• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD SE POVUČEM REĆI ĆU ISTINU! Intervju koji je zatresao Italiju: Doživjela sam GADOSTI, to ne želim svom djetetu!

Autor Dragan Šutvić

Paola Egonu je i ranije pričala o rasizmu, ali nikada ovako otvoreno i opširno.

 paola egonu pričala o rasizmu Izvor: MN PRESS

Paola Egonu je više puta isticala koliki je rasizam problem u Italiji, a jedna od najboljih odbojkašica današnjice i osvajačica brojnih medalja sada je dala opširan intervju u kome se ponovo dotakla te teme. 

"Za nas sportiste je bolje da odgovaramo diplomatski da ne bismo nervirali naše klubove i stvarali napetost u timu. Možda ću kad prestanem da igram moći da kažem cijelu istinu. Nema sada manje rasizma. Dešava se da mama traži kafu u kafiću i da joj serviraju hladnu.... Da u banci puste da uđe njena drugarica bijele kože, a ona ne", rekla je Egonu na početku svoje priče. 

Istakla je da je od malih nogu imala probema i da je morala da se ponaša vrlo obazrivo kako je ne bi optuživali za krađe i nedolično ponašanje, samo zato što je crnkinja.

"Takođe su nas naučili da ne stavljamo ruke u torbe u radnji da ne bismo bili optuženi za krađu. Čak i danas, ako imam mobilni telefon u džepu i trebalo bi da pošaljem poruku, čekam da izađem napolje. U srednjoj školi me je jedna djevojčica stalno ismijavala jer sam crnkinja. Jednog dana sam je zgrabila za kosu i rekla joj ako još jednom ponovi da ću je udariti, da je se ne bojim uopšte", istakla je Egonu. 

Ona je pričala i o tome da dugo nije mogla da prihvati sebe i uživa u svojoj ljepoti jer je odrasla u kulturi u kojoj je standard lepote - bijel. 

"Ranije nisam mogla da zamislim da bi neko poželio da ima dijete sa mnom. Nisam sebe smatrala privlačnom. Odrasla sam u okruženju gdje je standard ljepote biti prije svega bijel. Znate, djeca mogu da budu baš neprijatna. Uvijek sam bila najviša, bila sam crna i sa ovim loknama koje sam mrzila. U jednom trenutku sam obrijala glavu. A tad su me zadirkivali jer nisam imala kosu. Život je sranje, osjećala sam se kao govno", rekla je ona i nastavila:

"Da li ste svjesni da se sestra i ja ponekad pitamo da li je prikladno da donosimo djecu na svijet? Znate, ako moj sin bude imao crnu kožu, doživjeće sve ove gadosti koje sam ja iskusila. Ako bude melez, još gore. Osjeća se previše crnim za bijelce i previše bijelim za crnce. Da li vrijedi roditi dijete i osuditi ga na nesreću", ispričala je emotivna Egonu. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC