• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jankovo prokletstvo u Istbornu!

Janko Tipsarević predao Andreasu Sepiju finale u Istbornu. Srbin psovao sudije, jer nisu htjele da prekinu meč, a onda se povrijedio...

 Jankovo prokletstvo u Istbornu! Izvor: MONDO

Ni u svom četvrtom finalu ATP turnira Janko Tipsarević nije uspio da se domogne trofeja.

U, najblaže rečeno, čudnom finalu u Istbornu, Tipsarević je predao meč Andreasu Sepiju pri rezultatu 1:1 u setovima i 3:5 u odlučujućem setu za Italijana.

Šta se sve događalo u subotu moglo bi se nazvati: Muke po Janku. Najprije su i on i Sepi igrali polufinala i pobijedili. Par sati kasnije ponovo su bili na travnatom terenu Istborna i igrali su finale.

Poslije dva sata i 34 minuta, od kojih su posljednjih sat vremena bili prilično bizarni, Janko je odlučio da preda meč zbog povrede i stisne ruku Sepiju, čije muke nisu bile ništa manje. Italijanu je ovo prvi trofej na jednom ATP turniru, ali će ga pamtiti do kraja života. Baš kao i Janko svoj poraz.

Prva dva seta bila su, da tako kažemo, regularna. Sepi je zasluženo dobio prvi u taj-brejku - 7:6, a drugi je pripao Janku - 6:3.

Treći set je bio krajnje čudan. Janko je od starta tog dijela igre tražio da se igra prekine zbog slabe vidljivosti na terenu hladnog Istborna (bilo je tek nešto iznad 10 stepeni Celzijusovih, malobrojna publika sjedila je u jaknama i umotana u sve što su imali pri ruci).

"Slaba je vidljivost!", govorio je Tipsarević glavnom sudiji i supervizoru, ali oni, jednostavno, nisu željeli da ga čuju. "A što ste onda prekidali moj meč prvog dana u 19.25 časova?", nastavljao je Tipsa sa žalbama, ali naišao je na "zid".

Ta iznerviranost i dekoncetracija za posljedicu je imala slabu igru Tipsarevića u trećem setu. Sepi je vrlo brzo i lako stekao 4:0, a onda je počela da pada kiša.

Glavni sudija je odlučio da prekine meč, a tek onda se Janko iznervirao. Poslije 20-ak minuta duel je nastavljen. Organizatori su željeli da meč, po svaku cijenu, završe u subotu, kako bi nedjelja bila slobodna pred start Vimbldona u ponedeljak.

Kada je meč nastavljen, Janko je igrao kao preporođen, valjda mu je i inat proradio. Došao je do 3:4 i servirao za izjednačenje.

Međutim, prilikom jednog trka za lopticom, okliznuo se, uhvatio za preponu i počeo da jauče. Ukazana mu je ljekarska pomoć. Dok je sjedio na klupi, pitao je supervizora meča i sudiju: "Pa, dobro šta treba da se dogodi da se meč prekine!? Vidljivost je slaba, teren je klizav...Sada je 20.25 časova...".

Ni to mu nije pomoglo. Stegao je zube i odlučio da nastavi meč. Međutim, Sepi je napravio brejk i poveo u poziciju 5:3. Italijan je počeo da servira, ali Janko nije mogao da nastavi.

Pitanje je da li će sada biti spreman za Vimbldon.

TOK MEČA:

- PRVI SET -

Početak duela obilježili su brejkovi. Najpre je Janko oduzeo servis protivniku, ali je Sepi odmah uzvratio i potom poveo 2.1.

Sve do šestog gema prilika za brejk nije bilo, a tada je Italijan u veoma dugom gemu imao dve šanse. Ipak, Tipsarević se izvukao i tada je bilo 3:3.

Prvi set je ušao u taj-brejk poslije jednog časa igre u kojem je Sepi bolje servirao, a i forhend mu je bio ubitačan.

- DRUGI SET -

Drugi set rivali su odigrali u "talasima", slično kao i prvi. Janko je počeo kilavo. Odmah je dozvolio Sepiju priliku za brejk, ali je srpski teniser dobrim servisom uspio da se iščupa. Italijan je potom izjednačio, da bi u narednom gemu, realizovao ono što je propustio u prvom. Napravio je brejk i poveo 2:1.

Međutim, tada Tipsarević uzvraća. Oduzeo je Italijanu njegov servis, a potom lagano osvojio svoj i on je prešao u vođstvo - 3:2.

Sepi je, zatim, izjednačio, a onda imao novu priliku za brejk. Ali, Tipsa je opet servisom odbio napad i sačuvao servis. Srbin je potom sa "nulom" napravio brejk (dva slajs bekhenda su mu donijela poene) i servirao je za set i izjednačenje u ukupnom skoru. I uspio je!

- TREĆI SET -

Odlučujući dio meča počeo je pritužbama Tipsarevića, jer je vidljivost na terenu već bila smanjena. Oblaci su se navukli nad hladnim Istbornom (malobrojna publika sjedila je u jaknama i umotana), a Tipsarević je pokušavao da izdejstvuje prekid meča.

"Slaba je vidljivost!", govorio je Tipsarević glavnom sudiji i supervizoru, ali oni, jednostavno, nisu željeli da ga čuju. "A što ste onda prekidali meč prvog dana?", nastavljao je Tipsa sa žalbama, ali naišao je na "zid".

Ta dekoncetracija i iznerviranost za posljedicu je imalo to da je Sepi dobijao gemove. Vrlo brzo je poveo 4:0, a Janko se predavao iz minuta u minut...

"Je**m li vam mamu svima, da vam je*em!", glasno je govorio Tipsarević dok je odlazio na klupu, a sa neba su počele prve kapljice.

Upravo u tom trenutku, sudija je prekinuo meč, što je dodatno iznerviralo Janka. Jer, da je pušteno da se igra još minut, dva sve bi bilo gotovo.

"Pa, hajde sad da igramo, da završimo", rekao je Janko. Potom su obojica tenisera otišla u svlačionice.

Posle 20-ak minuta ponovo su bili na terenu i nastavili duel. Janko je vezao tri gema i ponovo se vratio u igru. Ali, potom se povrijedio i predao meč...

Ovo je bio četvrti duel Srbina i Italijana, a Janko je dobio prethodna tri, poslednji put prošle godine u Dubaiju.

Ovo je Tipsareviću bilo četvrto ATP finale. Sva tri finala do sada je izgubio - u Moskvi 2009, Hertogenbošu 2010. i Delrej Biču 2011. godine. Ni ovo nije dobio.

U ženskoj konkurenciji, trofej u Istbornu osvojila je Francuskinja Marion Bartoli pobijedivši u finalu Čehinju Petru Kvitovu 6:1, 4:6, 7:5.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC