• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FED KUP: Svaka čast, djevojčice!

Pobjedom u dublu Aleksandre Krunić i Bojane Jovanovski (7:6, 6:4) Srbija je pobijedila u četvrtfinalnom meču Svjetske B grupe Fed kupa.

 FED KUP: Svaka čast, djevojčice! Izvor: MONDO

Ono što je Janko Tipsarević bio u polufinalu (protiv Slovačke), a Viktor Troicki u finalu Dejvis kupa (protiv Francuske), to je Aleksandra Krunić bila u četvrtfinalu Svjetske B grupe Fed kupa - čovjek odluke. Bojana Jovanovski je bila nešto poput Novaka Đokovića - dva sigurna poena u singlu.

Rezultat svega je: Fed kup tim Srbije nastaviće takmičenje u eliti, iako meč protiv Kanade nisu igrale dvije najbolje rangirane teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović.

Poslije prvog dana bilo je 1:1. Onda je u nedelju najprije Bojana Jovanovski pobijedila Rebeku Marino (7:6, 6:3), a Ana Jovanović je poražena od Aleksandre Voznijak (6:0, 6:4).

O pobjedniku susreta prvog kola Svjetske B grupe odlučivao je dubl. Upavo u tom meču Srpkinje su poražene u prethodna dva susreta prošle godine, protiv Rusije i Slovačke.

Ali, 5. februar 2011. je dan kada se tradicija promijenila, a Srbija je dobila nove teniske zvijezde.

Krenimo redom...

Bojana Jovanovski i Rebeka Marino su na mahove pokazale igru kao u drugom kolu Australijan opena, kada su pošteno u tri seta namučile teniserke iz top pet (Veru Zvonarjevu, odnosno Frančesku Skjavone).

Srpska teniserka je duel drugog dana Fed kup meča otvorila brejkom u trećem gemu, međutim Kanađanka je uzvratila odmah u narednom.

Nakon tih ranih brejkova, svaka teniserka je držala svoj servis, ne dozvolivši protivnici čak ni priliku za oduzimanje servisa.

Igrale su izjednačeno skoro 40 minuta, a onda je u taj brejku 19-godišnja Beograđanka napravila mini brejk. Vođstvo od 3:1 donijelo joj je dodatnu mirnoću i prvi set je rešila u svoju korist nakon 50 minuta igre.

Visoka Rebeka Marino je i u Spensu demonstrirala svoj izuzetno jak servis, međutim on nije uvijek bio i precizan. Samo u prvom setu je napravila četiri duple greške, koje su anulirale isto toliko as udaraca.

Trideset mesta bolje rangirana Bojana Jovanovski je procentualno bolje izvodila početni udarac i imala pet manje neiznuđenih grešaka (14), što joj je donijelo prednost.

Međutim, srpska teniserka je upravo napravila tri neiznuđene greške u prvom gemu drugog seta, pa je Kanađanka na startu lako povela sa 2:0.

Jovanovski je brzo vratla brejk, odnosno izjednačila na 2:2, a zatim i povela (3:2). U somom gemu je uspjela da stigne i prestigne Rebekino vođstvo 40:15. Imala je 5:3 u drugom setu i servis. Iskoristila je već prvu meč loptu i donijela novu pobjedu Srbiji.

"Ovo je veliko iskustvo za mene. Imala sam veliki pritisak. Nisam igrala na svom nivou, jer sam ponovo imala tremu. Marino je vrlo kvalitetna igračica i pošteno me je namučila, morala sam da igram maksimalno. Mislim da je taj brejk u prvom setu bio odlučujući za ishod meča. Ona je pala psihički u tom momentu, vidjelo se da je promašila dva zicera, koja sam ja iskoristila", rekla je Bojana Jovanovski .


Selektor Dejan Vraneš je računao na iskustvo i mirnoću 26-godišnje Ane Jovanović (322. na WTA), pa je nju stavio u posljednji meč singla, umjesto još nepunoljetne Aleksandre Krunić.

Računao je i na faktor iznenađenja, ali tako nije izgledala Aleksandra Voznijak, nekada 21. teniserka svijeta.

Ana Jovanović je na sreću osvojila prvi poen u meču, ali je onda krenulo loše po nju. Voznijak se nije mnogo namučila, a već poslije 13 minuta je vodila 4:0.

Jovanovićeva nije uspjela da se trgne nakon što je na startu izgubila brejk, kako je set odmicao igrala je sve lošije. Nije uspjela da osvoji ni počasni gem, čak je uzela samo četiri poena kada je servirala Voznijak.

A Kanađanka nije igrala ništa posebno. Samo je bila mirna i uzimala ono što joj se pružilo.

Bez obzira na loš prvi set, selektor Vraneš je uspio da nasmije Anu Jovanović u pauzi i ona je dobro krenula u drugom. Uz jedan brejk osvojila je prva tri seta.

Međutim, onda je stala. Pogubno po Srpkinju bio je dug peti gem, sa mnogo preokreta, u kome je Voznijak na kraju uspela da iskoristi tek petu brejk loptu.

Kanađanka je ušla u seriju pet osvojenih gemova, koji je Ana samo na kratko prekinula, ali nije bila dovoljno sigurna u sebe da može da preokrene rezultat. Nakon 74 minuta Aleksandra Voznijak je asom okončala ovaj meč.

O tome ko će nastaviti takmičenje u Svjetskoj grupi odlučiće igra parova. Dejan Vraneš je izabrao kombinaciju Aleksandra Krunić/Bojana Jovanovski.
Energična Aleksandra Krunić

Selektor Kanade Silvan Bruno je pred odlučujući meč savjetovao iskusne dubl igračice Šeron Fičman i Mari-Iv Peletije da prevashodno gađaju omalenu Aleksandru Krunić, vjerovatno računajući da je ona slabija karika srpskog para, koji prvi put igra zajedno.

Međutim mlada Moskovljanka je bila ta koja je diktirala igru na terenu i zahvaljujući njenoj energiji sa srpske strane mreže nije se osetila trema usljed važnosti meča. Dok su se Kanađanke osvjestile, već je bilo 4:0 za Aleksandru i Bojanu, koje su uspješno realizovale obe brejk prilike.

Krunićevoj na kraju seta nije baš dobro išao prvi servis. Fičman i Peletije uspjele su da iskoriste treću brejk loptu i smanje na 5:3, a zatim su osvojile još dva gema.

Od 5:1, Kanađanke su stigle do 5:5. Jednostavno, ušle su u udarac.

Bojana Jovanovski je gubila strpljenje i nadu, ali Aleksandra Krunić je bila ta koja je vjerovala i odlično servirala u 12. gemu.

U taj brejku srpski tim je napravio dva mini brejka na servis Šeron Fičman i poveo sa 4:1. Ista teniserka je jednom lošom procjenom pomogla našim igračicama da stignu do prve set lopte (6:4). Prva, na servis Bojane Jovanovski, nije realizovana, ali naredna jeste.

Nakon iscrpljujućih 62 minuta igre Srbija je dobila prvi set.

Srbija - Kanada, 1. kolo Svjetske B grupe

Subota

Aleksandra Krunić - Rebeka Marino 3:6, 6:3, 5:7

Bojana Jovanovski - Aleksandra Voznijak 6:4, 7:5

Nedelja

Bojana Jovanovski - Rebeka Marino 7:6(3), 6:3

Ana Jovanović - Aleksandra Voznijak 6:0, 6:4

Krunić/Jovanovski - Fičman/Peletije 7:6(5), 6:4

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC