• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miško Ražnatović o prijedlogu Evrolige: To sigurno neće proći!

Autor Mladen Šolak

Poznati košarkaški agent govorio je o sugestiji najjačeg takmičenja klubovima povodom ugovora igrača. Iznio je mišljenje o rješenju.

 Miodrag-Misko-Raznatovic-Evroliga-ugovori-igraca-korona-virus-kraj-sezone Izvor: MN PRESS

Dok nacionalne lige u Evropi proglašavaju kraj sezone i dok se iščekuje definitivna odluka Evrolige (koja će se odnositi i na Evrokup) o nastavku ili otkazivanju, košarkaši su se našli u nezgodnoj situaciji.

S obzirom na to da je na parketu odigrano 70 odsto sezone, ostaje velika nedoumica oko toga kako će biti isplaćene dalje obaveze prema igračima, kao i da li te uopšte u ovoj situaciji uopšte postoje?

Možda će vas zanimati



Evroliga je uputila nezvanični prijedlog klubovima da plate igračima za do sada odigrano, a poznati srpski menadžer Miodrag Ražnatović rekao je da je ta ideja loša i da nije pravedna prema igračima.

Tim povodom, on se oglasio na sajtu svoje agencije Beobasket i govorio o konfliktnim pozicijama između klubova i igrača u vezi sa finansijskim i ugovornim obavezama.

Ražnatović je rekao da kao advokat i košarkaški agent mnogih igrača na koje ova situacija utiče, osjeća potrebu da iznese svoje mišljenje, posebno zato što je aktivno učestvovao u razgovorima sa FIBA tokom uspostavljanja Košarkaškog arbitražnog tribunala (BAT) prije 10 godina.

Poznati košarkaški menadžer rekao je da nema rasprave oko toga da trenutna suspenzija svih takmičenja zbog pandemije pada pod kategoriju "nepredviđenih okolnosti". U pravnim terminima, to je viša sila.

"Kao drugo, nema rasprave oko toga da evropski ugovori nemaju klauzulu koja reguliše te nepredvidljive okolnosti i zbog toga su naši ugovori drugačiji od onih u NBA ligi, gdje imaju kolektivni ugovor", objasnio je Ražnatović.

Zbog toga, njegova poruka je da ova situacija mora da bude riješena u skladu sa opštim pravnim principima, a da slučajevi koji dospiju pod jurisdikciju BAT-a moraju biti riješeni u skladu sa principom "dobro i pravično" (ex aequo et bono).

"Prema mom mišljenju, situacija nije toliko komplikovana. Igrači su već zaradili sedam mjesečnih plata i to skoro uopšte nije sporno. Sav fokus, diskusije i dileme usredsređene su na rješenje sudbine preostale tri plate, drugim riječima – 30 odsto njihove finansijske zarade", napisao je Ražnatović.

Agent je podsjetio da je nezvanična preporuka Evrolige klubovima da igračima plate 67 odsto vrijednosti ugovora (drugim riječima - ono što su zaradili).

"To definitivno nije prihvatljivo rješenje ove situacije, jer takav prijedlog ostavlja igračima sve negativne efekte i posljedice. Uz to, nije prihvatljivo objasniti to činjenicom da klubovi više nemaju prihod i da zato igrači ne mogu da budu plaćeni. Predloženo rješenje ostavlja igrače definitivno bez ikakvog prihoda i zato ne može biti posmatrano kao ravnopravno i fer", naveo je Ražnatović.

On je dodao da je Evroligina nezvanična preporuka u potpunoj suprotnosti sa navedenim principom ex aeque et bono. "Sa apsolutnom uvjerenošću može biti rečeno da to neće biti prihvaćeno", naglasio je menadžer.

Šta ako sezona bude nasavljena?

Sve navedeno Ražnatović je napisao za scenario da sezona bude prekinuta. „Ako sezona bude nastavljena, svi klubovi će, prema mom mišljenju, biti obavezni da isplate dodatni novac i vjerovatno da isplate kompletnu obavezu iz ugovora“.

Ražnatović je podsjetio da je do sada pred BAT-om bio samo jedan slučaj u kojem je "viša sila" bila istaknuti prigovor.

"To je slučaj protiv libanskog kluba Šampvil, a BAT je zauzeo stav da je pošteno i pravično da se podijeli teret više sile između kluba i igrača. Na osnovu tog precedenta, apsolutno sam uvjeren da će svi slučajevi koji budu pokrenuti pred BAT-om imati isti epilog".

Dakle, Ražnatović je uvjeren da će i u predstojećim slučajevima presuda glasiti da klubovi i igrači podele teret negativnih posljedica.

"Pošto pričamo o 30 odsto vrijednosti ugovora, uvjeren sam da će šteta biti podijeljena na jednake dijelove. To znači da će klubovi morati da plate dodatnu jednu i po platu igračima umjesto tri. Izraženo u procentima, to je 15 odsto ugovora. Sa druge strane, igrači će morati da odustanu od tog procenta svog ugovora".

Za kraj, Ražnatović je rekao:

"Prosto rečeno, igrači će biti plaćeni 70 odsto svog ugovora za utakmice koje su odigrali, plus 15 odsto kompenzacije. To će zajedno činiti 85 odsto ugovora".

Ražnatović je rekao da je teško da će navedena kompenzacija veoma teško biti manja od 85 odsto i uz to je kritikovao nezvanični zahtjev predstavnika sindikata igrača Evrolige, koji su tražili da im bude isplaćeno 80 odsto.

"Na kraju, naglašavam da je ovo moje profesionalno mišljenje i da nije obavezujuće, ali stojim iza navedenog apsolutno uvjeren da je potpuno u skladu sa principom ’ex aequo et bono’. Očekujem i da BAT zauzme istu poziciju".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC