• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drakonska kazna i presedan u istoriji sporta, Rusija ne smije na Olimpijske igre i Mundijal!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Sud je tako odlučio.

 Odluka CAS Lozana - Rusija ne smije na Olimpijske igre i Mundijal! Izvor: MN PRESS

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) potvrdio je da sportisti iz Rusije u naredne dvije godine neće moći da se takmiče pod svojom zastavom na najvećim sportskim priredbama. 

Ovo konkretno znači da ruski sportisti neće moći da nastupaju pod zastavom svoje države na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu. Takođe, ova suspenzija se odnosi i na Paraolimpijadu

Možda će vas zanimati

To će uticati i na fudbalsku reprezentaciju koja neće nastupiti pod svojom zastavom na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine - naravno ako se tamo plasira. Ruski fudbaleri će ipak na narednom Evropskom prvenstvu biti predstavljeni ispod svoje trobojke jer Evropsko prvenstvo u fudbalu ne potpada pod velika takmičenja u klasifikaciji CAS. 

Kazna Rusiji traje sve do 16. decembra 2022. godine. a ruski sportisti će nastupati kao nezavisni takmičari. Prvobitna kazna je bila četiri godine, a sada je prepolovljena.

Kazna je izrečena zbog potvrde da je država Rusija sistematski učestvovala u dopingovanju više stotina sportista, a to je utvrdila Svjetska antidoping agencija (VADA). 

Ruski sportisti koji mogu da dokažu da nisu učestvovali u sistematskom dopingovanju moći će da učestvuju na Olimpijskim igrama pod neutralnom zastavom bez isticanja ruske zastave ili bilo kakvih nacionalnih simbola.

Na njihovom dresu neće smjeti ni na kom jeziku niti pismu da piše Rusija i neće biti dozvoljeno puštanje ruske himne.

Ruski sportisti su se već takmičili pod neutralnom zastavom i to 2018. godine na Zimskim olimpijskim igrama. Tada je recimo njihov hokejaški tim osvojio zlato, ali pod imenom - Olimpijski sportisti iz Rusije

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC