• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Srbija na završnom turniru!

Vaterpolisti Srbije izborili su plasman na finalni turnir FINA Svjetske lige poslije velike drame u odlučujućem meču sa Španijom.

 VATERPOLO: Srbija na završnom turniru! Izvor: MONDO

Jedva!

Pobjednici pet, od posljednjih šest izdanja FINA Svetske lige u vaterpolu, nekako su u posljednjem kolu Grupe A izborili plasman na završni turnir u Firenci, od 21. do 26. jula ove godine. A, bili su blizu eliminacije...

U utorak uveče, na fino popunjenom Tašmajdanu: Srbija - Španija 10:10 (1:2, 3:3, 3:2, 2:2).

U tom trenutku, iako je tek trebalo izvoditi peterce i saznati pobjednika meča, bilo je jasno da će se "delfini" pridružiti domaćinima Italijanima, zatim Hrvatima i Crnogorcima i predstavljati Evropu na završnom turniru SL.

Jer, Špancima je u šestom kolu Grupe A odgovarala samo pobjeda, koja vrijedi tri boda. Kada je završeno neriješeno, bilo je jasno da će pobjedniku poslije peteraca pripasti dva, a poraženom jedan bod. To nikako nije moglo da ugrozi dva boda prednosti, koliko je Srbija imala nad Španijom prije posljednjeg kola.

Poslije peteraca, Srbija je zahvaljujući golmanu Slobodanu Soru i nepogrešivim penaldžijama Filipu Filipoviću, Vanji Udovičiću, Andriji Prlainoviću i Živku Gociću izborila pobedu od 4:2, pa je tako takmičenje završila sa 14 bodova, ispred Španije koja je ostala sa 11.

U posljednjem kolu, u utakmici bez rezultatskog značaja, sastali su se još Njemačka (8 bodova) i Makedonija (0).
Pogotkom Marka Migela iz Barselonete, Španci su došli do rezultata koji ih je vodio u Firencu. Bilo je 10:9 i ostalo je bilo da se odigra još dva minuta. Za to vreme, Vanja Udovičić je na lucidan način uspio da izdejstvuje ne jednog, nego dva igrača više za srpsku reprezentaciju, što su šampioni svijeta iz Rima 2009. godine pretvorili u izjednačenje preko Duška Pijetlovića.

No, nije bilo gotovo, jer bi novi gol Španaca vjerovatno značio ispadanje. A, za to su veliki rivali i poraženi finalisti pomenutog Svjetskog prvenstva od prije dve godine, imali minut i po vremena i isključenje! Ponovo je Soro bio na visini zadatka, Srbija je došla do lopte na minut prije kraja i imala "pun" napad, ali bez gola koji bi riješio meč, pa se moralo još jednom u odbranu.

Za 36 preostalih sekundi, Španci su tražili isključenje, oklijevali sa šutom, a kada su pokušali, izblokirao ih je kapiten Udovičić i epilog se znao i prije peteraca! Samo jednom u posljednjih šest godina, u Podgorici 2009, srpska reprezentacija nije osvojila Svjetsku ligu.

Prošle godine, u Nišu, u finalu je pobijedila Crnogorce, koji su prije toga iskoristili domaćinstvo i prekinuli pobedonosni niz Srbije, a prije toga Srbije i Crne Gore.
Momci Dejana Udovičića bili su već viđeni u Firenci, poslije pobjede nad Španijom u Barseloni od 12:4, ali su onda od gotovog napravili veresiju u prošlom kolu, kada su u Kruševcu izgubili od Njemačke rezultatom 8:9. Taj poraz otvorio je mogućnost "furiji" da ih prestigne pobedom na Tašu, a kada je u drugoj četvrtini na semaforu pisalo 1:4, crne misli su obuzele i Udovičića i igrače i navijače.

Ali, kao mnogo puta do sada, šampioni svijeta pronašli su način da se izvuku, počeli su da smanjuju vođstvo i krajem treće četvrtine izjednačili na 7:7, a u prvom napadu posljednje dionice i prvi put poveli na utakmici 8:7.

To nije bio kraj najviše zahvaljujući veteranu na poziciji centra u španskom timu, naturalizovanom Kubancu Ivanu Perezu, koji je bio konstantna pretnja za Sora. Ili tako što bi izbacio čuvara na 30 sekundi ili tako što bi postigao gol. Od vođstva 9:8, do paničnih 9:10, Srbija nije realizovala osam uzastopnih napada!

Olakšanje je stiglo poslije dva isključenja Španaca za par sekundi, tako da rivali Srbije zaista imaju za čime da žale... Srbija ide dalje!

(MONDO, foto: Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC