• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (SP): Francuzi su, ipak, najbolji!

"Trikolori" u "Malme Areni" pobijedili Dansku sa 37:35 poslije produžetaka i odbranili titulu svjetskog prvaka.

 RUKOMET (SP): Francuzi su, ipak, najbolji! Izvor: MONDO

Francuska je novi-stari svjetski šampion u rukometu! U finalu Svjetskog prvenstva u Švedskoj - Danska - Francuska 35:37 (31:31, 12:15).

"Trikolori" su postali treća reprezentacija koja je uspjela da odbrani titulu i koja je četvrti put najbolja na planeti. Prije njih to je polazilo za rukom Švedskoj i Rumuniji.

Sve tri krune (SP, EP i OI) i dalje ostaju u vlasništvu "galskih pijetlova".

Francuska je zasluženo pobijedila u finalu i potvrdila da je posljednje dvije decenije ubjedljivo najuspješnija rukometna nacija. Do 1993. godine Francuzi nikada nisu igrali polufinale SP-a, a onda su ih vezali čak devet - samo ih 1999. nije bilo među četiri - izborili su pet finala, od kojih su četiri riješili u svoju korist (Rusi su 1993. bili bolji).

Danska je definitivno najveći tragičar 22. Mundijala u Švedskoj. Praktično nisu izgubili nijednu utakmicu, ako se računa period do 60 minuta, imali sve pobjede do finala, za razliku od "pijetlova", koji su remizirali sa Špancima. Ipak, snage za posljednji korak nisu imali...

Inače, Danska je do sada osam puta igrala u polufinalu SP-a, ali samo dva puta u finalu. Česi su bili bolji 1967, a Francuzi 2011.

Francuska je već na početku meča nametnula svoj stil. Skandinavcima je onemogućen brzi centar i ubojita kontra, dok su sa druge strane u napadu "trikolori" pametno gradili svaki napad i apsolutno kontrolisali igru.

Tjeri Omeje je opet bio fantastičan.

Izabranici Kloda Oneste imali su u prvom dijelu i četiri gola prednosti, ali su na odmor otišli sa vođstvom 15:12.

Sve do polovine drugih 30. minuta Francuska je konstanto vodila sa dva do četiri gola ralike, a onda u Malemu počinje velika drama. Danci uz pomoć fenomenalnog Mikaela Hansena stižu do izjednačenja i ne koriste napad za vođstvo.

Nikola Karabatić, Lik Abelo i Bertran Žil vraćaju vođstvo Francuzima na plus dva, ali ni Danci se ne predaju.

Ipak, Skandinavci uz veliku podršku sudija ostaju u igri za titulu. Francuzi su vodili sa 29:27 i branili napad kada su sudije umjesto kontra faula svirale isključenje Žeromu Fernandezu. Lindberg i Kristiansen donose izjednačenje tri minuta prije kraja.

U rovovskoj borbi Francuzi du djelovali sigurnije, a Karabatić 50 sekundi prije kraja donosi gol prednosti. Međutim, to nije bilo dovoljno za titulu. Danci pet sekundi prije kraja ubacuju i sedmog igrača u polje, uprkos isključenju Žila i napad koriste preko Boa Spelerbega.

Utakmica je otišla u produžetke.

U 64. minutu Knudsen donosi prvo vođstvo Dancima, a velike zasluge imao je fenomenalni Niklas Landin Jakobsen, koji je uspio da odbrani sedmerac Giguu.

"Galski pijetlovi" u naredna dva napada pokazuju zašto imaju najbolju odbranu na svijetu, a sve to u napadau materijalizuju Karabatić i Gigu, koji se iskupio za promašeni sedmerac.

Poslije prvih dodatnih pet minta Francuska je vodila - 34:33 i do kraja, uz jaku odbranu i snalažljivost u napadu, uspjela da još uveća prednost za konačnu pobjedu!

FRANCUSKA: Fernandez 4(1), Dinar, Barašet 3, Žil 4, Žoli 1(1), Onrubia, Karabue, Karabatić 10, Žunilon, Omeje 10 (odbrana) odbrana, Akambrej 2, Abalo 5, Soraindo 6(1), Gigu, Busket, Bingo

DANSKA: Landin (16 odbrana dva sedmerca), Kristijansen 1, Boesen 2, Lauge, Kristijansen L. 4(2) Egert 3(1), Rasmusen (jedan sedmerac), Spelerberg 4, Knudsen 2, Nodesbo 3, Svan Hansen , Lindberg 3, Toft Hansen 2, Sondergard, Hansen 9, Nilsen.



Redoslijed reprezentacija na 22. Svjetskom prvenstvu:

1. Francuska
2. Danska
3. Španija
4. Švedska
5. Hrvatska
6. Island
7. Mađarska
8. Poljska
9. Norveška
10. Srbija
11. Njemačka
12. Argentina
13. Koreja
14. Egipat
15. Alžir
16. Japan
17. Slovačka
18. Austrija
19. Rumunija
20. Tunis
21. Brazil
22. Čile
23. Bahrein
24. Australija

Svjetska rukometna federacija (IHF) proglasila je Nikolu Karabatića za najboljeg igrača na šampionatu.

U najboljoj postavi turnira nalaze se: Harvard Tvedten (lijevo krilo - Norveška), Vedran Zrnić (desno krilo Hrvatska), Bertran Žil (pivot - Francuska), Mikel Hansen (lijevi bek - Danska), Dalibor Doder (srednji bek - Švedska), Aleksandar Peterson (desni bek - Island) i Tjeri Omeje (golman - Francuska).



Najviše medalja na Mundijalima imju Šveđani, ukupno 11, ali su posljednju osvojili davne 2001. na prvenstvu u Francuskoj. Te godine je i srpska reprezentacija osvojila posljednje odličje na velikim takmičenjima.

Švedska je imala odličnu priliku da na svom terenu prekine crnu seriju, ali nije uspjela. Prvo je poražena od Francuske u polufinalu, da bi u borbi za treće mjesto izgubila i od Španije 23:24.

Svi dosadašnji svjetski prvaci:

Švedska: 1954, 1958, 1990, 1998
Rumunija: 1961, 1964, 1970, 1974
Francuska: 1995, 2001, 2009, 2011
Rusija/ŠSR: 1982, 1993, 1997
Njemačka: 1938, 1978, 2007
Hrvatska: 2003
Jugoslavija: 1986
Španija: 2005

Račinajući zajedno rezultate reprezentacija SFRJ, SRJ, SCG i Srbije, turnir u Švedskoj je bio 17. na kojem su učestvovali. Ukupno imaju šest medalja (jedno zlato i sredbro i četiri bronze). Deseto mjesto u Švedskoj je najlošiji plasman do sada.

Naredno prvenstvo svijeta biće odigrano u Kataru 2015. godine.

Naredne 2012. godine očekuju nas dva velika takmičenja - Evropsko prvenstvo u Srbiji i Olimpijske igre. Domaćini kvalifikacionih turnira za OI 2012. biće Švedska, Španija i Danska.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC