• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NLB: Sa novim pravilima i novim timovima

Derbijem 1. kola Hemofarm - Cibona u petak počinje nova sezona NLB Lige. Svi jure Partizan mt:s. Prva sezona bez magičnog Vujoševića.

 NLB: Sa novim pravilima i novim timovima Izvor: MONDO

Po četiri kluba iz Srbije i Hrvatske, po dva iz Slovenije i BiH i po jedan iz Crne Gore i Češke, čine novi sastav regionalne, NLB lige, čija nova sezona počinje ovog vikenda.

Glavno za gotovo sve klubove ex-YU jeste hronična besparica, čak su neki klubovi bili na ivici stečaja, a nerijetki su tokom ljetnje pauze bili i štrajkovi. Partizan se tu najbolje snašao. Potpisao je trogodišnji ugovor sa jednom od najuspješnijih srpskih kompanija - Telekomom Srbije, tačnije sa mt:s-om.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da bi se zadržala okosnica tima iz prošle sezone, koja je bila jedna od najuspješnijih u istoriji beogradskog kluba. Crno-bijeli u novu sezonu ulaze kao šampioni Srbije i regiona, ali i kao četvrti klub u Evropi, a mogli su čak i u finale Evrolige da je bilo malo sreće...

U novoj sezoni nećemo gledati samo renovinare timove, već i drugačiju košarku, koja je uslovljena novim pravilima, od kojih su najznačajnije da je linija za tri poena pomjerena pola metra, reket je postao pravougaoni prostor, uvodi se polukrug, a sat na napad resetovaće se na 14 sekundi kada sudija zavrti prstom za novi napad (dakle, novi napad neće trajati 24 već deset sekundi manje).

Dakle, Partizan mt:s ulazi u eri poslije Duška Vujoševića. U Humskoj je sve novo - tim i trener Vlada Jovanović. Ambicije crno-bijelih ostaju iste - pokušaće da nastavi dominaciju u srpskom i regionalnom takmičenju, a ostali će probati da mu pomrse račune. Tu se prije svega misli na zagrebačku Cibonu, po imenima sa jednim od najkvalitetnijih sastava, ali ne treba izgubiti iz vida ni podgoričku Budućnost, pa ni Hemofarm ili čak kragujevački Radnički.

Cibona, svakako, ima i najveći motiv, poslije one nevjerovatne trojke Dušana Kecmana u Zagrebu na 0;6 sekundi do kraja, koja je crno-bijelima donijela novi šampionski prsten.

U novoj sezoni nećemo gledati mnoge zvijezde ex-YU košarke. U evropske klubove su otišli Nemanja Bjelica, Marko Kešelj, Aleksandar Rašić, Stefan Marković, Miroslav Raduljica, Boban Marjanović, Slavko Vraneš, Marko Tomas, Lukša Andrić, Andrija Žižić, a tom spisku treba dodati i afirmisane Amerikance - Lestera Bo Mekejleba, Lorensa Robertsa, Džemont Gordon, potom Australijanca Aleksa Marića...

Gledajući samo učesnike iz Srbije, Partizan je opet sastavio kvalitetan tim (nedostaju još klasična "jedinica" i "četvorka"). Dovedeni su Raško Katić (iz Hemofarma), Dragan Milosavljević (iz Radničkog), Jaka Klobučar (iz Olimpije), Bogdan Bogdanović, Nejtan Džavai...Ostali su Dušan Kecman, Jan Veseli, Petar Božić, Aleksandar Mitrović...

Hemofarm je ostao bez Stefana Markovića, Bobana Marjanovića, Gorana Jagodnika, Raška katića, Kajla Hila, ali je uspeo da sačuva Milana Mačvana, kao i Bojana Krstovića, Milivoja Božovića, Miljana Pavkovića, Miloša Borisova...Došli su Ivan Maraš i Boris Savović iz podgoričke Budućnosti...

Pred početak takmičenja na Jadranu i derbija sa Cibonom u 1. kolu, direktor Hemofarma Marko Ivanović vjeruje da će Mačvan "biti pravi vođa tima" i da će kroz sezonu, dobrim partijama, napraviti još bolju afirmaciju.

"Na Jadranu će se voditi velika borba za prvih šest mjesta, koja donose izlazak u Evropu. Sva četiri hrvatska tima su se značajno pojačala, a tu su i Partizan, Olimpija, Budućnost... Jaka konkurencija, ali vjerujem da ćemo mi isplivati, kao i uvijek. I sada smo jedina srpska ekipa koja je obezbijedila učešće u Evrokupu", ocijenio je Ivanović.

Kragujevački Radnički ima više nego zanimljiv "roster". Došla su braća Stojačić - Stefan i Strahinja, potom Vladan Vukosavljević, Danilo Drašković, Stiven Marković, Majkl Li, Anton Godefors, a u "minut do 12" i bivši centar Crvene zvezde Vladislav Dragojlović. Trener Miroslav Muta Nikolić ima tim u kojem su i mladost i iskustvo i biće zanimljivo gledati kako će igrati Radnički.

Istina, otišli su nosioci igre iz prethodnih sezona, Mladen Pantić (Igokea), Vukašin Aleksić (Novgorod), Vladimir Vuksanović, Dragan Milosavljević (Partizan)...ali, nema sumnje da će iskusni trener uspjeti da i sa potpuno novim timom napravi dobar rezultat.

Crvena zvezda je ostala bez Bjelice, Kešelja, Olivera Stevića, Vuka Radivojevića, Vladimira Štimca, Elmedina Kikanovića (kažnjen zbog dopinga)...Sa najmlađim sastavom u Ligi, Zvezdin projektovani cilj je realan - opstanak u NLB Ligi.

Koliko može Zvezda vidjećemo već u subotu kada gostuje češkom Nimburku. Zvezda je u prošloj sezoni igrača protiv Nimburka u Evrokupu i jedan meč je pobijedila (u Češkoj poslije proužetka 94:87, a potom je u Beogradu izgubila).

Osim Nimburka novajlija u ligi je i Igokea iz Laktaša, pokraj Banjaluke, koja je dovela Mladena Pantića, Milana Dozeta, kao i bivše Partizanovce - Stefana Nađfeija, Čedomira Vitkovca, Žarka Rakočevića.

PAROVI 1. KOLA:

petak:

Hemofarm - Cibona (20.15h)

Partizan - Budućnost (17 časova)
Cedevita - Zadar (17h)
Nimburk - Zvezda (18h)
Olimpija - Igokea (20h)
Široki - Krka (20.15h)

nedelja:

Zagreb - Radnički (17h)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC