• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Titule, se*s skandali, hapšenje zbog opijata: Ko je Tajger Vuds, prava autentična golf zvezda

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Prešao je put od uzornog sportiste do primera deci "kako ne treba"

 tajger-vuds-biografija-golf-rekordi-skandali-od-uzora-do-primera Izvor: Tanjug/AP/Lee Jin-man

Eldrik Tont "Tajger" Vuds je jedan od najboljih golfera svih vremena, a verovatno i najpopularniji. Vlasnik je brojnih rekorda u ovom sportu i ove godine je trebalo da bude uvršten u kuću slavnih. Večeras je doživeo tešku saobraćajnu nesreću i lekari mu se bore za život.

Možda će vas zanimati

Bio je prvi Afroamerikanac koji je osvojio veliki golf turnir, ujedno i najmlađi. Bio je prva prava superzvezda golfa i ikona ovog sporta, koji je doživeo pad kada su u javnost isplivale brojne afere i neverstva.

Tada se sa sportskih strana preselio na strane o skandalima, mediji su se utrkivali da otkriju sa kim je sve varao suprugu, javljale su se razne žene sa intimnim detaljima, a do tada idilična slika u javnosti se potpuno raspala.

Treba reći da je pre ove saobraćajne nesreće, bio je hapšen jer je vozio pod dejstvom opijata. On je te 2017. godine spavao u svom automobilu u traci na autoputu. Tada je govorio da nije pio, već da je uzimao lekove koje mu je lekar prepisao, zbog kojih je zaspao. Tada je dobio godinu dana uslovno i morao je da plati kaznu.

Tajger Vuds, hapšenje 2017. godine
Izvor: Youtube/Fox News

A pre svih skandala, bila je tu briljantna i bajkovita karijera.

Posle izuzetne juniorske, koledž i amaterske karijere, postao je profesionalac 1996, sa 20 godina. Do kraja 1997. osvojio je tri turnira na PGA turur, a onda iste godine i svoj prvi "mejdžor", odnosno jedan od četiri najveća turnira.

Manje od godinu dana pošto je postao profesionalac, popeo se na prvo mesto svetske rang-liste, u junu 1997. U prvoj deceniji 21. veka, Vuds je bio dominantna sila u golfu. Bio je prvi na svetu od avguta 1999. do septembra 2004, odnosno 264 nedelje, a onda ponovo od juna 2005. do oktobra 2010, odnosno 281 nedelju. U tom periodu osvojio je 13 mejdžora.

Narednu deceniju su obeležili pokušaji povratka na vrh i problemi u ličnom životu. Od decembra 2009. do aprila 2010. se povukao iz sporta u pokušaju da spasi brak sa tadašnjom suprugom Elin. U to vreme punio je stranice nesportskih delova medija, jer je priznao brojna neverstva. Par se na kraju razveo, usled ogromnog medijskog cirkusa.

Vuds je novembra 2011. pao na 58. mesto rang-liste, ali se na kraju vratio na prvo mesto. Ipak, operacije leđa između 2014. i 2017. su ga udaljile sa terena, tako da je u junu 2018. ispao iz liste prvih 1.000 golfera.

Nakon povratka beležio je pobede, osvojio je prvi turnir posle pet godina na turu, septembra 2018, a onda i svoj prvi "mejdžor" posle punih 11 godina.

Vlasnih je brojnih rekorda. Najduže je proveo na prvom mestu svetske rang-liste. Rekordnih 11 puta ga je PGA proglasio za igrača godina. Osvojio je 15 "mejdžora", samo je Džek Niklaus ispred njega sa 18, i 82 turnira. On je najmlađi igrač sa karijernim grend slemom (sva četiri velika turnira u jednoj godini) i drugi golfer posle Niklausa koji je to uradio tri puta u karijeri.

Vuds je vaspitan i odrastao ka budista, što je bio dok nije počeo profesionalnu golf karijeru. Svoje brojne skandale pripisao je svom lutanju od religije.

"Budzam me uči da prestanem da sledim svaki impuls i da se učim suzdržanosti. Jasno je da sam zaboravio šta sam učio", rekao je on tada.

Vuds sebe opisuje kao Kablinazijata, što je složenica za Beli, Crni, Američki Indijac i Azijac. Zvanično poreklo mu je mešano tajlandsko, kinesko i holandsko.

Lično bogatstvo mu se procenjuje na oko 800 miliona dolara.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC