• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Serena, dobro došla!

Poslije skoro godinu dana pauze i tri operacije najplaćenija sportistkinja svih vremena Serena Vilijams, vratila se tenisu i ispričala svoju priču...

 Serena, dobro došla! Izvor: MONDO

Vratila se Serena. I to pobjedom, doduše, poslije katastrofalno odigranog prvog seta.

Prvi put od finala Vimbldona, 3. jula prošle sezone, kada je pobijedila Veru Zvonarevu i osvojila 13. gren slem u karijeri, a 27. računajući i dublove i miks, velika WTA šampionka vratila se na teren.

U prvom kolu Istborna, poslije skoro godinu dana mučenja sa bizarnom povredom stopala, a potom i operacije plućne embolije, mlađa od sestara Vilijams pobijedila je Bugarku Cvetanu Pironkovu rezultatom 1:6, 6:3, 6:4. Upravo zbog velike pauze, tokom koje je sa prvog pala na 25. mjesto WTA liste, svjetski mediji dali su veliki značaj meču na posljednjem turniru pred start Vimbldona.

Nedelju dana poslije četvrtog trijumfa na Vimbldonu u singlu, kada je potvrdila status najbolje plaćene sportistkinje svih vremena (32.773.004 dolara samo od bavljenja tenisom, bez sponzorskih ugovora), Serena je u jednom minhenskom restoranu nagazila na slomljenu čašu i zaradila posjekotinu stopala, koju je dugo cijelivala, S obzirom na to da je hodala u otvorenim sandalama, na bosu nogu, rana koju je zaradila bila je duboka i zahtijevala je ušivanje.

Ipak, stvari su se iskomplikovale, pa je morala dva puta na operaciju iste rane.

Nekoliko mjeseci kasnije, delovalo je da će se Vilijamsova vratiti na teren, ali je doživjela novi problem. Početkom ove godine, ljekari su joj pronašli plućnu emboliju, pa je i to morala da operiše, što je produžilo njenu pauzu na gotovo godinu dana. Vratila se tek na posljednjem turniru pred start Vimbldona, iako je bilo najava da će zaigrati na Rolan Garosu.

"Željela sam da zaigran na Rolan Garosu, ali tada još nije bilo 'to to'. U principu ne igram manje turnire pred start Vimbldona (Birmingem, Istborn), ali nisam igrala skoro godinu dana i bilo je pametnije da oprobam svoju formu negdje prije nego što počne ono pravo", rekla je Serena poslije pobjede koju je dugo čekala.

A, čekali su i fanovi širom planete da djevojka rođena 26. septembra 1981. godine u Palm Biču, na Floridi, nastavi da radi ono što najbolje zna.

"Zaista sam uzbuđena što sam ponovo tu. Mnogo mi je nedostajao tenis. Potpuno uživam u ovom kratkom vremenu koje sam provela na terenu, spremajući se. Truo je osećaj, jer kad sam se povredila bila sam prva na svetu. To mi najviše nedostaje, da budem na vrhu i da igram velike mečeve, da me najveće rivalke stave na najteže testove", dodala je Serena, koja je prvi put postala "Broj 1" još 8. jula 2002. godine, a potom se još četiri puta vraćala na WTA tron.

Skoro koliko i Serena, i starija Venus Vilijams, dugo je pauzirala.

"Venus i ja smo mnogo patile što nas nije bilo na turnirima. Ako je smo nas dvije nedostajale tenisu bar upola koliko on nama, onda smo na pravom mjestu".

Novinare je zanimalo zbog čega Venus i Serena, koje su inače odigrale 23 duela na WTA turu (Serena vodi 13:10), ne treniraju zajedno?

"Ne znam zašto... Obe imamo stalne sparing partnerke i 'udaramo' sa njima. Venus je toliko dobra da me nekad frustrira kad treniram s njom. Kao da me uvijek 'ubija' na treninzima...", požalila se mlađa sestra, naravno uz neodoljiv osmjeh.



O kondiciji poslije duge pauze...

"Tek ću da vidim kako stojim, jer sam odigrala samo jedan meč. Dobro se osjećam na treninzima, ali to ni ne liči na ono što se zove meč", uzdržana je Serena, koja je posljednji put uzela prvu poziciju na WTA listi 2. novembra 2009. godine.

Serena je četvrta teniserka u Open eri po broju gren slem titula u singlu, iza Štefi Graf (22), Kris Evert (18) i Martine Navratilove (18).

Amerikanka se potom osvrnula i na plućnu emoboliju i na posjekotinu na stopalu.

"Kasnije sam saznala da je dosta ljudi umrlo od plućne embolije, jer je nisu prepoznali na vrijeme. Nisam mogla da dišem, osjećala sam se potpuno malaksalo. Spremala sam se da idem na neku žurku kada mi je pozlilo i sva je sreća da sam imala drage ljude pored sebe u tom trenutku. Moj fizioterapeut mi je rekao da ni ne pomišljam da idem i da moram odmah u bolnicu", rekla je Serena i dodala:

"Rekli su mi da sam došla u posljednji čas i da bi bilo mnogo gore dan, dva kasnije, odnosno da sam mogla da ugrozim karijeru. Hvala Bogu koji me je poslao tamo na vrijeme".

Na kraju se i našalila:

"Dobro je da nisam otišla na žurku".

A, jedna takva žurka ju je u startu odvojila od tenisa.

"Kada smo izlazili iz restorana, rekla sam svom nećaku i sparing partnerki da paze, jer je polomljeno staklo svuda po podu. Na trenutak sam osjetila da sam nagazila na staklo, zaista me je zaboljelo, ali je uslijedila prava panika kada su drugi vidjeli koliko krvarim i to iz obe noge. Odmah smo otišli kod ljekara...", ispričala je Serena i nadovezala se:

"Jedno parče stakla je ušlo jako duboko u stopalo i prošlo kroz tetivu. Staklo su mi izvadili i zašili ranu, ali nisam znala da je tetiva toliko oštećena. Rana je krenula da zarasta, ali je bol u tetivi ostao i onda se sve iskomplikovalo. Morala sam dva puta da operišem to isto mjesto..."

Serena je ispričala kako je popunjavala vrijeme dok nije igrala tenis.

"Išla sam na mnogo utakmica Majami Dolfinsa (NFL) i Majami Hita (NBA), a gledala sam i US Open prošle godine".

O Vimbldonu koji se približava?

"Nadam se da ću uspjeti da dostignem vrhunac forme na Vimbldonu, naročito u drugoj nedelji, ako uopšte dođem dotle. Trudim se da radim dan za danom, da treniram i ne opterećujem sebe ni svoju igru. Na kraju, ja sam samo srećna što sam tu opet", podvukla je velika WTA šampionka Serena Vilijams.

(N. J. - MONDO, foto: AP, Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC