• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Italijan koji je naslijedio Bolta? Policajac rođen u Teksasu, a ne zna engleski - Od Amerike imam samo MIŠIĆE!

Autor Nebojša Marković

Marsel Džejkobs je postao senzacija Olimpijskih igara i neočekivani pobjednik trke na 100 metara.

 Ko je Marsel Džejkobs pobjednik na 100 metara nasljednik Useina Bolta Izvor: Profimedia/CSM/Kim Price

Do tog 1. avgusta niko nije znao za njega. Danas je olimpijski šampion i najbrži čovjek na svijetu. Italijan Lamont Marsel Džejkobs (26) senzacionalni je pobjednik trke na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ovaj Italijan tamne puti i američkog prezimena koji je postao nasljednik Useina Bolta, ima interesantnu životnu priču koja je poslije velikog trijumfa isplivala na površinu.

Džejkobs je u nedjelju u finalu istrčao 100 metara za 9.80 sekundi, čime je postao najbrži Evropljanin svih vremena i prvi Evropljanin koji je slavio u ovoj disciplini na Igrama još od 1992. u Barseloni.

"Ne znam, sve ovo mi djeluje kao san. Osjećam se fantastično. Mislim da ću tek sutra shvatiti šta sam napravio. Sad mi sve ovo djeluje nevjerovatno", pričao je Džejkobs poslije trke, a u jednom trenutku je i prekinuo davanje izjave ne bi li se javio na telefon premijeru Italije.

TAMNOPUT, ROĐEN U SAD, A SLABO ZNA ENGLESKI

Mnogi su vjerovatno kada su vidjeli tamnoputog trkača s američkim prezimenom da trči pod zastavom Italije pomislili da se radi o naturalizovanom Italijanu. Ipak, to je daleko od istine.

Marsel Džejkobs jeste rođen u SAD, u El Pasu u Teksasu, ali od oca Amerikanca i majke Italijanke. Roditelji su mu se upoznali u Vićenci, gdje je njegov otac služio. Poslije jednog dijela djetinjstva provedenog u Teksasu, većinu svog života Marsel je proveo u Italiji i kontakt sa ocem bio mu je vrlo slab donedavno, pa je zbog toga jednom prilikom priznao i da slabo zna engleski jezik.

Džejkobs je odrastao bez oca, koji je bio američki marinac. Kada je njegov otac bio poslan u misiju u Južnu Koreju, Džejkobs se vratio da živi u Italiji s majkom. Tek nedavno su njegovi roditelji ponovo stupili u kontakt, za šta je Marsel jednom prilikom izjavio da je imalo vrlo pozitivan uticaj na njega.

KOŠARKA, FUDBAL I NA KRAJU IPAK ATLETIKA

Džejkobs je počeo kao dijete da se bavi košarkom, onda i fudbalom koji dominira u Italiji, da bi se sa 10 godina prebacio na atletiku. Bio je vrlo solidan skakač u dalj sa ličnim rekordom 8.07 metara, ali se nakon problema sa koljena preorijentisao na sprinterske discipline.

Tu je konstantno napredovao. Ove godine je postao evropski dvoranski prvak na 60 metara, a zanimljivo je da je prije dvije godine na Svetskom prvenstvu u Dohi u trci na 100 metara ispao u polufinalu.

Tokom 2021. je i postao tek drugi Italijan koji je trčao 100 metara ispod 10 sekundi, kada je u Savoni trčao 9.95, ali sada je sa čak 15 stotinki bržom trkom postao olimpijski šampion. Štaviše, pred finale trke na 100 metara u Tokiju, kladinice su mu davale samo 3% šansi da postane olimpijski šampion.

DŽEJKOBS JE I PRIPADNIK POLICIJE

Junak Italije je možda do sada živio u anonimnosti, ali to više nije moguće. Tako se saznalo da osim bavljenja atletikom on pripada i jedinici "Fiamme Orra", odnosno sportskom odsjeku italijanske policije.

Iako je rođen u Teksasu, Džejkobs sebe smatra pravim Italijanom, a vrlo malo Amerikancem. 

"Kao Amerikanac imam samo mišićna vlakna, osjećam se 100% kao Italijan", rekao je prije četiri godine. Uzor mu je italijanski sprinter Pjetro Menea, a voli da se bavi svojim tetovažama. Novi olimpijski šampion trenutno živi u Rimu sa suprugom Nikol i njihovo dvoje djece.

"Kao djetetu sam mu rekla da će se pridružiti Useinu Boltu na vrhu i to je i uradio. Sljedeći cilj je svjetski rekord. I uspjeće, ako ne ove godine, onda sljedeće", rekla je Vivijana Masini, majka novog olimpijskog šampiona i najbržeg čovjeka kojeg je Evropa ikada vidjela.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC