• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: London Calling!!!

Srbija pobijedila Italiju 8:7 (2:2, 1:1, 3:2, 3:2) u finalu Svjetske lige, odbranila titulu iz Niša i obezbijedila Olimpijske igre u Londonu!

 VATERPOLO: London Calling!!! Izvor: MONDO

Vaterpolisti Srbije na najslađi način uspjeli su da se plasiraju na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine!

U finalu Svjetske lige u Firenci, Srbija je pobijedila Italiju 8:7, uz tri gola Filipa Filipovića i sjajnim odbranama Slobodana Sora!

Jednim udarcem ubijene su "tri muve" - odbranjena je titula iz Niša, osvojeno 100.000 dolara i obezbijeđena je "olimpijska viza"!

Bravo, momci! Iako su uoči odlaska u Firencu rekli da nisu u punoj formi, da im ne treba pritisak javnosti, ponovo su igrali srcem, timski, ponovo su dali sve od sebe, pobijedili i rivale, u nekim mečevima i sudije.

Italijani su u ovaj turnir uložili sve! Znali su da im je ovo idealna prilika da se plasiraju na OI u Londonu, jer će na Svjetskom prvenstvu u Šangaju u julu igrati i Mađari, Crnogorci će, vjerovatno, biti kompletni, a ostale reprezentacije ući će u formu. Dakle, mnogo teži put za plasman u London (prve tri reprezentacije na SP idu na Olimpijske igre).

- TOK UTAKMICE -

- I ČETVRTINA -

Srbija je dobro otvorila utakmicu i povela 2:0 (Vanja Udovičić sa igračem više i Duško Pijetlović sa svoje pozicije, centra). Ipak, Italijani su do kraja prve četvrtine izjednačili, golovima Matea Aikardija i Đorđetija.

Imao je srpski tim još dva napada sa igračem više, ali ni Stefan Mitrović, ni Andrija Prlainović nisu pronašli put do gola.

- II ČETVRTINA -

Početak druge četvrtine vrlo uzbudljiv. Najprije su Italijani imali gol-šansu, da bi u narednom napadu Filip Filipović umalo polomio prečku. Strahovit udarac! Lopta je ostala u posjedu srpskog tima, izboren je igrač više, a Miloš Ćuk potvrđuje da je u sjajnoj formi - 3:2.

U narednom napadu, čak dva igrača manje za srpski tim, ali Italijani nisu uspjeli da daju gol! Slobodan Soro je ponovo bio na visini zadatka (imao je potom još dve odbrane).

Imala je Srbija potom novu prednost u bazenu, ali je ponovo prečka spasila Italijane. Mateo Aikardo je zatim kaznio propuštenu šansu Srbije i donio novo poravnanje na meču - 3:3.

- III ČETVRTINA -

Početkom treće četvrtine, Italijani su golom Valentina Gala prvi put poveli na meču 4:3, ali je u narednom napadu Milan Aleksić izjednačio u situaciji kada je Srbija imala igrača više. Domaćin turnira je potom prvi put iskoristio napad sa igračem više, strijelac Đorđeti za drugo vođstvo u utakmici - 5:4.

Srbija nije igrala dobro u napadu, a sudije su, pritom, svaki kontakt presuđivali u korist Italijana. Pogledala nas je i sreća, kada je Đorđeti, prilikom napada sa igračem više, pogodio prečku. Ali, potom ni Srbija nije imala sreću - prečka na drugoj strani.

Slobodan Soro je bio sjajan, odbranio je zicer, a potom je Filip Filipović izjednačio na 5:5 u finišu treće četvrtine.

- IV ČETVRTINA -

Početkom odlučujućih osam minuta minijatura Filipovića! Lobom je savladao svog klupskog druga iz Pro Reka Stefana Tempestija! Srbija je ponovo povela - 6:5.

Zatresao je potom Nikola Rađen prečku i svi na klupi Srbije su se uhvatili za glavu. U narednom napadu, peterac za Italiju. Pjetro Filjoli je savladao Sora - 6:6.

Svaki gol u ovom meču bio je važan. Gol Duška Pijetlovića, prilikom napada sa igračem više, možda i jedan od najvažnijih - 7:6.

Mateo Aikardi je bio najveća opasnost po gol Sora. Igrač Savone postigao je tri gola i ponovo održao Italijane u životu - 7:7.

I onda ponovo Filipović! Odigrao je maestralno deset minuta i u tom intervalu postigao tri gola. Treći za novo vođstvo Srbije - 8:7, na 2,40 minuta prije kraja.

Posljednjih 30-ak sekundi pravi pakao u bazenu. Lopta je bila u posjedu Italijana, srpski vaterpolisti zatvorili su sve prilaze golu, ali su ipak uspjeli da izbore igrača više (prekršaj Prlainovića nad Filjolijem). Ostalo je još 10 sekundi do kraja, ali je Soro odbranio Srbiju i tiulu!!!

Nikoli Rađenu, koji je igrao sa povredom nosa, ovo je bila 100. utakmica za nacionalni tim.

IGRAČ VIŠE: Italija 1/7, Srbija 5/9.
PETERCI: Italija 1/1.


Srbija je osvojila četvrtu titulu u Svjetskoj ligi, uz jednu bronzanu medalju. Reprezentacija koja se zvala Srbija i Crna Gora uzela je jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju.

Dosadašnji osvajači medalja u Svetskoj ligi:

2002. godine, Patras: Rusija, Španija, Mađarska
2003, Njujork: Mađarska, Italija, SAD
2004, Long Bič: Mađarska, SRBIJA I CRNA GORA, Grčka
2005, Beograd: SRBIJA I CRNA GORA, Mađarska, Nemačka
2006, Atina: SRBIJA I CRNA GORA, Španija, Grčka
2007, Berlin: SRBIJA, Mađarska, Australija
2008, Đenova: SRBIJA, SAD, Australija
2009, Podgorica: Crna Gora, Hrvatska, SRBIJA
2010, Niš: SRBIJA, Crna Gora, Hrvatska
2011, Firenca: SRBIJA, Italija, Hrvatska

(P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC