• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO (SL): Srbija - Italija za London!

Srbija pobijedila SAD 8:5 u polufinalu Svjetske lige. U nedjelju za trofej i olimpijsku vizu protiv Italije. Udovičić: "Igrači bravo, Rađen je heroj".

 VATERPOLO (SL): Srbija - Italija za London! Izvor: MONDO

Još jedna prepreka ostala je vaterpolo reprezentaciji Srbije da se domogne Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu!

Ta prepreka se zove Italija.

Pobjedom nad SAD 8:5 (3:1, 2:0, 2:1, 1:3), Srbija se plasirala u finale Svjetske lige u Firenci i imaće priliku da odbrani trofej osvojen prošle godine u Nišu, potom 100.000 dolara, ali i najvažnije - olimpijsku vizu za London.

U finalu, u nedjelju od 20.30 časova, Srbija će se boriti protiv Italije, koja je u neizvjesnom meču savladala Hrvatsku poslije petaraca. Poslije četiri četvrtine bilo je 8:8, a "azuri" su bolje izvodili peterce od Hrvata - 5:3 (tragičar je Nikša Dobud kome je Stefano Tempesti odbranio udarac).

"Delfini" su u razmaku od tri dana dva puta pobijedili selekciju SAD, osvajača srebrne medalje na OI u Pekingu 2008.

Poslije pobjede u takmičenju po grupama (11:5), Srbija je i u polufinalu Svjetske lige savladala Ameriku.
Meč je, praktično, odlučen u prvim minutima utakmice. Furiozan početak u prvoj četvrtini i vođstvo od 3:0. "Delfinii" su lako iskoristili dva igrača više (Duško Pijetlović i Živko Gocić), potom je Andrija Prlainović povisio na 3:0. Slobodan Soro je "spustio roletnu" (imao je četiri odbrane u prvoj četvrtini), a Amerikanci su tek u šestom minutu uspjeli da ga savladaju (Aleksander).

Srbija potom dugo nije postigla gol, da bi to prekinuo Stefan Mitrović (opet u napadu sa igračem više), a potom je i Slobodan Nikić zatresao mrežu Amerikanaca, takođe sa igračem više. Od druge četvrtine Srbija igra bez Duška Pijetlovića, koji je isključen sa pravom zamjene, mada nikom na bazenu nije bila jasna ta odluka sudija.

U trećem dijelu igre dva gola kapitena Vanje Udovičića za vođstvo od 7:1, da bi Toni Azevedo iz penala smanjio na 2:7.

Opustili su se srpski reprezentativci u posljednjem dijelu igre, pa je protivnik serijom od 3:0 smanjio na 5:7. Ali, realno, pobjeda se nije dovodila u pitanje. Pogotovo kad je Filip Filipović postigao svoj prvi gol na ovom meču za 8:5 na nekoliko minuta prije kraja.

Ključ pobjede ponovo je bila odlična odbrana, u prve tri četvrtine. Amerikanci su bili daleko od gola, u pojedinim situacijama čak i nemoćni i smušeni. Nisu uspjeli da iskoriste nijedan napad sa igračem više (0/6).

"Pune tri četvrtine smo bili dominantni, do peterca koji je bio u posljednjim sekundama. Na kraju nas je stigao umor, ostali smo bez igrača, isključenog Pijetlovića i Mitrovića koji je imao tri lične. Slijedi finale, a tu bez obzira ko bude bio rival igraćemo najbolje što možemo. Vidjećemo i koliko ćemo moći", izjavio je poslije meča selektor Dejan Udovičić.

On rijetko izdvaja pojedince, ali sada je napravio izuzetak.

"Nikola Rađen je pobjednik, za mene heroj. Igrati sa takvom povredom je dokaz o kvalitetu i snazi zajedništva ove generacije", rekao je selektor o igraču Partizana, koji je prilikom svakog izlaska iz bazena i odmora držao led u predjelu lica.

SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić 1, Udovičić 2, Petković, Duško Pijetlović 1, Nikić 1, Aleksić, Rađen, Filipović 1, Prlainović 1, Stefan Mitrović 1, Gojko Pijetlović.

SAD: Mozes, Varelas, Hant, Pauers, Rajt, Bakner, Bjubien, Azevedo 1, Bejli 2, Hatn, Smit 1, Man, Aleksander 1.

Mnogo neizvjesniji bio je drugi polufinalni duel, između domaćina turnira Italije i Hrvatske. Bilo je 8:8, a onda su odlučivali peterci (5:3 za Italiju).

Italija je mnogo bolje odigrala rpvo poluvrijeme. Imali su domaćini vođstvo od čak 6:2, ali su onda ušli u "crne minute". Čak 11 minuta nisu uspjeli da postignu gol, što su Hrvati iskoristili i potpuno se vratili u igru, čak imali priliku za pobjedu.

Od 2:6, Hrvati su došli do 6:6 (prije svega zahvaljujući novom igraču Pro Reka Sandru Suknu, ali i sjajnom golmanu Josipu Paviću). Do kraja utakmice igralo se gol za gol. Italijani su poveli 7:6, potom je bilo 7:7, da bi u narednom napadu Hrvatske sudije svirale faul u napadu i dosudile igrača više domaćinu. Uspela je Italija da povede, ali su Hrvati ponovo izjednačili i pobjednika su odlučivali peterci.

U petercima Italijani nepogrešivi, dok je Stefano Tempesti uspio da "pročita" namjeru Nikše Dobuda.

U nedjelju uveče očekujte novi rat u bazenu u Firenci.

Vanja Udovičić odlično poznaje Italiju:

"Kao domaćini, uz veliku borbenost, mogu da nadoknade sve nedostatke u igri. Poslije Hrvatske hoće da pobijede i nas. Znamo i podršku sa strane. Naše šanse u procentima su malo veće, rekao bih 60:40 ali to znači da moramo da damo sve što možemo u ovom trenutku".

Srpski vaterpolisti su spremni na sve.

"Imamo određenih problema sa njima, jer igraju dosta atipično. Imaju motiv, ali i zadovoljstvo zbog plasmana u finale. Rasterećeni mogu da budu još nezgodniji. Imamo iskustva iz prošlog meča i vjerujem da ćemo uspjeti da nađemo još jednom lijek za njih", rekao je Stefan Mitrović.

Andrija Prlainović ističe da je golman Tempesti najvažniji igrač Italije.

"On im je vođa, ostali su u službi agresivne kolektivne igre, bez velikih zvijezda. Odbrana je oštra, mnogo kontakta. Siguran sam da će na svakom takmičenju biti težak rival. Vidjeli smo kako je bilo u prvom susretu. Gledamo sebe, svoju igru. Oni su kod kuće ipak daleko jači nego na nekom drugom mjestu", kaže Prlainović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC