• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo legendarni Slim Borgud: Bio je muzička i sportska legenda, pamtimo ga iz F1 i čuvenog benda!

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatni Šveđanin je uspio da ostvari dvije nevjerovatne karijere! Svirao je u bendu Abba, a na kraju je dospio i do Formule !

 preminuo slim borgud  Izvor: Youtube/ Racing Archive/Scrensot

Nakon duge i teške bolesti u 76. godini preminuo je Slim Borgud. Jedinstvena pojava u svijetu sporta i muzike, bio je jedno vreme bubnjar čuvenog švedskog pop benda Abba, a u isto vrijeme je vozio dvije sezone u Formuli 1 i to sa bendom Abba kao glavnim sponzorom! 

Karl Edvard Tomi Borgud rođen je u Borgholmu u Švedskoj 1946. godine, a prva ljubav mu je bila muzika. Svirao je u mnogo džez i rok bendova prije nego što je dobio poziv da svira u tada jednom od najpoznatijih bendova svijeta, švedskoj pop senzaciji Abba. 

Upravo su mu četiri čelna člana tog benda Agneta, Bjern, Beni i Ani (ABBA) finansirali F1 karijeru kasnije! Naravno, on je dugo radio da bi stigao do F1 pošto je još 60-ih vodio Lotus Ford Formulu, a posvetio se vozačkoj karijeri i definitivno 1972. godine. 

Nakon serije pobjeda u švedskom reli prvenstvu od 1972. do 1975. godine krenuo je da vozi skandinavsku Formulu Ford gde je 1973. godine bio šampion. Od 1976. godine vozio je Formulu 3, a mijenjao je nekoliko kategorija sve to 1980. kada je prešao nakratko u Formulu 2. 

Sa 34 godine je konačno dosanjao svoj san i u San Marinu je debitovao u Formuli 1 gdje je sa Janom Lamersom odvezao cijelu sezonu, pa je čak u Britaniji stigao i do šestog mjesta i prvih i jedinih bodova u F1 karijeri. Uspio je da vozi Formulu 1 i naredne sezone, a od 1982. do kraja karijere je uglavnom uspijevao da se takmiči u relijima.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC