• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VESLANJE (SP): I četverac ide u London!

Odličan nastup veslačke repezentacije Srbije na SP na Bledu. Dve posade već obezbijedile učešće na Olimpijskim igrama u Londonu naredne godine.

 VESLANJE (SP): I četverac ide u London! Izvor: MONDO

Poslije dvojca bez kormilara Nikola Stojić-Jovan Popović i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar izborio je plasman na Olimpijske igre u Londonu dogodine.

Na svjetskom prvenstvu na slovenačkom Bledu, četverac je vozio odlično u neizvjesnom B finalu i na cilj je došao kao peti u vremenu 6:00.18.

Razlika između prvoplasirane i petoplasirane bila je tek nešto više od sekundu i po. Prvo, drugo, treće i četvrto mjesto u B finalu zauzeli su čamci Kanade (5:58.55), Novog Zelanda (5:58.76), Belorusije (5:58.82) i Italije (5:59.42) i oni su se, pored srpske posade, domogli Londona. Posljednje, šesto, mjesto pripalo je Češkoj (6:02.61).

Trka je obilovala je uzbuđenjima od početka do kraja. Srbija je poslije 500 i 1.000 metara bila na četvrtom mjestu, u posljednju četvrtinu trke ušla je kao treća, ali su je u samom finišu pretekli Belorusi i Novozelanđani. Plasman u London, međutim, nijednog trenutka nije bio ugrožen...

Četverac je uspio da izvadi "olimpijsku vizu", štoje veliki uspjeh s obzirom na to da je riječ o jednoj od najmlađih posada na šampionatu.

"Od srca čestitam momcima na izborenom plasmanu u London. U nevjerovatnoj trci...uspjeli su da odlično izveslaju i da obezbijede Srbiji i drugu olimpijsku 'vizu'. Uspjeh ovog čamca ima predznak istorijski zbog činjenice da je prvi put nastupio na SP i da je riječ o jednoj od najmlađih posada na šampionatu. Đerić još nije napunio 20 godina, Vasić ima 20 godina, Vuković 21, a ako se izuzme Jagar, ova posada još pripada mlađim seniorima. Na Bledu su pokazali i dokazali da posjeduju ogroman potencijal i da ćemo se njihovim uspjesima tek radovati u budućnosti", rekao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Veslačka reprezentacija Srbije tako je šampionat na Bledu završila sa dve olimpijske "vize“ i sa odličnim plasmanima preostale tri posade koje su, uprkos, činjenici da nisu u Sloveniji obezbijedile plasman na OI ostavile snažan utisak.

Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić osvojio je 12. mesto i samo 59 stotinki je ostao „kratak“ za olimpijsku normu, dok su ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović i muški dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević 11., odnosno 13. mjestom u ovim disciplinama ostali samo dva mjesta ispod crte za London.

"Gledajući sve ukupno, možemo da budemo prezadovoljni nastupom naše reprezentacije na Bledu na kojoj je konkurencija nemilosrdna, a ne pamtim da je skoro bilo tako. Sa dvije olimpijske 'vize' ispred smo svih zemalja u regionu, pošto su, recimo, Hrvati i Slovenci izvadili po jednu, ali i veslačke velesile Francuske koja je izvadila samo jednu kartu za London. Ovo možda i najbolje oslikava koliko je bilo teško takmičenje u Sloveniji. Ipak, ostaje gorak utisak prije svega zbog lakog četverca koji je u posljednjih nekoliko metara B finala ostao bez olimpijske 'vize' i što je bio prvi ispod crte za London. Nije imao sreće u toj trci ali se nadam da će mu se to vratiti neki drugi put", rekao je Ilić.

Prva bitka za London je završena, a naredna je maja naredne godine u Švajcarskoj kada će na Olimpijskoj regati tražiti posljednja prilika za OI.

"U Švajcarskoj će se u svim disciplinama deliti po još dvije 'olimpijske vize' a razlog za optimizam leži u činjenici da će s obzirom na rezultate na Bledu i laki četverac i dubl skulovi zasigurno biti među favoritima. Do tada nas očekuje još žešći rad i učinićemo sve da u London odemo sa rekordnim brojem posada", dodao je Nebojša Ilić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC