• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportsku formu nemoguće je održati u izolaciji: Biće nezadovoljnih!

Autor mondo.rs

Profesor Vladimir Koprivica govorio o tome kako izolacija utiče na profesionalne sportiste i šta sve gube zbog smanjenih mogućnosti treniranja.

 Sportsku-formu-NEMOGUCE-je-odrzati-u-izolaciji-Bice-nezadovoljnih Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Pandemija korona virus ne samo da je zaustavila sportska takmičenja, međunardone i nacionalne šampionate širom planete, već je zbog izolacije i u velikoj meri ograničila sportiste da državaju formu i treniranost.

U mnogim sportovima ekipe su bile na vrhuncu forme ili su težile ka tome, s obzirom na to da se bližio kraj sezona. Šef kondicionog tima Košarkaškog kluba Partizan, profesor Vladimir Koprivica, govorio je za klupsku televiziju "BC Partizan TV" o posledicama koje će sportisti trpeti.

Možda će vas zanimati

"Sport, kao jedan oblik društevnog života je na udaru. Mora se svesti na minimalnu meru ili da se potpuno prekine da bi se sačuvao biološki život. Što se pre i rigoroznije ta mera prihvati, ona će dati veće efekte i pre ćemo se vratiti normalnim aktivnostima", počeo je čuveni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.


Sportisti će ispaštati...

"Jednostavno rečeno, kada se ne trenira i kada se ne trenira specifično, kada nema takmičenja - sportsku formu je nemoguće održati. Posebno u sportskim igrama. Forma zavisi i od saigrača i kako su igrači međusobno uklopljeni u celinu i to ne može da se održi bez utakmica", objašnjava trener crno-belih i napominje:

Ali!

"Trebalo bi napraviti razliku između sportske forme i treniranosti. Ovo drugo se odnosi na dostignuti nivo fizičke, tehničke, taktičke, psihološke, teorijske pripreme. Ako gledamo pojedinačno po segmentima, nivo u ovim uslovima nije moguće održati. Moramo razmišljati šta možemo da očuvamo. Pre svega, nivo fizičke pripmljenosti i to vežbanjem u prilično izmenjenim uslovima – u stanu, kod kuće, u šumi. To je donekle moguće uraditi i svi moraju da se potrude da zadrže što je više moguće nivo treniranosti. Iz dva razloga – stičemo i čuvamo otoprnost organizma, a sa druge strane biće dobra podloga kada se pandemija zaustavi, da može da se počne sa višeg nivoa".

Vladimir Koprivica
Izvor: YouTube/BC Partizan TV


Nagli izlazak iz treninga ne dolazi u obzir...

"Postoji ozbiljna opasnost da u tom slučaju izgube deo onoga što mi u teoriji nazivamo kontinuiranost trenažnog procesa. Taj nivo se održava sa manjim ili većim padovima, potpuni prekid vežbanja dovodi do niza posledica i gubitka jednog dela potencijala koji čovek ima. Mnogo je važno, koliko je god moguće, da se održi kontinuitet", ističe profesor Koprivica.

Posebno se obratio mlađim sportistima.

"Pred njima je još jedan zasdatak da održe nivo razvitka kroz vežbanje. Za sportsku formu ima vremena, ponovo će se trenirati, igrati utakmice. Taj trenutak moramo sačekati."

Vrlo je bitno da u uslovima koji ne dozvoljavaju normalan trening, ishrana bude umerena.

"Kada čovek prestane da vežba, a nastavi da se hrani na isti način kao do tada – on nema istu potrošnju. Preti opasnost da u uslovima izolacije dobije na telesnoj masi. Ishrandu treba redukovati, jer mora da se napravi balans između onoga šta se troši i koliko unosimo u organizam.

Prekid takmičenja doveo je i do teškog pitanja – šta dalje...

"Neće nimalo biti lako razrešiti novonastalu situaciju. Neke države su prekinulešampionate i proglasile prvake. Kako god da se odluči, za nekoga neće biti pravedno. Pravila moraju da prate život i ona se nisu pisala za ovakvu situaciju i očigledno će, na osnovu svaga što se dešava, morati da se napravi pravilo šta u slučaju prekinutog prvenstva. Moraće neka granica da se postavi šta činiti u ekstremnim situacijama".

Naknadna rešenja neće biti po meri svih, bilo da se nastvi ili prekine takmičenje.

"Nastavak takmičenja samo naizgled deluje kao pravedno za sve, ali nije tako. Ako se prekinu vežbanja i trening, onda bi na F4 dolazile nespremne ekipe. Bilo bi takmičenje pod drugačijim okolnostima.  Recimo, prvoplasirani tim, koji je u manjini, morao bi da prihvati pravila na svoju štetu. Veliki je problem, koji mora da se reši u narednom periodu i kako god da se reši neće biti svi zadovoljni. To je potpuno jasno. Od sporta, ipak, ima nekih važnijih stvari. Život mora dalje da teče...", rekao je trener "parnog valjka" i naveo primer:

"Zamislite situaciju na Olimpijskim igrama, gde dolaze sportisti iz punog treninga, koji nisu bili u izolaciji i oni koji nisu mogli da treniraju. Tu su i kvalifikacioni turniri, pripreme, u koje su mnogi već ušli. Nalazimo se u situaciji koja govori o moći prirode. Mi je moramo poštovati", podvukao je profesor Vladimir Koprivica.

Možda će vas zanimati


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC