• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VN KANADE: Potop i prekid u Montrealu

Vozač Meklarena pretekao šampiona u posljednjem krugu i prvi prošao kroz cilj. Hamilton rano otpao, Šumaheru izmakao podijum.

 VN KANADE: Potop i prekid u Montrealu Izvor: MONDO

Sebastijan Fetel nalazio se na kilometar-dva od šeste pobjede u sedam trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, ali nije uspeo.

Džensonu Batonu isplatila se hrabra, riskantna, ma, majstorska vožnja u finišu Gran prija Kanade, na teškoj stazi Žil Vilnev u Montrealu... Nije ga pokolebalo ni to što je u boksu bio čak šest puta - duplo više od Fetela!

Prvoplasirani od početka trke, Fetel je u finišu gubio prednost iz trenutka u trenutak, ali je vrijeme radilo za njega i činilo se da će se odbraniti.

Međutim, bolid mu je "proklizao" u jednoj od posljednjih problematičnih krivina, izgubio je ritam i šampion svijeta iz 2009. godine nije propustio šansu da ga prestigne.

Meklaren je odnio pobjedu nad Red Bulom, što se ove sezone dogodilo samo još u Šangaju, kada je slavio Luis Hamilton. Takođe u Šangaju, ali 2010. godine, Baton je ostvario svoju prethodnu pobjedu u F1 šampionatu...

Mark Veber (Red Bul) zauzeo je treće mjesto, pošto je u ciljnoj ravnini bio brži od veterana Mihaela Šumahera (Mercedes).

Popularni Šumi sjajno je vozio dok je padala kiša - istovremeno preticanje Mase i Kobajašija, za prodor na drugu poziciju, bilo je jedan od najjačih momenata trke - ali na kraju nije završio na podijumu - bilo bi mu prvi put poslije trijumfa na Gran priju Kine 2006!

Baton je ostvario 2,709 sekundi prednosti u odnosu na Fetela, pa je, teoretski, podložan gubitku prve pozicije ako se utvrdi da je u 37. krugu bio odgovoran za sudar sa Fernandom Alonsom, poslije kojeg je Španac morao da odustane.

Time je Alonso propustio šansu da osvoji bodove u 13. uzastopnoj trci i ujedno prekinuo najdužu takvu seriju među aktuelnim vozačima F1...

Luis Hamilton u Montreal je stigao kao najbliži Fetelov pratilac, ali se od snova o pobjedi i bodovima oprostio već u osmom krugu. Britanac je "stradao" od timskog kolege i zemljaka, Džensona Batona!

Hamilton je krenuo u preticanje sa spoljašnje strane, Baton pokušao da ga zatvori i time ga satjerao u zaštitnu ogradu, poslije čega je Hamiltonu gotovo otpao lijevi točak... Kasnije je izjavio da ne vjeruje da ga je Baton namjerno "namjestio".

Posebno poglavlje ove trke predstavlja kiša, koja je u jednom periodu padala tolikom silinom, da su uslovi na stazi poslije 25 odvezenih krugova postali potpuno neregularni!

U pojedinim krivinama stvorena su prava mala jezera i direktor trke Čarli Viting nije želio da preuzme rizik za eventualne nesreće. Zavijorila se crvena zastava - znak da se bolidi povuku u boksove - a prekid je potrajao nešto više od dva sata.

Trka je, inače, počela uz prisustvo "sejfti kara", koji je na stazu izlazio u još nekoliko navrata.

Viđeno je mnogo "čukanja", srazmjerno malo odustajanja - samo četiri - a svim gledaocima zaledila se krv u žilama kada su redari izašli na stazu da sklone ostatke Hajdfeldovog sudara sa Kobajašijem.

Jedan od njih se okliznuo i jedva stigao da pobjegne ispred bolida koji je nailazio...

Često optuživana za dosadu, Formula jedan konačno je dala fanovima materijal za priču do naredne trke, Gran prija Evrope u Valensiji 26. juna!

REZULTATI:

1. Dženson Baton (Meklaren) 4:04:39,537 sati
2. Sebastijan Fetel (Red Bul) +2,709
3. Mark Veber (Red Bul) +13,828
4. Mihael Šumaher (Mercedes) +14,219
5. Vitalij Petrov (Reno)
6. Felipe Masa (Ferari)
7. Kamui Kobajaši (Zauber)
8. Haime Alguersuari (Toro Roso)
9. Rubens Barikelo (Vilijams)
10. Sebastijan Buemi (Toro Roso)

GENERALNI PLASMAN: Fetel 161, Baton 101, Veber 94, Hamilton (Meklaren) 85, Alonso (Ferari) 69, Masa 32, Petrov 31, Nik Hajdfeld (Reno) 29, Šumaher 26, Niko Rozberg (Mercedes) 26...

PLASMAN KONSTRUKTORA: Red Bul 255, Meklaren 186, Ferari 101, Reno 60, Mercedes 52, Zauber 27...

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC