• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BK Kozara iz Prijedora isključen iz Biciklističkog saveza Republike Srpske: Odluka nije donijeta preko noći

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na sjednici Upravnog odbora Biciklističkog saveza Republike Srpske jednoglasno je odlučeno da se iz Saveza isključi prijedorski klub, a saopšteni su i razlozi ovakve odluke.

 Biciklistički savez Republike Srpske Izvor: Promo/Biciklistički savez Republike Srpske

Biciklistički savez Republike Srpske (BS RS) donio je odluku da iz Saveza isključi Biciklistički klub Kozara iz Prijedora.

Kako iz Saveza navode, predsjednik ovog kolektiva Goran Garača već duži period radio je mimo propisa krovne kuće biciklizma Srpske, zbog čega je jednoglasno odlučeno da se klub iz Prijedora isključi iz Saveza.

Saopštenje BS RS prenosimo u cjelosti:

"Na sjednici održanoj 13. avgusta 2023. godine Upravni odbor Biciklističkog saveza Republike Srpske donio je jednoglasnu odluku da iz saveza isključi Biciklistički klub Kozara iz Prijedora.

Ovakva odluka nije donijeta preko noći, već se bazira na temelju mnogobrojnih aktivnosti/prekršaja prije svih predsjednika kluba Gorana Garače, koje su u suprotnosti sa djelovanjem Biciklističkog saveza Republike Srpske i politike vlasti Republike Srpske.

Predstavnici kluba već duži period učestvuje u radu neformalne grupe građana iz federacije okupljene oko Biciklističkog saveza BiH, dajući na taj način legalitet i legitimitet 'savezu' koji nije osnovan prema važećim zakonima BiH. Ovim putem naglašavamo da je Garača bio jedini biciklistički radnik iz Republike Srpske na tim nazovi sjednicama!

Svi ostali su poštovali odluku koju su donijela tijela Biciklističkog saveza Republike Srpske – da naš savez ne učestvuje u radu BS BiH dok u FBiH ne bude osnovan savez i dok taj savez sa BS Republike Srpske ne osnuje krovni savez isključivo na ravnopravnim osnovama. Sigurni smo da je naša borba za takav savez i saradnju već svima poznata. Nismo više mogli i željeli da trpimo ucjene i samovolju nazovi čelnika BS BiH koji su na sve načine omalovažavali Republiku Srpsku, te nastojali da je skrajnu, potcijene i tretiraju je kao administrativnu ljušturu.

Garača je sa predstavnicima kluba iz Prijedora nastavio da sarađuje s njima, te bio suzdržan prilikom donošenja vrlo bitnih odluka za biciklizam Republike Srpske.

Tako, na primjer, nikada nije glasao protiv pokušaja zabrane održavanja trke 'Beograd–Banjaluka'. Isto tako, bio je suzdržan kada se razgovaralo o statusu samoproglašenog Kosova, a dobro je poznato da ni BiH, a pogotovo Republika Srpska nisu priznale kao samostalnu južnu srpsku pokrajinu.

Takvim postupanjem natjerao nas je da donesemo odluku o njegovoj suspenziji. Ipak, on se oglušio na takav vid sankcija, pa je BK Kozara nastavio sa radom protiv interesa našeg biciklizma. Posljednji primjer je njegovo učešće na neformalnoj skupštini BS BiH, gdje je data podrška opet federalnom savezu protivno interesima Republike Srpske.

Naša odluka skupa na snagu odmah, a ona ne podrazumijeva zabranu učešća biciklistima i trenerima ovog kluba na predstojećim takmičenjima. Urgentno ćemo pronaći rješenje kako bi, bilo individualno ili noseći grb nekog drugog biciklističkog kluba iz Republike Srpske, nastavili da se takmiče.

Takođe, treba napomenuti da je BK Kozara koristio sve benefite BS Republike Srpske i Grada Prijedora, te institucija Republike Srpske. Prije nekoliko dana članovi ovog kluba bili su na pripremama na Jahorini sa ostalim najboljim biciklistima iz Srpske.

Sa druge strane, BK Kozara organizuje Međunarodnu trku na Kozari bez naše saglasnosti. Još veći poraz je što u organizaciju nije uključen nijedan biciklistički radnik iz Republike Srpske, već su svi iz Federacije BiH. Smatramo da je to još jedan pokazatelj u kojem pravcu ide BK Kozara, znajući da je takmičarima iz Republike Srpske uskraćeno licenciranje već nekoliko mjeseci, funkcionerima iz Republike Srpske uskraćena komunikacija sa međunarodnim institucijama i to sve od strane onih koje BK Kozara podržava.

U ovim vremenima kad se Republika Srpska bori sa svoja ustavom data prava, biciklisti čvrsto stoje uz nju i još jednom poručuju da Republika Srpska nije na prodaju", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Biciklističkog Saveza Republike Srpske.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC