• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novače, pazi se! Dva scenarija kako Đoković može da padne do kraja godine!

Autor 000

ATP je promijenila pravila i otežala mu, ali on je i dalje blizu istorije!

 novak đoković medvedev cicpas zverev trka za prvo mjesto na ATP listi 2021 Izvor: Profimedia

Novak Đoković je izgubio finale US Opena i propustio šansu da uzme "kalendarski slem", ali to ne znači da i dalje ne juri velike stvari do kraja ove sezone. 

U ponedjeljak je počeo svoju 338. nedelju na prvom mjestu ATP liste, a ukoliko do kraja godine ostane na čelu ATP liste preći će brojku od 350 nedelja na prvom mjestu.

Ipak, prvo mjesto na ATP listi mu ne garantuje rekord po broju godina koje je završio kao najbolji teniser sveta! ATP je promijenila pravila i odlučio da ove godine zbog svih promjena u bodovanju koje su uveli zbog problema na turu sa virusom korona titulu najboljeg na kraju godine dobije teniser koji je prvi u ATP trci.

ATP trka broji bodove od početka sezone, a i tu je Novak prvi. On trenutno ima 8.370 bodova, drugi je Danil Medvedev sa 6.380, treći Cicipas sa 5.470 bodova, četvrti Zverev ima 4.915, a još samo Andrej Rubljov ima više od 4.000 bodova.

Pošto je Novak do sada šest puta završavao godinu kao najbolji teniser svijeta on je trenutno po tom rekordu izjednačen sa Pitom Samprasom.

A šta nova promjena pravila znači za juriš na ovaj djelić istorije?

CICIPAS I ZVEREV MOGU – ALI JE MISIJA SKORO NEMOGUĆA!

Izvor: Profimeda

Nije ostalo puno do kraja sezone, svi grend slemovi su odigrani, a do kraja sezone su od velikih turnira ostali Indijan Vels (4. oktobar), turnir u Beču (25. oktobar) Pariz-Bersi (1. novembar) i završni masters. 

Za sada je jasno da i u najgorem scenariju za Novaka njemu prijete samo Medvedev, Cicipas i Zverev, dok su Rubljov i Beretini predaleko, čak i u slučaju da Novak do kraja sezone ne zakorači na teren. 

Što se tiče Cicipasa i Zvereva, trebalo bi im čudo da stignu Novaka. Đoković Grku bježi 2.900 bodova, a Nijemcu 3.455 bodova. To znači da bi njih dvojica morala da se nadaju da Novak neće zakoračiti na teren do kraja godine, a da će oni osvojiti Indijan Vels, Pariz i završni masters.

Ni jedan od njih dvojice do sada u karijeri nije pokazao takvu konstantnost , a sa druge strane vrlo je vjerovatno da će Novak odigrati bar jedan turnir do kraja sezone.

Za Indijan Vels se po nekim teniskim insajderima prijavio, ali ostaje da se vidi do početka oktobra da li će zaigrati u Americi ili će poslije poraza u Njujorku odlučiti da još malo odmori.

Što se trke sa Medvedevom tiče, stvar je malo komplikovanija.

MEDVEDEV IMA ŠANSU, ALI NOVAKA PAMTE INDIJAN VELS I PARIZ

Izvor: Profimedia

Rus je na 1.990 poena iza Novaka i turniri koji dolaze su na tvrdoj podlozi, na kojoj je on ubjedljivo najbolji. 

Ukoliko se sve posloži idealno i Medvedev osvoji sve turnire do kraja godine Novak nema šanse da ostane na prvom mjestu. Čak ukoliko osvoji Indijan Vels, Pariz-Bersi i prije toga turnir u Beču imaće 510 poena više u odnosu na Novaka pred završni masters.

U tom slučaju bi Novak morao da osvoji završni masters bez poraza, a da Medvedev ne uđe u finale kako bi odbranio svoje prvo mjesto. Ili da ipak učestvuje na nekom od prethodnih turnira i skupi dovoljno poena kako bi ostao na prvom mjestu. 

A ne samo da je Novak sposoban da dogura daleko na tim turnirima, nego u istoriji niko nije igrao tako dobro u Indijan Velsu i Parizu kao on. Na oba turnira je pobjeđivao rekordnih pet puta, a pogotovo je u Parizu uvijek bio omiljen i u dobrom raspoloženju.

Sada u posljednjih 2 meseca sezone ima skoro 2.000 bodova više od najbližeg rivala, a teško da će propustiti priliku da pojuri istoriju, ako mu se šansa ukaže.

Ukoliko bude bilo potrebe, zaigraće Novak i u Indijan Velsu i u Parizu, a čak i ako ga ne bude – svi ostali moraju da igraju perfektno da bi ga skinuli sa trona.

Šta će se desiti?

Anketa

Hoće li Novak biti prvi na kraju godine?

  • Da, naravno!

    91.67% (11)

  • Ne, neko će ga prestići!

    8.33% (1)

  • Još je rano, ima još puno da se igra

    0% (0)

Hoće li Novak biti prvi na kraju godine?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC