• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BICIKLIZAM: Lens odlazi - zauvijek

Američki biciklista Lens Armstrong saopštio je da ponovo završava karijeru, ali ovog puta zauvijek.

 BICIKLIZAM: Lens odlazi - zauvijek Izvor: MONDO

Skoro mjesec dana pošto je završio na 65. mjestu u trci u Australiji i skoro šest godina od kada je osvojio sedmi uzastopni put titulu na "Tur d'Fransu", ovaj 39-godišnji biciklista jasan je da više nema povratka.

"Nikada ne reci nikad", kroz smiješak je rekao Armstrong na početku intervjua za AP i dodao: "Samo se šalim".

Armstrong će napustiti takmičenje u kome je dominirao kao niko prije njega, ali i poslije propalog pokušaja da osmi put osvoji titulu u Francuskoj. Ovim potezom, smanjiće i priče da su stimulativna sredstva pomogla njegovu karijeru.

"Ne mogu da kažem da mi je zbog bilo čega žao. To je bila odlična vožnja. Stvarno sam mislio da ću osvojiti još trofeja", rekao je američki biciklista.

On je dodao da ne žali zbog svega što se događalo prošle godine, bez obzira što je završio na 23. mjestu.

"Nesreće, problemi sa biciklom... To su stvari koje su van moje kontrole", rekao je Armstrong, koji se prvi put povukao 2005. godine, a vratio se na stazu 2009.

Armstrong je izašao iz relativne anonimnosti kada je obolio od raka testisa i kada je posluhe bolesti osvojio titulu na "Tur d'Fransu".

To mu je donuhelo popularnost, ali i pokazalo koliki uticaj sportista može da ima. On je govorio u ime preživhelih od raka i zalagao se za istraživanja ove bolesti širom svuheta.

Pored toga, Armstrong je postao jedna od najkontraverznijih ličnosti kada je pitanju doping u sportu. Tvrdio je da je najviše puta testirani sportista, nikada nije bio pozitivan i negirao je da je koristio stimulativna sredstva.

Čak i da je tako, on ostaje u shenci savezne istrage koja je pokrenuta prošle godine, kada ga je bivši kolega iz tima Flojd Lendis optužio da koristi doping i da prodaje drugim vozačima sredstva kako ne bili pozitivni na doping kontroli.

Ono što se neće promijeniti, to je njegova kampanja koja je počela 1996. da se prikupe sredstva za borbu protiv raka testisa, ali i promjenu svijesti o toj bolesti.

Godinu dana kasnije on je osnovao "Lajvstrong fondaciju" (Livestrong Foundation) i prikupio 10.000 dolara. U narednim godinama Armstrong je koristio svoju priču, slavu i mnogo radio kako bi prodao milione plastičnih žutih narukvica.

Prošle godine, bez obzira na ekonomsku krizu, fondacija je prikupila gotovo 400 miliona dolara, a on je uspješno lobirao u Teksasu da se obezbijedi tri milijarde dolara za istraživanje raka u narednih 10 godina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC