• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Novak je Feniks... Novak je supermen

Đoković gubio 0:2 u setovima, pa izjednačio. Spasio dve meč lopte u petom setu na servis Federera i pobijedio - 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

 US OPEN: Novak je Feniks... Novak je supermen Izvor: MONDO

Za Novaka Đokovića ne postoji nemoguće! Dokazao je to u polufinalu US opena, jer je uradio nemoguće - gubio je 0:2 u setovima od najboljeg tenisera u istoriji, uspio da izjednači, zatim je u petom setu spasio dve meč lopte na servis Rodžera Federera i ponovo napravio preokret.

Zato je Novak Đoković najbolji igrač današnjice i zato će igrati u finalu US opena - 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Za četvrtu gren slem titulu, a prvu u Njujorku u trećem finalu boriće se protiv boljeg iz duela Rafael Nadal - Endi Marej.

Federer je mogao samo da čestita ipak trenutno većem divu, koji je zatim zaplesao u areni najvećeg teniskog stadiona svijeta, Artura Eša.

A zaista su obojica divovi. Švajcarac opet igra kao sat, kao u najboljim danima, ali se namjerio na diva sa druge planete - Novaka Đokovića.

Najbolje su se proveli neutralni ljubitelji tenisa, jer su vidjeli vrhunsku predstavu, sigurno jednu od najboljih ikada. A oni koji su navijali za jednog od aktera, bez dileme su bili na ivici srčanog udara.

Skoro četiri sata trajala je borba titana, a i statistika pokazuje da je ipak pobijedio bolji. Jer, u "vinerima" bili su skoro izjednačeni (49-48 za Federera), ali je Švajcarac mnogo više griješio (59-35). Đoković se izborio za 12 brejk lopti, polovinu ih iskoristio, a Federer tri od pet.

"Najveća pobjeda ove godine. Dva seta sam zaostajao. Ubrzao sam, počeo bolje da igram i pobijedio", bile su prve riječi najboljeg svjetskog tenisera poslije desetog trijumfa u 25. meču sa Federerom.

Predočio je recept kojim je došao do preokreta i četvrte pobjede nad Švajcarcem u posljednjih pet duela.

"Preuzeo sam rizik. Imali smo sličnu situaciju kao i prošle godine. Kockao sam se, pa ako uđe – imam šansu, ako ne – izgubio sam".

Gledaoci na Artur Ešu većinom su navijali za Federera.

"Publika je bila sjajna, bučna. Ovo je najveći stadion u našem sportu. US open je poseban zbog galame i hvala vam".

Bilo je rano da poslije antologijskog trijumfa odmah počne da razmišlja o finalu, koje će se igrati u ponedjeljak.

"Znam i Nadala i Mareja. Sjediću i uživaću dok budem gledao njihov meč. Nadam se da će igrati dugo, bar koliko i nas dvojica".

Đoković se zatim nadovezao u mikrofon "Prve srpske televizije".

"Na ovakvim mečevima je važan svaki trenutak i svaki trenutak je preloman. On je veličina, dugo godina je osvajao ovaj turnir i pridobio dosta publike na svoju stranu. Tu podršku je iskoristio, ja sam osjetio pritisak i napravio par neiznuđenih grešaka".

Upuitan kako se vratio poslije "minus dva seta", odgovorio je:

"Ne znam kako sam se vratio, napravio sam nekoliko riterna, on nekoliko grešaka i dobio sam meč".

PRVI SET - 7:6 ZA FEDERERA

Poslije izjednačene borbe u 12 gemova u kojima nije bilo brejkova, Đoković i Federer su odigrali taj-brejk.

Federer je do prvog mini brejka došao za 2:0 - Đoković je lopticu poslao u mrežu. Novak je uzvratio već za 2:2. Ponovo je Švajcarac stekao prednost - 4:2. Sjajnim bekhendom je natjerao protivnika na još jednu grešku.

Nedugo zatim treći reket svijeta došao je do 6:3 i tri set lopte. Novak je spasio dve set lopte na svoj servis, a onda i treću na servis rivala poslije sjajne kombinacije udaraca i ubitačnog forhenda.

Naredna dva poena dobili su serveri što znači da se Novak suočio i sa četvrtom set loptom i da se ponovo izvukao. Međutim, onda je Federer napravio mini brejk (7:6) i došao do pete prilike da "ovjeri" set, drugi put na svoj servis. To je i učinio - 9:7.

DRUGI SET - 6:4 ZA FEDERERA



U trećem gemu Federer nije realizovao dve brejk lopte, ali jeste treću - 2:1.

Poslije sat i 25 minuta igre i Đoković se izborio za šansu da oduzme servis protivniku. I odmah je iskoristio - 3:3.

Međutim, odmah u sljedećem, sedmom gemu Federer je ponovo napravio brejk, i to bez izgubljenog gema - 4:3. To mu je bilo dovoljno da dobije i drugi set, koji je trajao 45 minuta - 6:4.

TREĆI SET - 6:3 ZA ĐOKOVIĆA



Već u drugom gemu, na servis Švajcarca, vodila se velika borba i poslije pet izjednačenja, Novak je iskoristio treću brejk loptu - 2:0.

Beograđanin nije imao problema u gemovima na svoj servis, igrao je znatno sigurnije nego u prva dva seta i zato je poslije 43 minuta prepolovio zaostatak - 6:3.

ČETVRTI SET - 6:2 ZA ĐOKOVIĆA



Nastavio Novak u sjajnom ritmu i odmah napravio brejk - 1:0. Nije se zaustavio, "mljeo" je protivnika i ponovo mu oduzeo servis - za 4:1.

Mogao je najbolji svjetski teniser i ranije da privede set kraju, jer je na 5:1 imao još dve brejk, tačnije set lopte, ali se tada Švajcarac razigrao. Ipak, to mu je bilo dovoljno da set produži za još jedan gem u kome je Novak iskoristio četvrtu set loptu - 6:2.

Bio je to najkraći set, trajao je 34 minuta.

PETI SET - 7:5 ZA ĐOKOVIĆA



Ponovo su se snage izjednačile, igrači su prikazivali sav svoj raskošan kvalitet. Dobro su servirali i zato su obojica osvajala svoje servis gemove.

Tako je bilo sedam gemova...

A onda je sa dva nevjerovatna poena Švajcarac došao do 0:30, zatim Novak napravio duplu servis grešku, a Federer iskoristio šansu - 5:3.

Odmah zatim 30-godišnji teniser iz Bazela imao je dve meč lopte. Đoković se odbranio, došao do jedne, pa druge brejk lopte, iskoristio je i neutralisao zaostatak.

Uzdrmanog rivala je onda nokautirao. Izjednačio je na 5:5, napravio brejk za 6:5 i osvojio četvrti uzastopni gem za konačnih 7:5.

(MONDO, foto Guliver/Getty images, Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC