• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MADRID: Vrijeme je za Novak - Rafa!

Novak Đoković pobijedio je Tomaza Belučija i plasirao se u finale Mastersa u Madridu, gdje će treći put ove sezone odmjeriti snage sa Nadalom.

 MADRID: Vrijeme je za Novak - Rafa! Izvor: MONDO

Šesti turnir u 2011. godini, šesto finale, a da li će biti i šesta titula saznaćemo u nedelju popodne kada bude završen finalni meč Mastersa u Madridu.

Sastaju se dva najbolja tenisera trenutno na svijetu, Rafael Nadal i naš Novak Đoković! Biće to treće Masters finale između dva diva ATP tura ove sezone, a prethodna dva, u Indijan Velsu i Majamiju, dobio je Srbin, oba puta poslije vođstva Španca od 1:0 u setovima.

Neka se isto ponovi i na Rafinom terenu u prestonici Španije...

Teže nego što bi "renking" možda nagovijestio, najdominantniji teniser godine pobijedio je u subotu uveče, u drugom polufinalu Madrida, Brazilca Tomaza Belučija, poslije dva časa i devet minuta velike borbe na Manolo Santana stadionu - 2:1 (4:6, 6:4, 6:1).

Bila je to 31. pobjeda Đokovića od starta 2011. godine, a 33. ako se računaju i dve ostvarene u finalu Dejvis kupa za prošlu godinu. Mnogi su, pa i sam Novak, predviđali da će serija nepobjedivosti biti završena uskoro, već tokom sezone na šljaci.

Ali, ako Beograđanin u nedelju pobijedi "kralja šljake" u finalu, biće to znak da je u potpunosti, u svim segmentima, na svim podlogama, dostigao sjajnog Španca i da je zreo da postane novi "Broj 1" svjetskog tenisa. I još jedan kuriozitet sa Mutua Opena u Madridu - Đoković se pobjedom nad vršnjakom iz Brazila, trenutno 36. teniserom na planeti, plasirao u svoje prvo finale u ovom gradu.

Dva puta Đoković je igrao polufinale Madrida, 2009. godine izgubio je od Nadala u epskom meču (3:6, 7:6, 6:7), a dvije godine ranije od Davida Nalbandijana (4:6, 6:7).



Ovog puta, za rivala je imao manje poznatog tenisera od Nadala i Nalbandijana, ali ništa manje opasnog, jer je Beluči u Madrid došao u sjajnoj formi, a iz kola u kolo je to potvrđivao. Uostalom, uvjerili su se između ostalih i (4) Endi Marej, (7) Tomaš Berdih...

Đoković, međutim, bio je prevelik zalogaj za lijevorukog Brazilca, koji je u petak hrabro najavio da će pobijediti Srbina i tako upisati sebe u dio teniske istorije, a u subotu bio blizu da to i učini. Malo je nedostajalo da baš Beluči bude taj koji će zaustaviti Novakov niz uzastopnih pobjeda od starta sezone, a do daljeg jedini koji ima duži niz od Đokovićevog, biće Džon Mekinro (39).

Beluči, hrabar, oštar i koncentrisan od starta meča, već na prvi servis Đokovića nagovijestio je da će biti jak protivnik. U prva dva gema na servis našeg asa Brazilac je bio blizu brejka, a "brejknuo" ga je u petom gemu za 3:2, poslije čega je gotovo rutinski čuvao prednost do 6:4 i 1:0 u setovima.

Bio je to tek drugi Novakov izgubljeni set na turniru, nakon što je u četvrtfinalu David Ferer uspeo da mu uzme jedan.

Đoković je u prvom setu izgledao nervozno, udarci nisu imali uobičajenu oštrinu i preciznost, slabo se i kretao po terenu. Ali, gubitak seta samo ga je motivisao, pa je Novak već na startu drugog, pri vođstvu od 1:0 u gemovima, imao tri uzastopne brejk lopte (0:40), prve na meču.

No, baš tada, razgoropadio se Beluči i sa devet uzastopnih poena, od čega su neki bili od vrha mreže, neki asovi, neki "drajv voleji", uspio da spasi sve tri brejk lopte i napravi brejk u narednom gemu na Novakov servis!

Pravo niotkud, Beluči je imao prednost od 3:1 u drugom gemu i igru koja je slutila na Novakov oproštaj od Madrida do 2012. godine.



Tada je drugi teniser svijeta pokazao da je veliki šampion i da nije izgubljeno dok nije izgubljeno. Na 2:3 je napravio prvi brejk na meču, a potom pri rezultatu 5:4, na servis protivnika, došao do dvije set lopte, nakon što je Belučiju pukla žica u odsudnom trenutku.

Sreća samo što nije po ko zna koji put pogledala Belučija kada je bio suočen sa set loptom, njegov forhend odbio se od vrha mreže i to u trenutku kada je Đoković bio pola koraka odatle, čekajući volej, ali je Novak refleksno uspio da pomjeri reket i smečuje iz zgloba za 6:4 i izjednačenje u setovima.

Teško je riječima opisati kako se Novak obradovao tom poenu i trećem setu, ali je tu bilo i radosti i frustracije i... Kao da je naš as u jednom mahu izbacio svu negativnu energiju iz sebe.

Djelovalo je kao da će, a dogodilo se, u nastavku jednostavno pregaziti protivnika, koji je i sam shvatio da je svoju šansu propustio i da novu neće dobiti. Uz probleme sa preponama, simpatični Beluči nije bio ravnopravan takmac u trećem setu - 6:1, kraj.

Plasmanom u finale turnira na kojem nije igrao prošle sezone zbog problema sa alergijom, Đoković je zaradio 600 ATP poena i 275.000 dolara, a ukoliko napravi podvig i dobije Nadala na šljaci, kući će ponijeti 1.000 ATP poena i 590.000 dolara. Nadal ne može da osvoji ni poen u Madridu, jer brani titulu, samim tim i 1.000 bodova.

Beluči, koji će Madrid pamtiti po lijepom, osvojio je 360 ATP poena i 133.000 dolara.

Melburn. Doha. Indijan Vels. Majami. Beograd...

...Madrid?

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC