Toga nije bilo u osmini i četvrtini finala, kada je Turska demolirala prvo Francusku, pa onda Sloveniju. Obe utakmice "trajale" su manje od poluvremena.

Svjestan snage srpskog tima, igrač Efes Pilsena Gonlum ovog puta očekuje nešto drugačije.

"U Srbiji ima mnogo dobrih igrača. Krstić je sjajan, Teodosić igra nevjerovatno. Znam ih sve... Ali, Srbija je prije svega dobar tim. Biće to dobra utakmica, u sjajnoj atmosferi i svi ćemo uživati", rekao je Gonlum, koji je mirno i bez nervoze odgovarao na pitanja srpskih novinara, iako su ga prije toga mnogobrojne kolege iz Turske "iscjedile" za iste izjave, iznova i iznova.



Još duže se u miks zoni zadržao Omer Onan, 194 centimetra visoki bek šuter, koji je rođen 1978. godine. On je bio u timu 2001. kada je Jugoslavija pobijedila Tursku, takođe u Istanbulu, ali u Abdi Ipekči dvorani.

Bilo je to prvo i posljednje finale velikog takmičenja za tursku košarku.

"Bio sam u timu tada, ali sam bio mlad i malo sam igrao", sjeća se Onan.

On skida kapu novom talasu srpske košarke, ali poručuje da drugu šansu da uzmu titulu pred svojim navijačima, igrači Turske ne žele da propuste.

"Srbija je dobar tim, sa dobrim trenerom. Ali, želimo da igramo finale. Ovo je velika šansa za nas, igramo u Turskoj, pred našim navijačima i želimo to da iskoristimo".

Da li su velika očekivanja presija za vas?

"Mi igramo samo našu igru... Veoma smo bliski između sebe, mislim na nas igrače, samo igramo našu igru. Nekada ne ide, nekada ide, ali nama je lakše jer se držimo zajedno. Ne osjećamo pritisak...", kaže Onan, koji igra za Fenerbahče.

Za kraj...

"Trenirali smo naporno za ovo, ispred nas je Srbija, dobar tim, ali vjerujem da ćemo da pobijedimo. Moramo da pobijedimo".

U Srbiji postoji ona izreka, da se mora samo jedno...

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC