• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promijenio je pol, a nije favorit za zlato - postoji jača žena! Kineskinja je čudo, ima 150 kilograma, a diže 335!

Autor Dušan Ninković

Lorel Ubard će se takmičiti protiv žena, ali će nju teško pobijediti!

 olimpijske igre transrodna osoba lorel ubard favorit li venven Izvor: Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Tokiju po prvi put će učestvovati transrodna osoba. Lorel Ubard, koja je rođena kao muškarac, već godinama se identifikuje kao žena i sada će se protiv koleginica takmičiti u dizanju tegova. Lorel će se nadmetati u kategoriji preko 87 kilograma, najtežoj u ženskoj konkurenciji.

I tamo neće biti favorit. Lorel Ubard će imati prejaku konkurenciju, pošto je prva favoritkinja za zlatnu medalju Kineskinja Li Venven (21) koja posljednjih godina dominira na svim takmičenjima.

Li Venven, koja ima čak 150 kilograma, je mlada i iza sebe ima tek nekoliko velikih takmičenja, ali je na njima postavila svjetski rekord! Ona je na prvenstvu Azije prethodne godine podigla čak 335 kilograma, što nijednoj dami prije nje nije pošto za rukom.

Takmičenje u dizanju tegova na Olimpijskim igrama održava se u dve discipline, a rezultati se sabiraju na kraju takmičenja. Tako je na Azijskom prvenstvu Venven podigla 148 kilograma u trzaju i 187 u izbačaju, što je za Ubard nedostižan rezultat. Ukoliko takmičarka iz Kine bude u pravoj formi tokom Olimpijskih igara u Tokiju, zlatna medalja ne bi smjela da se dovede u pitanje.

Od kako je 2019. godine Li postavila svjetski juniorski rekord, sva takmičenja na kojima nastupi su njena. Dva puta je bila šampionka Azije (322 i 335 kilograma), a na Svetskom prvenstvu na Tajlandu prije dvije godine podigla je 332 kilograma.

Lorel Ubard, koja se sve do 2013. godine takmičila sa muškarcima, ipak ima šanse za medalje. Njeni posljednji rezultati pokazuju da bi mogla da bude konkurentna sa ostalim najboljim dizačicama tegova.

Ona se već dva puta takmičila na Svjetskim prvenstvima protiv žena i jednom je uspjela da stigne do srebrne medalje. Drugi nastup je bio razočaravajuć, a dominirala je na Pacifičkim igrama i šampionatima Okeanije, gde je konkurencija mnogo slabija nego što će biti slučaj u Tokiju!

Sa 43 godine Lorel će biti najstarija učesnica takmičenja, a za Tokio se kvalifikavala još prije dve godine. Ipak, morala je da sačeka odluku da li će joj biti dozvoljeno da se takmiči.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC