• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJAMI: Novak za istoriju!

Ukoliko pobijedi Rafaela Nadala, Novak Đoković uvrstiće sebe u probrano društvo Pita Samprasa i Rodžera Federera. Titula donosi i 975 bodova!

 MAJAMI: Novak za istoriju! Izvor: MONDO

Najbolji srpski teniser sastaće se nedjelju, u finalu turnira u Majamiju, sa prvim reketom svijeta, Rafaelom Nadalom i ukoliko pobijedi biće jedan od rijetkih koji je nakon Australijan opena i Indijan velsa osvojio i taj turnir na Floridi.

Ako pobijedi Nadala, Đoković će se pridružiti Pitu Samprasu, Andre Agasiju i Rodžeru Federeru koji su od 1990. godine jedini teniseri koji su odnijeli tri uzastopne pobjede na tim turnirima.

Đoković od početka godine nije izgubio nijedan od 23 meča koje je odigrao, a posljednjih 30 godina, od njega su bili uspješniji samo Džon Mekenro sa 39 uzastopnih pobjeda i Ivan Lendl sa serijom od 25 pobjeda.

Na turniru u Majamiju Đoković je do finala došao bez izgubljenog seta.

"Novak nas satire", rekao je Mardi Fiš koji je u polufinalu turnira u Majamiju srpskom teniseru uspio da oduzme četiri gema.

Novak Đoković je rekao da ne misli da je nepobjediv, ali da osjeća puno sigurnosti u sebe.

"Igram najbolji tenis u svom životu, to je sve", rekao je Đoković.

On je dodao da ne razmišlja mnogo o seriji svojih pobjeda od početka godine, niti koliko će to da traje.

"Ipak, zadovoljstvo je činiti deio istorije, ali ponavljam svom timu da mi ne priča mnogo o rekordima", naglasio je Đoković.

Đoković je prije dve nedjelje prvi put pobijedio velikog rivala Nadala u finalima na ATP turu. U meču za titulu na Indijan Velsu, nije samo tu tradiciju srušio Beograđanin, veći i onu po kojoj nikada nije dobio Španca kada bi Rafa osvojio prvi set.

Nadal vodi sa 16:8 u međusobnim susretima, ali Đoković ima pozitivan skor na tvrdoj podlozi, kakva je tradicionalno u Majamiju. Kada se igra na betonu, Srbin je bolji - 8:5! Problem može da predstavlja činjenica da je podloga u Majamiju znatno sporija nego u Indijan Velsu i da loptica usporava prilikom dodira sa podlogom skoro kao kada se igra na šljaci.

To naravno više odgovara Nadalu, ali ovaj velikan svjetskog tenisa nikada u karijeri nije osvojio Ki Biskejn! Dva puta, Rafa je igrao finale Majamija, 2005. protiv Rodžera Federera i 2008. protiv Nikolaja Davidenka i oba puta je poražen.

S druge strane, Đoković je 2007. godine pobijedio Giljerma Kanjasa u finalu Majamija i osvojio prvu Masters titulu karijeri.

Pobjedniku ovog turnira pripašće 611.000 dolara i 1.000 ATP poena, dok poraženi finalista mora da se zadovolji sa 298.000 dolara i 600 ATP bodova. Međutim, Nadal je prošle godine igrao polufinale, koje "vrijedi" 360 bodova, pa će eventualnim trijumfom moći da zaradi 640 bodova, a porazom u finalu svega 240.

Đoković je, međutim, 2010. godine eliminisan već u drugom kolu, nakon što je u prvom bio slobodan, pa je tako ove sezone "branio" samo 25 bodova. Hipotetički, sa titulom u Majamiju, Đoković bi početak sezone na šljaci dočekao sa dodatnih 975 bodova, sa kojima bi samo povećao pritisak u potjeri za prvoplasiranim Nadalom.

A, pred nama je period sezone u kojem Nadal brani gotovo maksimalan broj bodova!

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC