• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORAC: Pod hitno osnovati Sportsko društvo!

Predstavnici vodećih banjalučkih klubova složni su u ocjeni da je formiranje Sportskog društva Borac neminovnost!

 BORAC: Pod hitno osnovati Sportsko društvo! Izvor: MONDO

Ova ideja već dugo je aktuelna u gradu na Vrbasu jer uprkos titulama fudbalera i rukometašica, kao i uspjesima rukometaša, problemi KK Borac jasno ukazuju da je udruživanje neophodno.

Sportski direktor FK Borca Darko Ljubojević smatra da bi formiranje sportskog društva donijelo mnogo pozitivnih stvari za sve klubove koji nose Borčevo slavno ime. Prema njegovim riječima, već su obavljeni razgovori na tu temu, ali je za realizaciju takve ideje potrebno najmanje godinu dana.

"Sportsko društvo Borac mnogo bi značilo za grad i za sve kolektive koji nose to ime. Fudbaleri, rukometaši i košarkaši morali bi da budu na vrhu piramide kao tri simbola Banjaluke sa dugom istorijom i tradicijom. Upravo oni bi trebalo da naprave prve korake u osnivanju takvog društva, koje bi pomagalo svima, pogotovo onima koji su u krizi poput košarkaškog kluba", rekao je Ljubojević za "Press RS".



Slično razmišljaju i u Rukometnom klubu Borac m:tel, čiji predstavnici imaju i nekoliko konkretnih prijedloga.

"Jedini način da se ovako nešto napravi jeste da se radi zajedno sa gradom. Trebalo bi da zadržimo status udruženja građana i da ne žurimo sa privatizacijom jer još uvijek u dobroj mjeri zavisimo od pomoći javnih institucija. Takođe, neophodno je formiranje jedinstvenog menadžmenta. I marketinške aktivnosti prema sponzorima i poslovnim partnerima bile bi šire, pa kada tri ili četiri kluba iz društva igraju u Evropi, firme bi imale mnogo veći interes da nas finansiraju. Uostalom, uveli bi se red, rad i disciplina, što su i najvažniji aspekti", naveo je direktor Boris Đogo.

Prvi operativac nekadašnjeg prvaka Evrope i osvajača Kupa IHF smatra da bi njegov klub, uz fudbalere i košarkaše, trebalo da bude nosilac ovog projekta.

"Prilikom stvaranja društva trebalo bi se odrediti prema svakom klubu, utvrditi šta tačno znači biti dio sportskog društva i koje su to obaveze određenog kluba shodno nivou takmičenja. Moramo da težimo tome da društvo za pet ili deset godina bude profitabilna organizacija, koja neće zavisiti ni od koga, već će biti samofinansirajuća mašina",
dodao je Đogo.



I u KK Borac pozdravljaju ovu inicijativu. Direktor Miroslav Dojčinović smatra da realizacija treba da počne već na jesen.

"Moramo da napravimo kvalitetan projekat, da vidimo ko ulazi u društvo i šta u njega unosi. Imamo primjere iz regiona kako to izgleda, tako da ta iskustva mogu da nam pomognu", izjavio je Dojčinović.

Svi klubovi iz Borčeve porodice svjesni su da bez pomoći grada teško da mogu da formiraju sportsko društvo. Jovo Rosić, šef odsjeka za sport u Administrativnoj službi grada Banjaluka, kaže da se dugo razmišlja o formiranju sportskog društva.

"Mislim da je to ovom gradu prijeko potrebno. Međutim, moram da napomenem da gradska uprava nema zakonske nadležnosti za to. Prema zakonu, ta nadležnost pripada sportskim organizacijama, a svi kvalitetni projekti koji doprinose razvoju sporta u Banjaluci i Republici Srpskoj biće podržani", istakao je Rosić.

Prema njegovim riječima, formiranje sportskog društva objedinilo bi administraciju, a materijalno-finansijski poslovi vodili bi se na jednom mjestu.

"Jedinstvenim marketinškim nastupom na tržištu efikasnije bi se obezbijedilo finansiranje, dok bi planskim i efikasnim korišćenjem sportskih objekata klubovi bili na dobitku. To je samo dio onoga što formiranje sportskog društva donosi", ustvrdio je Rosić.

Ovu inicijativu bezrezervno podržavaju i ostali klubovi sa imenom Borac. Riječ je o rukometašicama, koje su petostruke šampionke BiH, članovi Atletskog kluba, košarkašice, odbojkaši i mnogi drugi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC