• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Nadal odbranio titulu i "broj jedan"!

Rafael Nadal pobijedio je Rodžera Federera u finalu Rolan Garosa 7:5, 7:6 (7:3), 5:7, 6:1 i spriječio Novaka Đokovića da ga smijeni na vrhu ATP liste.

 RG: Nadal odbranio titulu i "broj jedan"! Izvor: MONDO

Nikada teže Nadal nije došao do finala Otvorenog prvenstva Francuske (izgubio ukupno 77 gemova, u odnosu na 41 prilikom trijumfa 2008).

Umalo je ispao od Džona Iznera u prvom kolu, zatim davao izjave kako ne igra dovoljno dobro da osvoji turnir... Pa, ipak ga je osvojio.

I to po šesti put u karijeri - šesti put za samo sedam godina! - čime se izjednačio sa Šveđaninom Bjernom Borgom.

Nastavio je Španac dominaciju u okršajima sa Federerom - 17:8 ukupno u međusobnim mečevima, 6:2 u finalima grend slem turnira, uz još jednu pobjedu pride u polufinalu Rolan Garosa 2005...

U finalima na pariskoj šljaci je 4:0, mada je ovog puta Rodžer bio konkurentniji nego ikada.

Ipak, za pobjedu je morao da uradi više. Ostao je na 16 trofeja osvojenih na četiri najznačajnija turnira, dok je Nadal stigao do jubilarnog, desetog.

Osim Rolan Garosa, ima dva Vimbldona (2008, 2010), po jedan Australijan open (2009) i US open (2010). Izgubio je samo dva grend slem finala - 2006. i 2007. na Vimbldonu, naravno od Federera!

PRVI SET

Nije Nadal izgledao dobro u uvodnim gemovima nedeljnog meča. Vidjelo se jasno da je pod tremom i da nije siguran u sebe kao nekada, što i nije čudo poslije samo jedne titule na šljaci ove sezone (Barselona).

Bez obzira na to, dokazao je da je i dalje veliki šampion. Ako je neko u to sumnjao...

Uzeo je prvi set i popločao sebi put ka pobjedi, iako je Federer vodio rezultatom 5:2 i, činilo se, kontrolisao događaje na terenu.

A, kada Nadal na grend slem turniru dobije prvi set, učinak mu je nevjerovatnih 117:1, sada već 118:1! Jedini koji ga je pobijedio poslije 0:1 bio je David Ferer na US openu 2007.

Federer je nastavio tamo gdje je stao u polufinalu sa Đokovićem. Od prvog poena je zaigrao agresivno i uz vrlo malo prolivenog znoja poveo sa 3:0.

To vođstvo je održao poslije naredna dva gema na svoj servis (4:1, 5:2), ali je posustao kada je trebalo da dovrši set - kao Novak protiv njega dva dana ranije.

Imao je 30:15, Nadal je preokrenuo na 30:40 i stigao do brejk lopte, koju je iskoristio kada je Federer loše reagovao na njegovu forhend paralelu iz trka i relativno lak volej poslao u mrežu - 4:5.

Bio je to početak velikog preokreta, pošto je Nadal odjednom postao dominantan, uzevši i naredna tri gema - 7:5.

DRUGI SET

Kako je Rafa završio prvi, tako je počeo drugi set - odmah brejk, 2:0, 3:1...

Imao je čak tri prilike da još jednom oduzme servis protivniku, što bi praktično bilo 2:0 u setovima, ali je Rodžer konačno izašao iz krize, sačuvao svoj servis (3:2) i zatim napravio brejk za izjednačenje na 4:4!

Međutim, nije uzdrmao Majorčanina, koji je propustio dve vezane lopte za 5:4, ali je ubitačnim forhendima natjerao Federera da veže neiznuđene greške iz bekhenda i ponovo zapadne u bitan zaostatak.

Nadal je u narednom gemu mogao da osvoji set i priđe na korak desetoj grend slem tituli, ali je kod 40:30 počela kiša. On je napravio grešku (40:40) i dok su se na tribinama otvarali kišobrani, krenuo ka svojoj klupi. Federer ga je podržao u namjeri da prekinu meč i sudija nije imao kud...

Meč je nastavljen nakon desetak minuta. Švajcarac je prvo reternirao u aut, zatim agresivnom igrom spasio i drugu set loptu, pa diktiranjem tempa sa osnovne linije obezbijedio brejk loptu za 5:5 i dramatičan finiš seta.

Nadal je reagovao na najgori mogući način, nekontrolisano je odigrao forhend i poslao lopticu nebu pod oblake...



Činilo se da je to gem koji će mnogo toga promijeniti, jer je Federer bez izgubljenog poena uzeo gem na svoj servis i obezbijedio najmanje "taj-brejk". Mada je izgubio osam poena zaredom, branilac titule nije paničio, bez drame je izjednačio na 6:6.

Švajcarac je blagu nervozu prenio u odlučujući gem, pa je serijom grešaka omogućio Nadalu da povede sa 4:0. Uspio je da nakratko da dođe do daha (4:2), a zatim lošim reternom na drugi servis (5:2) i mlakim smečom dok je još mogao nešto da uradi (6:2) prokockao možda i posljednju šansu da se vrati u meč.

TREĆI SET

Igralo se "gem za gem" do Nadalovog vođstva od 3:2. Zatim se dogodilo nešto što se rIJetko viđa u tenisu uopšte, a kamoli u duelima dvojice velikana "bIJelog sporta" - razmIJenili su brejkove bez izgubljenog poena!

Prvo je Nadal povisio na 4:2, imao šansu da dobro odserviranim gemom priđe na jedan mali korak od trijumfa, ali mu se Federer revanširao istom merom. Potpomognut jednom greškom Nadala na mreži (za 0:30), uzeo je sva četiri poena na rivalov servis i vratio stvari na početak - 4:3, ubrzo poslIJe toga i 4:4!

Time je inicijativa prešla na stranu švajcarskog tenisera, koji je poslIJe 5:5 odigrao možda i dva najbolja gema u meču. Nijedan nesiguran udarac, odlično kretanje, odlične kombinacije, superiorna tehnika i preciznost u isto vrIJeme...

Lako je oduzeo servis Nadalu, preokrenuo na 6:5, nakon čega mu nije dao ni promil šansi da uzvrati.

Statistika ovog seta pokazala je šta je ključni element za Rodžera, pored "miksovanja" igre i odabira pravog trenutka za napad - sveo je neiznuđene greške u ravnotežu (7:8), pošto je u prvom (16:10) i naročito drugom setu (23:7) previše "častio" Nadala.

ČETVRTI SET


Ključni gem u ovom dijelu meča bio je - prvi.

Federer je izborio tri vezane brejk lopte (0:40), ali ih je Nadal sve odbranio i potom sa još dva poena sačuvao svoj servis. I nije to uradio zahvaljujući greškama Federera, nego svojim odličnim potezima, kada je to bilo najpotrebnije.

Švajcarac je potom izjednačio na 1:1, ali je poklekao već u narednom servis gemu. Nadal je odbranom u svom stilu stigao do 0:30, a Federer se nadovezao jedinom dvostrukom servis greškom... 3:1!

U toj fazi meča Nadalu nije bilo potrebno ništa više. Bilo je jasno da će se dinamika meča teško promijeniti.

Pri vođstvu od 4:1 i 30:30 imao je i sreću da u visokom luku vrati Rodžerov smeč tačno na osnovnu liniju, što je bio uvod u drugi brejk četvrtog seta i konačnu odluku.

Pomenuli smo važnost neiznuđenih grešaka... U četvrtom setu ih je šampion imao samo dve, a Federer deset. Odnos 27:56 na nivou čitavog meča morao je da se odrazi na rezultat.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC