• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Novaku "ravno" do polufinala!

Đoković u meču trećeg kola pobijedio Markosa Bagdatisa (6:4, 4:6, 6:3, 6:4), a u njegovoj četvrtini "kostura" eliminisani su Soderling i Melcer.

 VIMBLDON: Novaku "ravno" do polufinala! Izvor: MONDO

Duel drugog i 30. tenisera svijeta bio je neizvjesniji nego što se očekivalo, ali je u osminu finala ipak prošao izraziti favorit.

Novak Đoković izgubio je prvi set na ovogodišnjem Vimbldonu, djelovao uspavano i nemotivisano sve do trećeg seta, ali pobjedu nijednog trenutka nije stavio pod ozbiljan znak pitanja - 3:1.

Imao je malo problema da zada Bagdatisu završni udarac, jer je kod 5:4 dva puta bio u situaciji da spasava brejk lopte, dok je publika na centralnom terenu navijala za Bagdatisa kao da je rođen u Londonu, a ne u Limasolu!

Dobio je Novak i "bonus" dobre vijesti sa drugih terena, pošto je Jirgen Melcer (11. nosilac) glatko izgubio od Belgijanca Gzavijea Malisa (7:6, 6:3, 6:0), a Robin Soderling (5) doživio senzacionalni poraz od Australijanca hrvatskog porijekla Bernarda Tomića - 1:6, 4:6, 5:7.

Tomić je na Vimbldon stigao kao 157. na ATP listi, prošao tri kola kvalifikacija i ove subote zabilježio najveću pobjedu u karijeri.

Đoković se u osmini finala sastaje sa prilično raspoloženim Francuzom Majklom Ljodrom (19), a onda bi ga čekao pobjednik meča Malis - Tomić.

Nijedan rival nije za potcjenjivanje, posebno ne u drugoj nedjelji grend slem turnira, ali neoboriva činjenica je da Novak za mjesto u polufinalu "samo" treba da dobije dvojicu igrača od kojih je bolji za dve-tri klase.

Bagdatis je u subotu pružio žestok otpor Đokoviću, ali ni poslije pet međusobnih mečeva nije osjetio slast trijumfa. Štaviše, bio je dalje od pobjede nego u četvrtfinalu Vimbldona 2007, kada ga je Novak srušio poslije pet setova.

Od početka je Kipranin zaigrao veoma hrabro i agresivno, dok je Đoković u prva dva seta bio ispod nivoa prikazanog u mečevima sa Šardijem (3:0) i Andersonom (3:0).

Novak je poveo sa 1:0 zahvaljujući brejku u desetom gemu. Bagdatis je kod 40:40 vezao dve neiznuđene greške sa osnovne linije i platio ceh.

Do tog gema, inače, nije bilo prilika za brejk ni na jednoj strani.

Drugi set vjerovatno bi imao drugačiji epilog, da je srpski teniser iskoristio jednu od četiri šanse da oduzme servis protivniku i došao do 2:0 u gemovima.

Međutim, Bagdatis se izvukao (1:1), a odmah zatim uhvatio Novaka u trenucima dekoncentracije i napravio brejk (1:2), koji mu je bio dovoljan da izjednači rezultat u setovima.

Đoković je promašio dosta udaraca koje obično pretvara u poene, a imao je i veliki broj "malih" auta, dok je Kipranin u važnim momentima znao da pošalje lopticu pravo na liniju. Zbog svega toga je Novak u finišu seta dobro izudarao reket o zemlju, ali mu ni to nije pomoglo.

Bagdatis je stigao do dve set lopte, Novak je prvu spasio vinerom iz forhenda, ali as u narednom poenu nije mogao da spriječi.

Treći set ličio je na prethodna dva, u smislu da su ga odlučile nijanse, tačnije jedan jedini brejk.

Međutim, ponovo je taj brejk pripao teniseru koji je u cjelini odigrao bolje i agresivnije, a to je sada bio Novak.

Presudio je četvrti gem, u kojem je Bagdatis imao 40:0, ali je svjetski "broj dva" vezao dva odlična reterna, a Kipranin još dve neiznuđene greške. Na prvoj brejk lopti je Novak "pukao" u razmjeni od 25 udaraca, međutim, to ga nije pokolebalo.

Lijepo skraćenom loptom je neutralisao as Bagdatisa, a zatim izašao kao pobjednik iz dva nadmudrivanja sa osnovne linije - 3:1. Do kraja seta nije imao problema na svom servisu i time povratio kontrolu nad mečom.

Dobiti četvrti set za asa njegovog kalibra je bilo stvar tehnike i koncentracije.

Strpljivo je čekao svoju šansu i dočekao je u petom gemu. Naredna dva gema na svoj servis dobio je rutinski, ali je posljednji bio prepun iskušenja.

Želeli su gledaoci da meč potraje i da David još malo namuči Golijata, ali želja im se nije ispunila. Iako se borio do granice fanatizma, iako je imao dve brejk lopte i spasio jednu meč loptu, Bagdatis nije mogao dalje.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC