• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Zlatibore pitaj...Firencu

Srpski vaterpolisti na okupu na Zlatiboru, pripremaju se za završni turnir Svjetske lige.

 VATERPOLO: Zlatibore pitaj...Firencu Izvor: MONDO

Nije prošlo ni 48 časova od završetka naporne klupske sezone, a najbolji vaterpolisti Srbije ponovo treniraju!

Na Zlatiboru se pripremaju za nova ljetna iskušenja. Već 20. juna putuju u Firencu, gdje će dan kasnije početi završni turnir Svjetske lige. Na tom turniru Srbija brani zlato, ali je mnogo važnije da bi osvajanjem prvog mjesta obezbjedila plasman na Olimpijske igre u Londonu.

Odakle tim momcima snage i volje, teško je objasniti. Ali, kada ih slušate onda vam postaje jasnije.

"Svi smo umorni i psihički isrcpljeni, ali kada je reprezentacija u pitanju onda se na umor zaboravlja. Kada znaš za koga i zašto igraš onda ništa nije teško. Ne možemo protiv svojih tijela, ali što se tiče glave onda je jasno da ćemo dati sve od sebe. Srećan sam što sam ovdje i što su se za desetak dana ponovo boriti za svoju zemlju!", izjavio je na konferenciji za noivnare u zlatiborskom hotelu "Olimp" Filip Filipović, vaterpolista Pro Reka, koji se sa još desetak drugova priključio ostatku ekipe u četvrtak.

I kapiten srpskog tima, nasmijani Vanja Udovičić, ima odgovor na pitanje kako bez odmora.

"Niko od nas ovdje nije pod moranjem. Svi želimo da igramo za svoju zemlju. Jeste teško da, praktično poslije dva dana, nastavite trenažni proces, ali mi smo to izabrali i time se vodimo", kaže vaterpolista zagrebačke Mladosti.

Najteže je selektoru Dejanu Udovičiću. Do juče je radio bez praktično cijelog prvog tima (igrači Partizana, Pro Reka - Filipović i Boban Nikić, kao i Vanja Udovičić - Mladost i Marko Petković - Budva, igrali su na Fajnal-foru Evrolige u Rimu).

Kako, istovremeno, osvježiti igrače ili što bi rekao Nikola Rađen "rifrešovati", ali ih držati "napete", "budne"?

"Računam na srce i inteligenciju ovih igrača. Najvažnije je da uhvatimo ritam, a imaćemo samo devet treninga pred odlazak u Firencu. Drago mi je što je atmosfera odlična, kao i obično", rekao je Dejan Udovičić.

Za razliku od nekih drugih reprezentacija, poput Italijana i Španaca, srpski tim ima malo vremena da se pripremi za naporno ljeto, jer gotovo odmah poslije Firence na redu je Svjetsko prvenstvo u Šangaju.

Ako se propusti prilika u Firenci za vađenje "olimpijske vize", u Šangaju je nova šansa - prve tri ekipe će ići na Olimpijske igre u Londonu naredne godine.

Ipak, svi u srpskoj ekipi ističu da im pritisak nije potreban i da su najbolji kad ne igraju pod moranjem.

To posebno podvlači Vanja Udovičić, koji je i medije zamolio da pomognu da javnost skinu breme "moranja" sa vaterpolista.

"Stalno se potencira da vaterpolo reprezentacija mora da osvoji neku medalju. Molim i vas novinare da pomognete da ekipa ostane na zemlji", poruka je kapitena "delfina".



Na Zlatiboru se trenutno priprema čak 27 vaterpolista. U Firencu će putovati njih 16, a FINA je dozvolila reprezentacijama učesnicama da mogu da rotiraju 15 igrača. To je dobra vijest, jer su Slobodan Soro i Andrija Prlainović na srpsku planinu došli sa povredama (sa kojima su i igrali na Fajnal-foru u Rimu).

To što je na pripremama toliko igrača, selektor Udovičić objašnjava željom da i neki mlađi vaterpolisti osjete reprezentaciju i tu atmosferu. "Za njih je neprocjenjivo to što će imati treninge sa nešto starijim i iskusnijim igračima", dodaje selektor.

Firenca se približila, ali se misli i na Šangaj. Zapravo, vaterpolisti Srbije i stručni štab uvijek misle na prvog narednog protivnika. A to je sada Kina.

"Kod nas se ništa nije promijenilo od Rima i Svjetskog prvenstva. Mi i dalje imamo istu želju, motiv, nadu da možemo da uradimo dobru stvar. Najbolji smo kad razmišljamo o prvom narednom rivalu a svakog protivnika izuzetno poštujemo", kaže selektor.

Ako pitanje Vanju Udovičića on pristaje i na sljedeći scenario - da Srbija bude osma u Firenci, a prva na Svjetskom prvenstvu u Šangaju.

"Mi želimo da što prije obezbjedimo odlazak na Olimpijske igre u Londonu, ali za mene lično, bitnije je Svjetsko prvenstvo. Ako već sada budemo mislili na polufinale ili finale Svjetske lige, onda smo osuđeni na propast", kaže Vanja.

Kao pravi sportsmeni prokomentarisali su i odluku jednog od najboljih vaterpolista svijeta Tamaša Kašaša da više ne igra za Mađarsku zbog umora.

"Više bih volio da Kašaš igra na Svjetskom prvenstvu. Volim da igram protiv takvih igrača. Pa, svaki vaterpolista i sportista bi želio karijeru kakvu je on imao. Žao mi je što se oprašta od reprezentativnog vaterpola, i to je veliki hendikep za ovaj sport", rekao je Vanja Udovičić, koji je do prošle sezone bio saigrač sa Kašašom u Pro Reku.

Isto razmišlja i sadašnji Kašašov saigrač u italijanskoj ekipi, Filip Filipović, kao i selektor Dejan Udovičić, koji kaže:

"I meni je žao što Kašaš neće igrati u Šangaju. Mi volimo da igramo protiv najboljih i da pobijedimo, jer onda mi pokazujemo da smo najbolji".

Od 2009. godine ova generacija srpskih vaterpolista na sedam velikih takmičenja osvojila je šest prvih mjesta ili šest zlatnih medalja. Momci, dakle, imaju dovoljno kredita da šta god urade javnost treba i mora da im kaže - hvala!

(Predrag Vujić, MONDO - foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC