• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Artest: Evropa nije fer prema Amerikancima

"Otprilike tu su po dva američka igrača u evropskom timu, dok Evropljani mogu slobodno da dođu i igraju u NBA ligi", kaže Ron Artest.

 Artest: Evropa nije fer prema Amerikancima Izvor: MONDO

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa i jedan od najvećih NBA kavgadžija Ron Artest, smatra da restrikcije broja američkih košarkaša u većini evropskih liga nisu fer prema njegovim sunarodnicima.

Artest je svjestan da ne mogu svi dobri igrači sa koledža da stignu u NBA ligu i da ih sve više sreću i karijeru traži u Evropi, ali i drugim zemljama svijeta, poput Kine, Portorika, Venecuele, Južne Koreje…

U gotovo svim zemljama postoji ograničen broj stranih košarkaša, što posebno pogađa Amerikance. S druge strane, u NBA ligi ne postoji restrikcija te vrste i ako neki od klubova želi da ima sve strane košarkaše, to hipotetički može i da ostvari.

"Oni (Evropljani) moraju da dozvole većem broju Amerikanaca da igra u evropskim ligama. Otprilike tu su po dva američka igrača u evropskom timu, dok Evropljani mogu da dođu u Ameriku i igraju u NBA ligi, gdje recimo San Antonio Sparsi imaju pun tim Evropljana", upoređuje Artest.

"Evropa bi trebalo da bude malo više fer prema Amerikancima. Ne postoji balans u ovom smislu", dodao je.

Artest je o ovome govorio tokom treninga Lejkersa u londonskoj dvorani "O2 World". Šampioni NBA lige nalaze se na evropskoj turneji zajedno sa Minesota Timbervulvsima.

Lejkersi trenutno imaju dva igrača iz Evrope, Pau Gasola (Španija) i Sašu Vujačića (Slovenija). Ipak, prethodnih sezona bilo je mnogo više inostranih igrača, kada su za tim iz Los Anđelesa nastupali Di-Džej Mbenga (Kongo), Vladimir Radmanović (Srbija), Roni Turijaf (Francuska)…

Iz Artestove priče trebalo bi izuzeti Njemačku, Belgiju, Holandiju i Austriju, u čijim košarkaškim ligama ne postoji limitiran broj igrača koji su van Evropske Unije.

Ali, u najjačim ligama Evrope, kakve su španska, grčka, pa i NLB liga, postoji ova regulacija.



U španskoj ACB ligi timovi mogu da imaju najviše dvojicu igrača van zemalja EU. Zbog toga pojavio se trend da pojedini američki igrači uzimaju dvostruko državljanstvo, kako ne bi bili teret timovima, odnosno kako bi lakše dobijali angažmane.

Jedan u nizu slučajeva je onaj Nika Kalatesa, koji trenutno igra za Panatinaikos.

U sezoni 2009/10, u NBA ligi igralo je 79 inostranih igrača, iz 35 zemalja. Milvoki Baksi imali su najveći broj neameričkih igrača, šest od 14 u timu.

Artestov mlađi brat Danijel igra košarku u Njemačkoj.

Novinari su pitali Rona Artesta da li planira da zaigra u Evropi kada njegova NBA karijera bude okončana, ali su dobili zanimljiv odgovor:

"Ne znam… Zavisi. Mislim da želim da igram (američki) fudbal kada završim NBA karijeru i to na poziciji tajt-enda".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC