• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbrži cirkus na svijetu: Kreće nova sezona Formule 1 - favoriti ostali isti, Španac "sanja novu mladost"

Autor Haris Krhalić

Danas počinje nova sezona Formule 1!

 formula 1, ferstapen Izvor: EPA/ALI HAIDER

Nakon tačno 106 dana vraća se Formula 1. Danas od 16 časova biće vožena prva trka ove godine. Nakon što je domaćin sezone bio 2006., 2010., 2021. i 2022., treću godinu zaredom Bahrein opet ima čast otvoriti prvenstvo

Ove sezone biće vožene rekordne 23. trke, a ovogodišnje izdanje "najbržeg cirkusa na svijetu" ne donosi mnogo tehničkih promjena, za razliku od prošle sezone.

KO SU FAVORITI?

Kladionice najveće šanse daju prošlogodišnjem osvajaču titule Maksu Fertstapenu koji ove sezone kreće u pohod na treću titulu u nizu. Prošlu sezonu vozač Red bula završio je sa 15 pobjeda, čime je postavio rekord po broju trijumfa u jednoj sezoni.

Ove godine će imati priliku dokazati kako živimo u Ferstapenovoj eri, a s obzirom na to da je rekao kako je novi bolid RB19 bolji nego prethodne sezone ne bi bili iznenađeni da Ferstapen još jednom „pomete“ konkurenciju.

Najveća prijetnja za Holanđanina biće Ferarijev Šarl Lekler koji je prošle sezone zauzeo drugu poziciju. Ferariju je posljednju titulu donio Kimi Raikonen daleke 2007. godine, a nakon odličnog starta prošle sezone, stvari na kraju nisu ispale onako kako su se nadali. Bitnu ulogu imaće i Leklerov timski kolega Karlos Sainc.

Bez Kine i ove godine

U kalendaru neće biti Kine u kojoj su i dalje snažne restrikcije zbog COVID-19 pandemije.

Ne treba zaboraviti ni Luisa Hamiltona kojem će ovo biti 18. sezona u Formuli 1. Britanac koji je u karijeri osvojio sedam titula, prošle sezone nije ostvario ni jednu pobjedu, a u konačnom poretku je završio iza svog timskog kolege Džordža Rasela.

Hamilton će ove sezone imati dodatani motiv kako bi pokazao da još nije za „staro gvožđe“, a u tom procesu biće mu potreban pouzdan bolid koji prošle godine nije imao.

U 42-godišnjem Fernandu Alonsu mnogi vide potencijalno izenanđenje. Iskuni Španac, kao najstariji vozač na gridu, sanja novu mladost u bolidu Aston Martina u kojem je krajem prošle sezone zamijenio Sebastiana Fetela koji je otišao u zasluženu penziju.

Alonso je posljednju pobjedu ostvario prije skoro 10 godina (VN Španije), a sada se svi nadaju kako će živa legenda ovog sporta ponovo stati na najviše postolje.

NOVA LICA

Na današnjoj trci debitovaće tri vozača. Prvi je Oskar Piasti koji će sjesti u bolid MekLarena. U Formulu 1 stiže kao jedna od najvećih nada ovog sporta, a dosada je naslove prvaka osvaja u Formuli 3 (2019) i Formuli 2 (2020).

Novo ime biće i Logan Sardžent, koji će debitovati u ekipi Viliamsa. Sardžent će postati prvi Amerikanac, koji je redovni vozač, još od 2007. godine i Skota Spida.

Pored ovog dvojca na stazi će se danas naći i Holanađanin Nik de Fris koji je debitovao prošle sezone u Monci za Viliamsa, a ove sezone biće član AlfaTaurija. Treba dodati kako se u Formulu 1 vraća i Niko Hulkenberg (Has).

Pored Fetela prošle sezone napustila su nas još tri vozača – Mik Šumaher, Daniel Rikardo i Nikolas Latifi. Šumaher i Latifi postali su testni i rezervni vozači.

SPEKTAKL U LAS VEGASU

Ove godine imamo jednu novu trku – riječ je o noćnoj trci u Las Vegasu koja će postati prva trka u istoriji održana u subotu (18.11) i biće pretposljednja trka sezone. Jedini nedostatak trke koja će biti vožena centrom "grada grijeha" mogla bi biti upravo pozicija u kalendaru, pa ne bi čudilo da konačan poredak sezone bude poznat i prije ove trke.

Prvi put od 2017. u kalendaru neće biti ni Njemačke ni Francuske koje zauzimaju peto i šesto mjesto po broju najviše održanih trka u istoriji Formule 1 (Njemačka 64, Francuska 62 trke).

Treba dodati kako je ove sezone zakazano i šest sprint trka, za razliku od tri vožene u prošloj godini.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC