• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Svjetska "krema" u Doboju

U utorak počinje 43. međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2011" na kojem će učestvovati i prvak Evrope - Barselona.

 RUKOMET: Svjetska "krema" u Doboju Izvor: MONDO

Slavna Barselona, evropski šampion, a time i najbolji klub na svijetu, predvodiće učesnike 43. međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona "Doboj 2011" koji počinje u utorak 16. avgusta.

U takvoj ulozi prošle godine je bio, takođe, španski predstavnik Sijudad Real, tada najjači sastav na planeti koji je u Doboju osvojio pobjednički pehar.

Ništa čudno jer na dobojskom turniru nastupaju samo šampionski timovi kao što je i red pošto je odavno uvršten u zvanični kalendar Evropske rukometne federacije kao jedini nezvanični turnir, a odskora je i u kalendaru IHF-a, dakle najcjenjeniji turnir na planeti te vrste.

Naravno, niko nije mogao ni da pomisli da će trajati toliko dugo i dosegnuti najviši nivo kada su 1965. godine Daniš Zahirović i Nusret Šahović utemeljili turnir zajedno sa Jovom Popovićem, koji je sve do ove godine neprekidno učestvovao u njegovoj kreaciji. Pogotovo zato što su te prve godine nastupile ekipe lokalnog značaja Mladost iz Brijesnice, Partizan iz Gračanice i dobojske ekipe Mladost i Željezničar.

Te godine Doboj je zahvatila velika poplava pa je turnir održan u obližnjoj Brijesnici na Ozrenu. Turnir je organizovan povodom 23. avgusta 1941, Dana ustanka naroda ovoga kraja, i pod tim geslom održavan je sve do početka rata.

Prvi turnir je uspio, inicijatorima su porasli apetiti, koje je podržalo opštinsko rukovodstvo, pa su ovi rukometni susreti iz godine u godinu bili sve kvalitetniji da bi već 1969. dosegnuli međunarodni nivo. Uskoro je za njega čuo sav rukometni svijet.

"Dok je stasavao, danima smo putovali po Evropi, molili, kumili ekipe da učestvuju na turniru. Ljudi su sa nevjericom prihvatali poziv, a svi oni koji su jedanput došli u Doboj uvijek su nastojali da se opet pojave na ovoj veličanstvenoj smotri. Bilo je situacija kada svima nismo mogli da udovoljimo zbog ograničenog broja učesnika, toliko je veliko interesovanje postalo za nastup na turniru, na kojem se okupljao krem rukometnog sporta, igrački i trenerski", prenosi "Glas Srpske" dio svjedočenja nedavno preminulog Jove Popovića.

To je bez sumnje potvrdio i Ivan Snoj, jedan od najvećih rukometnih stručnjaka bivše Jugoslavije.

"Na ovom našem rukometnom globusu, a da ne kujemo stvar previše u zvijezde, nešto slično, čak ni približno, ne samo da ne postoji već niko nema hrabrosti o tome ni da sanja. Rekoh jednostavno Doboj jer tome ne treba nikakav epitet. Zna se: turnir nad turnirima, kvalitet nad kvalitetima, rukomet nad rukometom. Ono što je za nacionalne reprezentacije svjetski šampionat, to je za super klupske formacije simpatičan, ali ozbiljan sudar na tlu stoljetnog Doboja. Kroz turnir je prošlo sve što što iole predstavlja krem svjetskog klupskog rukometa. Rukometni svijet treba da se duboko sagne i "do daske" skine kapu svim znanim i neznanim junacima dobojske organizacije i njenog aparata".

Ova ocjena nije pretjerana i oslikava realnost jer na turniru su, između ostalih, učestvovala takva imena kao što su: Steaua, Gumersbah, Dukla, CSKA, Barselona, MAI, Lugi, Vesprem, Zagreb, Partizan (Bjelovar), banjalučki Borac, Metaloplastika, Netelštat, Kretej, Ivri, Ademar Leon, Nordhorn, Sijudad Real i mnoge druge šampionske ekipe najjačih rukometnih zemalja.

Imena rukometnih velikana poput Stinge, Vujovića, Horvata, Šmita, Vunderliha, Černiševa, Maksimova, Dušebajeva, Tomina, Karadže, Popovića, Klempela, Isakovića, Vujovića, Lavrnića, Bašića i ostalih i njihovih učitelja: Ocelee, Živkovića, Predehe, Jevtušenka, Seleša, Solonka, Štencla, Andersona, Telmana, ostaju zapisana u vječitoj knjizi dobojskog rukometnog spektakla.

Otuda među rukometnim poslenicima odavno kola uzrečica: "Ko nije bio u Doboju, taj u rukometu ne predstavlja nešto".

Pobjednici


Na dobojskom turniru do sada su učestvovale ekipe iz više od 40 zemalja Evrope i Afrike.

Najuspješniji bez konkurencije je bjelovarski Partizan koji je u Doboju trijumfovao šest puta. Interesantno je da višestruki šampion nekadašnje Jugoslavije i prvi osvajač Kupa šampiona sa ovih prostora na turniru ne nastupa od 1979. godine pa je njegov uspjeh još značajniji. Po četiri puta trofej su osvajali banjalučki Borac i moskovski CSKA, čiju tradiciju nastavljaju Čehovski medvjedi, koji su jedanput trjumfovali, a po dva puta Metaloplastika, Partizan, Crvena zvezda, Steaua iz Bukurešta i bitoljski Pelister... Lani je bio najbolji Sijudad Real, koji neće braniti osvojeni trofej.

Sloga je bila najbolja 1987. kada je u finalu savladala slavnu Metaloplastiku.

Najbolji igrači


Milorad Karalić, rukometaš Borca, bio je proglašen za najboljeg igrača 1969. godine od kada se biraju najbolji pojedinci.

Njegovi sljedbenici su: Jaroslav Škarvan (Dukla, Prag), Nebojša Popović (Borac), Zdravko Rađenović (Borac), Hrvoje Horvat (Partizan, Bjelovar), Jirži Klempel (Šljonsk, Vroclav), Stefan Birtalan (Steaua, Bukurešt), Radu Voina (Steaua), Anatolij Fedjukin (CSKA, Moskva), Vasile Stinga (Steaua), Aleksej Žuk (CSKA), Mile Isaković (Metaloplastika, Šabac), Jožef Holpert (Crvenka), Veselin Vujović (Metaloplastika), Zlatko Portner (Metaloplastika), Igor Sazankov (CSKA), Talant Dušebajev (CSKA), Boro Čurlevski (Pelister, Bitolj) Marko Simović, Aleksej Rastvorcev... Jedini je tri puta bio najbolji Nebojša Popović, nekada prvi pivot svijeta.

Strijelci

Prvi "bombarderi" dobojskog turnira bili su, između ostalih, Hrvoje Horvat (Partizan, Bjelovar), Đorđe Lavrnić (Krivaja, Zavidovići), Hans Šmit (Gumersbah, Zapadna Njemačka), Nebojša Popović (Borac, Banjaluka), Nikolae Mesmer (Dinamo, Rumunija), František Šulc (Červena hvijezda, Bratislava), Drago Jovović (Crvenka, bivša Jugoslavija), Vasile Stinga (Steaua), Mile Isaković (Metaloplastika), Goran Stojić (Sloga, Doboj), Nikolae Popesku (Steaua), Zlatko Portner (Metaloplastika), Vlado Bojović (Kolinska Slovan, Ljubljana), Nikola Dokić (Sloga). Njegov klupski kolega Igor Pijetlović jedini je bio tri puta najbolji strijelac najjače klupske rukometne manifestacije.

Golmani

Najtrofejniji golmani na dobojskom turniru bili su Nikolaj Tomin (CSKA), Zlatko Radomorović (Sloga) i Željko Đurđić (Sloga dva puta i Proleter, Zrenjanin jedanput), koji su u tri navrata proglašavani za najbolje.

Među nagrađenima bili su i: Jan Packa (Červena hvijezda, Bratislava), Tomas Gustafson (Lugi, Lund), Nikolae Munteanu (Steaua), Mirko Bašić (Metaloplastika), Ermin Velić (Borac, Banjaluka), Dejan Perić (Crvena zvezda, Beograd), Vasilij Ševcov (CSKA), Danijel Šarić (Sintelon), Dragan Počuča (Proleter, Zrenjanin), Pavel Sukosjan (CSKA), Petar Angelov (Vardar), Mirko Alilović (Pivovarna Laško).

Jovo Popović

Ove godine po prvi put turnir počinje bez Jove Popovića. Zajedno sa Danišom Zahirovićem i Nusretom Šahovićem osnovao je Međunarodni rukometni TV turnir šampiona u Doboju, u čijoj organizaciji je učestvovao sve do lani i po tome bio jedinstven. Dakle, ostao je jedini koji je više od četiri i po decenije kreirao na samo sebi svojstven način najjači klupski rukometni turnir na svijetu.

Upravo prije nekoliko mjeseci u Doboju je zbog toga dobio opštinsko priznanje za životno djelo.

Popović, koji je rođen 1940. godine, bio je istaknuti međunarodni rukometni sudija, vodio je više utakmica evropskih rukometnih kupova, potom mečeve za "Trofej Jugoslavije", kvalifikacione za evropska i svjetska prvenstva. Bio je igrač i trener u Slozi...
Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja. Ipak, najviše će ostati u sjećanju kao organizator najjače klupske rukometne smotre na planeti. To je njegovo životno djelo.



Grupa A

Barselona (Španija)
Šamberi (Francuska)
Tatran (Slovačka)
Sloga (BiH)


Grupa B

AEK (Grčka)
Gumersbah (Njemačka)
Metalurg (Makedonija)
PIK Seged (Mađarska)

Raspored utakmica

Utorak, 16. avgust
17 h: Ceremonija otvaranja
18 h Sloga - Barselona
19.45 Gumersbah - Metalurg
21.30 Šamberi - Tatran

Srijeda, 17. avgust
17.30 PIK Seged - Metalurg
19.15 AEK Gumersbah
21 h Barselona - Šamberi

Četvrtak, 18. avgust
17.30 Šamberi - Sloga
19.15 AEK - PIK Seged
21 h Tatran - Barselona

Petak, 19. avgust
17.30 Metalurg - AEK
19.15 Sloga - Tatran
21 h Gumersbah - PIK Seged

Subota, 20. avgust
10 h Utakmica za sedmo mjesto
11.45 Utakmica za peto mjesto
16.45 Utakmica za treće mjesto
18.15 Mini-handbal utakmica
19 h Finale
21 h Zatvaranje turnira

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC