• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Može i bez Duleta!

Pred više od 7.000 bučnih navijača, Partizan mt:s zabilježio je prvu pobjedu u Evroligi. Himki je nadigran sa 72:68!

 EL: Može i bez Duleta! Izvor: MONDO

Moskovski Himki samo je posljednji u dugom nizu skupih evropskih timova koji su pognute glave napuštali parket Pionira u posljednjih deset sezona.

Ipak, ovog puta postoji bitna razlika u pobjedi Partizana mt:s u Evroligi.

Ova, premijerna beogradska u sezoni 2010/11, ostvarena u srijedu uveče pred konstatnih sedam i "kusur" hiljada Grobara, ostvarena je bez Duška Vujoševića.

Sa Vladom Jovanovićem na klupi, u 2. kolu Grupe A: Partizan mt:s - Himki 72:68 (21:19, 15:18, 13:16, 23:15).

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU!

Poslije ubjedljivog poraza na startu, od Žalgirisa u Kaunasu (63:72), po ko zna koji put ispostavilo se da je Partizan u Pioniru neki drugi tim, sposoban da pobijedi bolje, iskusnije, bolje plaćene od sebe.

Himki je srušen fanatičnom odbranom u posljednjoj četvrtini i buđenjem Amerikanca Olivera Lafajeta, za kojeg se prije ovog susreta moglo čuti čak da će i dobiti otkaz poslije nepunih mjesec dana u crno-bijelom.

Pri vođstvu crno-bijelih od 61:60, na lukavo postavljenu zonu od strane trenera ruskog tima Serđa Skariola, Lafajet je odgovorio pogotkom za dva poena, a samo nekoliko sekundi kasnije, Amerikanac je ukrao loptu Zoranu Planiniću i krenuo na kucanje.

Nespretno, Lafajet je povukao i obruč i tako "izbacio" loptu iz koša, ali je bio te sreće da je sve pratio Dušan Kecman koji je rutinski pogodio za, u tom trenutku, maksimalnih 65:60 u korist domaćih. Skariolo je, tri minuta u 15 sekundi prije kraja, morao da hladi atmosferu u dvorani tajm-autom, ali nije mnogo postigao.

Vanserijski bek Himkija Kit Lengford ubacio je dva slobodna bacanja (65:62), ali je Lafajet ponovo pogodio i potpuno se "otkravio" u atmosferi kakvu nikada u životu nije doživio (67:62, 2:30 do kraja).

Partizan umalo nije bio žrtva Lafajetovog skoka samopouzdanja, jer je američki plej već u narednom napadu isforsirao šut za tri poena. Srećom po crno-bijele, "glomazni" centar Partizana Nejtan Džavai je odigrao odličnu odbranu nad Planinićem u narednom napadu i tim Vlade Jovanovića dobio je novu šansu da ode na razliku kakvu nije imao od početka.


Mladi trener tražio je igru "dva na dva" između Lafajeta i Džavaija, koja nije počela dobro, pa je uslijedio neočekivani Lafajetov pas na drugi kraj terena ka zaboravljenom "klincu" Vladimiru Lučić.

Mladi krilni igrač sa "45 stepeni" od koša, tresnuo je trojku, koja bi u svakom drugom slučaju značila kraj drame, osim u slučaju formiranja mladog tima Partizana mt:s. Bilo je 70:62, 56 sekundi prije kraja...

I na sve to, Lenford je promašio ulaz na drugoj strani terena, tako da su crno-bijeli imali "plus osam" i pun napad na 40 sekundi prije kraja.

Ono što se do kraja odigralo nije ugrozilo teško ostvarenu pobjedu, ali je nagovijestilo da će neiskustvo biti najveći problem sa kojim će se Jovanović boriti do kraja sezone. Himki je 3,3 sekund prije kraja prišao na 68:71, poslije čega je Lafajet pogodio jedno slobodno bacanje, a ruski tim za dvije sekunde stigao samo do polovine terena - 72:68 i početak velikog slavlja za sve navijače Partizana.

Od početka posljednje četvrtine, do Lučićeve trojke za 70:62, 56 sekundi prije kraja, Himki je postigao devet poena. A, onda za manje od minut - šest.

PARTIZAN MT:S: Lafajet 14 (1/5 za tri), 4 as, Kecman 12, Klobučar 3, Jaramaz, Lučić 6, Milosavljević 8, Katić 4, Džavai 15, 8 sk, Mitrović, Božić 2, Veseli 6, Đekić 2.

HIMKI: Lengford 19, Fridzon 5, Eze 4, Lončar 13, 9 sk, Zajcev, Dmitrijev, Savrašenko 2, Lopez 6, Panin, Monja 3, Planinić 16.

Atmosfera u Pioniru ni po čemu se nije razlikovala od onoga na šta su generacije košarkaša Partizana mt:s navikle u prethodnoj deceniji. Grobari su ovacijama pozdravili fudbalskog mezimca Gabrijela Klea, koji je došao da gleda utakmicu sa porodicom, potom je priređen omaž i košarkaškoj legendi Dejanu Bodirogi, da bi 17 minuta prije početka utakmice iz tunela umjesto Vujoševića, išetao Jovanović sa podignutom rukom...

Naravno i njegovo ime se skandiralo.

Potpuno suprotan doček doživio je Italijan Serđo Skariolo, koji je ljetos debelo navukao gnjev svih Srba, kada je kao selektor Španije odlučio da javno priča o tome da bi Nenad Krstić i Miloš Teodosić trebalo da budu suspendovani sa Mundobasketa u Turskoj.

Uostalom, njemu je vratio upravo Teodosić trojkom sa devet metara u četvrfinalu, a Grobari su samo pokazali da mu gaf neće biti skoro zaboravljen.

Kada je utakmica počela, Skariolo se oslonio na igru "dva na dva", iz koje je Lengford lako rješavao situacije, što poenima, što asistencijama "napolje", odakle su u prvih 20 minuta igrači ruskog tima rutinski sipali trojke (5/10).

Himki je 23 od 29 poena postignutih iz igre u prvih 20 minuta, ubacio van reketa.

Na drugoj strani terena totalna suprotnost!

Partizan mt:s je prvih deset poena postigao poslije ofanzivnih skokova ili iz odbojke, a Himki je prvi put došao do skoka kada je šesti napad Partizana mt:s promašajem iz šuta završio Dragan Milosavljević.

Njegovim zakucavanjem i prvim vođstvom crno-bijelih završena je prva četvrtina (21:19), a druga je počela serijom gostiju od 7:1 i potom trojkom Raula Lopeza za 26:31, što su brzo uhvatili Kecman i Lafajet (30:31). Lučićevim pogocima sa penal linije, domaći tim ponovo je poveo u finišu poluvremena (36:35), ali je potom uslijedio nemušt period igre, izgubljena lopta Jake Klobučara i loša odbrana istog igrača nad Planinićem, koji je ubacio "dvojku" uz sirenu.

Na poluvremenu - 36:37 i podatak "za Ginisa": Partizan je 26 od 30 poena iz igre postigao iz reketa, uz šut za tri poena 0/7.

Pun Pionir, doduše bez istaknutih zastava navijačkih grupa Partizana, očekivao je da će u nastavku konačno neko da pogodi ne samo trojku, već i šut sa udaljenosti pet metara od koša.

Poslije mini serije 0:5 na startu treće dionice i Jovanovićevog neplaniranog tajm-auta, Partizan mt:s se vratio u igru koševima Veselija, Džavaija i kucanjem Milosavljevića za 42:44 i erupciju u dvorani. Poslije tog poena, za četiri minuta igre oba tima ubacila su po koš!?

Doguralo se do 29. minuta, kada je šampion Srbije konačno pogodio trojku! Ubacio ju je Lafajet i to u bitnom trenutku, na "minus 4" (44:48)... Nije prošlo mnogo vremena u posljednjoj dionici, a nadovezao se trojkom Klobučar (52:53) i od tada je češće Himki bio taj koji je bio u zaostatku "pola koša".

Klackalica je trajala do pomenutog "buđenja" Lafajeta, koji je prikazanom igrom vjerovatno sebi obezbijedio ostanak u Partizanu, koji će narednog četvrtka, takođe u Pioniru, igrati meč trećeg kola Evrolige protiv Makabija.

U međuvremenu, za crno-bijele debitovaće još jedan Amerikanac, krilni centar Džejms Gist, koji je u prestonicu doputovao na dan utakmice sa Himkijem, tako da je sve posmatrao iz VIP lože.

Rezultati drugog kola:

GRUPA A

Prokom - Kaha Laboral 73:80
/Braun 19, Gidens 16 - Barać 18, 9 sk, Teletović 17, Bjelica 2/

Partizan mt:s - Himki 72:68
/Džavai 15, 8 sk, Lafajet 14, Kecman 12 - Lengford 19, Planinić 16/

U četvrtak:

Makabi - Žalgiris (21.00);

TABELA: Kaha Laboral 2-0, Žalgiris 1-0, Partizan mt:s 1-1, Himki 1-1, Makabi 0-1, Prokom 0-2.

GRUPA B

Bamberg - Olimpijakos 73:61
/Roberts 23, Hejns 14 - Papalukas 13, Teodosić 11, Spanulis 11, Erceg 4, Kešelj bez poena/

Šarlroa - Roma 55:64

U četvrtak:

Real Madrid - Unikaha (20.45);

TABELA: Roma 2-0, Unikaha 1-0, Bamberg 1-1, Olimpijakos 1-1, Real Madrid 0-1, Šarlroa 0-2.

GRUPA C

Lijetuvos - Sijena 75:79
/Bjelica 18, Milošević 6 - Kaukenas 16, Raković 10, Mekejleb 14/

Šole - Barselona 77:84
/Robinson 16, Avdalović 12 - Lorbek 19, Ndong 16, Perović bez poena/

U četvrtak:

Cibona - Fenerbahče (18.30);

TABELA: Barselona 2-0, Sijena 2-0, Fenerbahče 1-0, Cibona 0-1, Lijetuvos 0-2, Šole 0-2.

GRUPA D

Efes Pilsen - Valensija 79:63
/Rakočević 20, Tornton 19, 10 sk, Tunčeri 16 - Savanović 15, 8 sk/

U četvrtak:

Panatinaikos - CSKA Moskva (20.45);
Milano - Olimpija (21.00);

TABELA: Panatinaikos 1-0, Milano 1-0, Olimpija 1-0, Efes Pilsen 1-1, CSKA 0-1, Valensija 0-2.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC