• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lončar za MONDO: Bogdan zaslužuje mnogo više od 52 miliona što Kingsi nude!

Autor Nikola Janković

"Pitanje je navijačko i mogu da odgovorim kao navijač", rekao je Nikola Lončar u intervjuu za Mondo tokom kog je govorio i o imenjaku Jokiću i o NBA sezoni 2019-20 koju dočekuje kao stručni konsultant TV Arenasport.

 Loncar-o-Bogdanovicu-i-Jokicu-Bogdan-zasluzuje-jaci-ugovor-od-Kingsa-Jokic-moze-da-bude-MVP Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Nikola Jokić uvršten je u prvu petorku lige po završetku četvrte NBA sezone u karijeri. Pred start pete, generalni menadžeri 30 timova izabrali su ga za najboljeg centra.

Može li srpski as i korak dalje, do MVP titule?

"Naravno da može", rekao je Nikola Lončar u razgovoru za Mondo i dodao:

"Kvalitet ima, on je već pokazao mnogo stvari. Prvi korak je bio ulazak u prvu petorku NBA lige prošle sezone, mislim da je to važna stepenica ka MVP tituli".

Lončar se prošlog marta vratio u Partizan, za koji je nastupao od 1989. do 1995, pa u sezoni 2005/06, ali ovog puta kao sportski direktor. Tako je prekinuo karijeru stručnog komentatora na španskoj televiziji, gdje je sa uspjehom pratio mečeve NBA lige, bilo iz studija, bilo iz samih dvorana širom SAD.

Utoliko, Kragujevčanin zna da nekada nije dovoljno biti izvrstan tokom cijele sezone, ako se to ne oslika i na tabelu konferencije.

"Znamo da rezultati ekipe u velikoj mjeri utiču na to kome će pripasti najprestižnija individualna nagrada. Ukoliko bi se sve to poklopilo sa njegovim učinkom na terenu i ukoliko bi ponovio brojeve od ove godine, ili poboljšao ih, mislim da je jedan od pet kandidata za MVP ove i neke naredne sezone".

Uspije li, ove ili neke naredne sezone, Srbin bi postao peti neamerički košarkaš proglašen za najboljeg igrača sezone.

Za sada to je uspjelo Hakimu Olajdžuvonu u sezoni 1993/94, s tim da je Nigerijac potom uzeo američko državljanstvo, Stivu Nešu u sezonama 2004/05 i 2005/06, mada treba reći da je Kanada sastavni dio NBA lige od osnivanja Vankuver Grizlisa i Toronto Reptorsa pre 24 godine, možda i najvećem evropskom košarkašu Dirku Novickom u sezoni 2006/07 i aktuelnom MVP-ju, Grku nigerijskog porijekla Janisu Adetokunbu.

Da li su igrači rođeni van granica SAD u hendikepu u odnosu "na domaće" kada je podjela najprestižnijih individualnih nagrada u pitanju?

"Jesu…", odgovorio je 47-godišnji Kragujevčanin.

"Dugo godina prije povratka u Srbiju, u Partizan, govorio sam o tim stvarima i imao isto mišljenje kao i vi. Mislim da su u blagom hendikepu u odnosu na ono što je marketinški interes NBA lige, na svim nivoima", nadovezao se Lončar i konstatovao:

"Ruku na srce, nije ni bilo mnogo igrača koji su imali taj kapacitet. Bio je Dirk Novicki, jer hajde da kažemo da je Stiv Neš 'njihov', bez obzira na to što je Kanađanin. Sada su tu Nikola Jokić, Kristaps Porzingis i Luka Dončić, za njih mogu da kažem da imaju 'materijal' da jednog dana budu to što je postavljeno kao standard potreban za MVP i što je Dirk svojevremeno bio, ali u godini kada nisu osvojili. Kada su osvojili titulu bio je najkorisniji igrač finala", napomenuo je.

Jedan od onih koji pokušava ne samo da ostane u NBA ligi, već i dobije poštovanje koje osjeća da zaslužuje, jeste i Bogdan Bogdanović. Na početku treće sezone u najjačoj konkurenciji, ujedno i posljednje u ugovoru koji je potpisao 2017, član idealne petorke ljetošnjeg Svjetskog prvenstva u Kini izrazio je nezadovoljstvo i ulogom koja mu je namijenjena u ekipi i ugovorom koji su pripremili Sakramento Kingsi.

Pitali smo Lončara šta bi, hipotetički, uradio da je na Bogdanovićevom mjestu.

"Pitanje je navijačko i mogu da odgovorim kao navijač", rekao je novi stručni konsultant TV Arenasport, koji će imati ulogu u NBA "specijalu" koji će ova televizija pripremati za nedjelju predveče u najavi "prajm tajm" prenosa.

"Za Bogdana je najbolje da ostane u Sakramentu, da dobije što je moguće više novca i da se sa Sakramentom vrati na staze kojima su svojevremeno išli Peđa Stojaković, Vlade Divac, Kris Veber, Majkl Bibi, Džejson Vilijams i ostali članovi ekipe koja je izgubila u finalu Zapada od Lejkersa", nadovezao se i konstatovao da, u isto vrijeme, nije nevažno kakav ugovor će na kraju iznijeti generalni menadžer Kingsa, Vlade Divac.

"Međutim, tržište je drugačije. Mislim da je ponuda koju su Kingsi napravili za Bogdana dosta niska, da Bogdan mnogo više vrijedi na tržištu i da će sljedeće godine, kada bude bio slobodan agent, dobiti mnogo jačih ponuda od tih 52 miliona koliko su mu ponudili Sakramento Kingsi".

Na pitanje o tome ko je trenutno najdominantniji igrač lige, Lončar je odgovorio...

"Najdominantniji igrač? Možemo da kažemo da je to Janis Adetokunbo tokom regularne sezone, ali se situacija bitno mijenja u plej-ofu, jer se i odbrane koncentrišu više na dominantne igrače nego na ostale. U tom smislu, najdominantniji igrač je onaj koji uspije da osvoji titulu sa svojim timom, a to je prošle godine bio Kavaj Lenard", rekao je i poentirao:

"Na kraju krajeva, dobio je taj duel sa Adetokunbom".

Dao je i širi kontekst...

"Vjerujte, više od deset godina sam pratio svakodnevno, putovao po Americi, gledao uživo mečeve, stvarno regularna sezona nema nikakve veze sa onim što se događa u plej-ofu i, generalno, mnogo više cijene plej-of u odnosu na sve što se dogodi prije toga. Adetokunbo je 'lijep' za gledanje, mnogo zakucavanja, atraktivan je na otvorenom terenu, ali ima i dosta stvari koje košarkaški mora da promijeni".

"I bez ove uloge se budim uz ESPN i NBA 'league pass', tako da se u tom smislu ništa neće promijeniti, ali mi je drago što imam priliku da uz Arenu sport i Telekom Srbiju učestvujem direktno u praćenju. Biće to jednom nedjeljno u programu koji će ići nedjeljom uveče. Biće mi drago da pomognem, da prenesem veliko iskustvo koje sam imao i u Americi i u Španiji, srećan sam ako mogu da doprinesem idejama da taj prozivod bude još bolji. Treba znati, ipak, da sam na veoma odgovornom mjestu u Partizanu, da to mjesto zahtijeva posvećenost 24 sata, ovo će biti jednom nedjeljno sat vremena za moju dušu", rekao je Lončar o svojoj novoj-staroj ulozi pred TV kamerama.

Lično?

"Ne želim da budem neobjektivan, ali za mene je Jokić igrač kog volim da gledam, volim da gledam Lenarda, Pola Džordža, Entonija Dejvisa, Džoela Embida, volim da gledam igrače koji su neuobičajeni na svojim pozicijama i mogu da rade mnogo različitih stvari. Da kažem, one koji imaju po malo od svake pozicije u petorci".

Taman kada smo pomislili da se ogradimo kako su prognoze nezahvalne, Lončar nam je pomogao - prihvatio je da prognozira.

"Jeste nezahvalno, ali imamo favorite. Veći broj ekipa sa Zapada je dobilo glasove da će biti prvaci, nego na Istoku, naravno. Na Istoku je mali broj kandidata, Milvoki Baksi zbog Adetokunba, Boston Seltiksi su odlaskom Kajrija Irvinga dobili dosta jer će drugi igrači doći do izražaja, prije svega ovi mlađi, Džejlen Braun i Džejson Tejtum", pričao je i kratko "skočio" na Irvingov odlazak iz "Gardena", prije nego što se vratio na temu.

"Kajri, ako ne gledamo individualni učinak, nije igrač koji 'širi' oko sebe, koji poboljšava druge igrače. On za sebe igra fenomenalno, međutim nije igrač koji će učiniti boljima sve oko sebe. Očekujem da će uz Kembu Vokera i Gordon Hejvord igrati bolje, tako da je to to uz Filadelfiju Seventisikserse. Bruklin Netsi neće biti favoriti dok se ne vrati Kevin Durent".

Aktuelne šampione nije zaboravio, ni izostavio, samo ih je ostavio za kraj. Međutim, ne predviđa im mnogo toga dobrog.

"Toronto Reptorse ne treba potcjenjivati, izgubili su Lenarda, ali su zadržali ostatak ekipe, mada mislim da će tamo biti lomova tokom sezone i da bi mogli u nekom trenutku da odluče da krenu 'od nule'".

Na Zapadu?

"Na Zapadu, prema mom mišljenju su El-Ej Klipersi broj jedan, nisam siguran kako će funkcionisati Džejms Harden i Rasel Vestbruk u Hjuston Roketsima. U nekim godinama su da bi trebalo da budu umorni jurnjave za statistikom, za MVP titulama, nekih ličnih ostvarenja i rekorda, jedino što nemaju je šampionski prsten", pričao je osvajač olimpijskog srebra, svjetskog zlata i evropskog zlata i bronze sa reprezentacijom SR Jugoslavije.

"Vjerujem da će dati sve od sebe da pronađu način kako da uključe i ostale igrače u sve to, ako će svako igrati po jedan napad ili onu 'jedan na pet' Hardenovu košarku, mislim da tako nemaju šanse. Biće tu, biće u konkurenciji, ali vidjećemo kako će to funkcioniše kada bude najvažnije".

Dva tima koji nisu prethodnih sezona bili u uskom krugu favorita na Zapadu su mu "zapala za oko".

"Portland Trejblejzersi će biti ozbiljan tim. Bili su to i prošle godine, ali su ostali bez Jusufa Nurkića, koji će se uskoro vratiti, a sada je tu i Hasan Vajtsajd. Za Demijana Lilarda i Si-Džej Mekoluma nemam riječi, oni su fenomenalni. Juta Džez će biti strašan tim, takođe. Oni na svim pozicijama imaju više igrača, sada je tu i Majkl Konli koji je možda neatraktivan igrač, ali je preiskusan i vjerujem da će imati motiv da konačno 'dođe', Bojan Bogdanović je tu kao šuter koji im je bio potreban, okružili su Donovana Mičela sa dobrim igračima i neće više biti potrebe da sve on radi", "skenirao" je Lončar jaču od dvije konferencije i zaključio:

"To je prvi krug favorita na Zapadu. Golden Stejt Voriorse ne vidim tu, vidjeli smo i prošle sezone u finalu da Stef Kari ne može bez Kej-Dija i Kleja Tompsona, da to ne ide. Deanđelo Rasel je dobar igrač, ali su to dva velika koraka nazad", rekao je novi adut TV Arenasport na kraju intervjua za Mondo.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC