• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): Naprijed, "orlovi"!

Za devetu medalju! To je san srpskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj. U subotu od 20 časova protiv Turske...

 ODBOJKA (EP): Naprijed, "orlovi"! Izvor: MONDO

U Austriji i Češkoj, zemljama koje našu odbojku vraćaju u vremena najvećih uspjeha, ove subote počinje Evropsko prvenstvo za odbojkaše.

Naši "orlovi" će prvi put na tarafleks istrčati u subotu od 20 časova protiv reprezentacije Turske, a u prvoj fazi takmičiće se na tlu Austrije. Utakmica će biti odigrana u bečkoj dvorani "Štathale".

Pored Turaka, protivnici u Grupi A su nam domaćini Austrijanci i Slovenci, pa se odmah može konstatovati da je četa Igora Kolakovića favorit za prvu poziciju i direktan plasman u četvrtfinale.

Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz svake grupe igraće u baražu za četvrtfinale, tačnije skraćenoj osmini finala.

Pored Beča, odbojka će se u prvoj fazi igrati još u Insbruku, Karlovim Varima i Pragu.

Titulu će u Češkoj i Austriji, prvu u svojoj istoriji, braniti odbojkaši Poljske, koji su prije dvije godine u Turskoj bili bez premca. Tada su, nažalost, naši odbojkaši prvi put od ukidanja sankcija Ujedinjenih nacija ostali bez polufinala (!?) i završili kao peti.

Ove godine, prvi put od 1995. godine bez kapitena Nikole Grbića, "orlovi" će pokušati da se vrate među osvajače medalja, gdje su bili osam puta u svojoj istoriji.

Priča o evropskim prvenstvima u odbojci počela je 1948. godine u Italiji, kada su titulu osvojili Čehoslovaci. Od 1975. godine, EP se održava na svake dvije godine, a sve do kasnih 80-ih, surovo su vladale reprezentacije SSSR. Pomenimo samo da su Sovjeti bili neprikosnoveni evropski prvaci punih 20 godina, od 1967. do 1987. godine. U tom periodu, pet puta u finalima pobjeđivali su Poljake.

Takođe, u isto vrijeme, jugoslovenska odbojka domogla se svojih prvih medalja. Kada smo 1975. godine bili organizatori EP, uzeli smo bronzu, a isti uspjeh ponovili smo četiri godine kasnije u Francuskoj.

To su do sredine 90-ih i povratka na međunarodnu scenu bile jedine medalje naše muške odbojke.

Dominacija SSSR prekinuta je na kratko 1989. godine u Švedskoj, kada su Italijani nagovijestili da će vladati Evropom. Ipak, Sovjeti su se vratili na tron 1991. godine, a onda je uslijedio period nove dinastije, italijanske. Računajući i 1989. godinu, Italijani su uzeli zlatne medalje na šest od narednih devet prvenstava, a jedini koji su u međuvremenu uspjeli da im "ukradu" zlato bili su Sovjeti (1991), Holanđani (1997) i Jugosloveni (2001)!

Uspon naše odbojke počeo je na EP u Atini 1995. godine, kada su iz "trećeg plana" braća Grbić i ostali osvojili bronzu. Dve godine kasnije, igrali smo finale EP protiv domaćina, Holandije i izgubili u kontroverznom meču, ali osvojili prvu medalju sjajniju od bronze, koja nam je pripala i 1999. godine u Austriji, gdje se sada nalaze naši reprezentativci.

Onda, dogodila se Češka 2001. godine, kada je naša zemlja postala prvak Evrope prvi i do sada jedini put u svojoj istoriji.

U Njemačkoj 2003. godine prekinuli smo niz od četiri uzastopna EP na kojem smo osvajali medalje, ali smo igrali polufinale. U borbi za bronzu, pobijedili su nas Rusi. Ipak, medalja nam je ponovo bila oko vrata 2005. godine, kada smo zajedno s Italijanima organizovali Evropsko prvenstvo. U polufinalu u Rimu, poslije neviđene drame, Italija je otišla u polufinale, a Srbija u meč za treće mjesto gdje je dan kasnije slavila protiv Španije.

Godine 2007. u Rusiji stigla je prva medalja za samostalnu Srbiju - ponovo bronzana.

Domaćini su nas pobijedili u polufinalu, a potom mi Fince u meču za treće mjesto. Ispostavilo se da je do danas to ostala posljednja, osma medalja naših odbojakaša na EP, jer smo u Turskoj podbacili i ostali bez plasmana u polufinale, u grupi sa Rusima i Bugarima.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Austrije Peter Klajman imenovao je folk zvezdu Draganu Mirković za jednog od ambasadora EP odbojkaša. Mirković, će, kako je najavljeno, kao ambasadorka ovog velikog sportskog događaja i nastupiti u subotu, 10. septembra, kada se budu igrale prve utakmice Grupe A.

Srpska folk zvijezda biće u društvu ostalih ambasadora, među kojima su Mihaela Dorfmajster, dvostruka olimpijska pobjednica, austrijska fudbalska legenda Hans Krankl, zatim ministri u austrijskoj vladi Klaudija Šmid i Aloiz Steger, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, poznati voditelji Alfons Hajder, Dominik Hajncl, Barbara Stekl i mnogi drugi.

"Velika mi je čast što sam imenovana ambasadorom predstojećeg EP i osjećam se predivno u toj ulozi. Posebno sam bila prijatno iznenađena svojim imenovanjem, jer je odbojka sport koji i sama volim rekreativno da igram", rekla je Dragana.

Navijaće, kako je dodala, za Srbiju, ali i za Austriju, koje smatra svojim domovinama, a imenovanje za ambasadora ovog sportskog događaja pokazuje da je i u jednoj i drugoj zemlji priznat i cijenjen njen rad i ugled. Dragana će se takođe sa ostalim ambasadorima naći i u reklamnom spotu Evropskog prvenstva za odbojku.

GRUPA A: Austrija, Srbija, Slovenija, Turska.

GRUPA B: Češka, Rusija, Portugal, Estonija.

GRUPA C: Italija, Francuska, Finska, Belgija.

GRUPA D: Poljska, Bugarska, Slovačka, Njemačka.

(MONDO, foto: fivb.org)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC