• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Užasno - Amerikanci vrijeđaju olimpijsku šampionku: Manekenka izabrala Kinu, oni joj smislili odvratan nadimak!

Autor Dragan Šutvić

Mlada takmičarka će nakon zlata na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu morati da čita novinske naslove u kojima je vrijeđaju.

 ajlin gu genocidna barbika  Izvor: Profimedia/Instagram/eileen_gu_/printscreen

Ona je sportistkinja, manekenka, borac za ljudska prava, a od skoro i trn u oku Amerikanaca. Ajlin Gu (18), djevojka rođena u Kaliforniji od oca Amerikanka i majke Kineskinje odlučila je 2019. godine da se takmiči za najmnogoljudniju zemlju na svijetu i nedavno im je u Pekingu donijela olimpijsko zlato.

Ajlin je bila najbolja u fristajl skijanju - disciplina "Big Air", a nakon što je proslavila veliki uspjeh počele su da stižu uvrede. Uglavnom iz SAD, gde je mediji zovu "Genocidna barbika"! 

Brojni američki mediji posljednjih dana koriste izraz "Genocide Barbie", aludirajući na njenu želju da se takmiči pod zastavom Kine. Povod za ovakvu uvredu je tretman koji Ujguri imaju u Kini, a američki novinari smatraju da se nad njim sprovodi genocid.

Naravno, to nema nikakve veze sa Ajlin Gu, ali... Oni ne mogu da se pomire sa "izdajom". Nije im jasno zašto bi neko odbio SAD i takmičio se pod zastavom zemlje iz koje mu je majka.

Ovako izgleda Ajlin Gu, olimpijska šampionka za Kinu:

Ova djevojka je i prethodnih godina nailazila na slične komentare, ali su je tada Amerikanci vrijeđali samo zato što je "zloupotrijebila" sistem u njihovoj zemlji kako bi postala jedna od najboljih na svijetu. Sada su otišli korak dalje, pa njenu odluku povezuju sa genocidom!

Ipak, Ajlin Gu se ne obazire previše na priče.

Ona je odrasla uz majku i baku, a kako je istakla u jednom davnom intervjuu - niko ne može da ospori da je Amerikanka i Kineskinja istovremeno.

I djeluje da je to stav koji treba da zastupa u ovom trenutku, kada jedna velika država vodi borbu protiv njene odluke da se takmiči za koga želi.

Inače, Ajlin Gu je godinama glas protiv rasizma prema Azijatima u SAD, a ima uspješnu karijeru i kao model. Ona je radila čak i za "Viktorija sikrit". Prije nego što je stigla do olimpijske medalje imala je potpisane ugovore sa nekim od najpoznatijih modnih brendova na svijetu i pretpostavlja se da je već zaradila više nego što će u svojoj sportskoj karijeri.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC