• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Đoković - Nadal 6:2, 6:4, 6:7

Đoković izgubio treći set finala US Opena u tajbrejku. Srbin servirao za pobjedu pri rezultatu 6:5.

 US OPEN: Đoković - Nadal 6:2, 6:4, 6:7 Izvor: MONDO

I SET

Prva dva gema dobio je Nadal, koji je iskoristio činjenicu da servira, a zatim je napravio prvi brejk. Međutim, Đoković ne dozvoljava da Španac u potpunosti materijalizuje stečenu prednost, jer već na naredni servis drugog igrača svijeta uzvraća istom mjerom - ribrejkom.

Nadal je krenuo silovito, riješen da već na početku meča zada ozbiljan udarac Srbinu. Posljedica toga su još tri brejk lopte za Rafu u četvrtom gemu, ali je Đoković imao spreman odgovor. Brzo je prevazišao problem i dobio najduži gem od početka finala.

Na sreću, greška linijskog sudije, koji je dosudio nepostojeći aut i tako spriječio Novaka da dođe do dvije brejk šanse (glavni sudija preinačio njegovu odluku, a čelendž Nadala samo potvrdio grešku) nisu uticale da prvi igrač svijeta, ipak, drugi put dobije gem na servis Nadala. Sa dva sjajna vinera iz forhenda Nole stiže do 3:2 - prvog njegovog vođstva na meču.

Za razliku od svog protivnika, koji nije uspio da sto odsto iskoristi brejk sa početka meča, Nole jeste - 4:2.

Sa dva fantastična drop-šota i jedne neiznuđene greške Španca, đoković stiže do 0:40. Nadal uspijeva da dobije naredna dva poena, ali ne i treći vezani. Njegov forhend završava u mreži, Novak dobija peti gem zaredom i stiže na korak do osvajanja prvog seta - 5:2.

Serija je nastavljena i poslije sljedećeg gema. Đoković je nakon 53 minuta igre vodio sa 1:0 u setovima.

II SET

Naredni set počeo je isto kao i prvi. Nadal je prilično lako, najlakše od početka meča, dobio svoj servis, a zatim napravio i brejk.

Velika borba vodila se za treći gem - borba koja je trajala preko 17 minuta pripala je Srbinu. Čak osam izjednačenja i šest brejk lopti bilo je potrebno da Nole stigne do 1:2. I to kako. Na način koji može potpuno da demorališe protivnika. Stizao je nemoguće Đoković, sjajno se branio, a onda je Rafa zicer smečovao u mrežu.

Sa uzdignutim rukama Nole je dočekao kraj gema.

Znao je Beograđanin da je ponovo sve na njegovoj strani. Bio je u pravu. Lako je stigao do izjednačenja, da bi uz par sjajnih vinera i grešaka indisponiranog Nadala poveo sa 3:2. Španac je duplom servis greškom prepustio gem našem igraču.

U vrhunskom tenisu briljirao je Novak Đoković!

Na 15:30 Nole je nanizao tri poena i stigao do 4:2. Nažalost, nije se u potpunosti ponovio prvi set i šest uzastopno dobijenih gemova Đokovića. Nadal je prekinuo seriju, ali uz pomoć publike, koja je dobacivanjem sa tribina stadiona Artur Eš omela prvog igrača svijeta. Rafa je ostao u igri za drugi set.
A, potpuno se vrati u život kada je u narednom gemu izjednačio na 4:4. Blago opuštanje Đoković bilo je dovoljno Rafi da napravi drugi brejk u ovom setu.

Ipak, "dječije bolesti" su davna prošlost za Novaka. Koncentrisano je dočekao naredna dva gema, koja je oba riješio u svoju korist. Nole je poveo sa 2:0 i to neverovatnim potezom poslije dva sata i četiri minuta.

Đoković je zračio samopouzdanjem...

III SET

Ništa se nije promijenilo ni na početku trećeg seta. Nadal je po običaju poveo, ali mu ovaj put Đoković odgovorio istom mjerom.

Poslije 1:1, uslijedila je serija od po dva brejka na obe strane, koju je prekinuo Španac vođstvom 4:3. Nadal je postao dominantniji na terenu. Lakše je osvajao poene i manje griješio od Đokovića. U teškoj situaciji našao se srpski teniser kada je Rafa stigao do nove prilike za brejk, ali je onda Nole ponovo pokazao zašto je najbolji na svijetu. Preko 30 razmena lopti i maestralan viner za izjednačenje.

Stiglo se do 5:5.

Kao da je Nadal uložio posljednje atome snage u trećem setu, a Đoković popustio spremajući se za finiš seta. Brejk je stigao u pravi čas - 6:5.

Srbin je servirao za pobjedu. Nažalost, nije uspio. Set je otišao u tajbrejk, a Nadal je vrlo brzo stekao ubjedljivu prednost 5:1 i prilično lako stigao do 1:2.

Ono što brine je ljekarska pomoć koju je na kraju seta tražio Đoković.

Đoković je nešto manje od godinu dana mlađi od Nadala. Rafa je rođen 3. juna 1986. u Manakoru na Majorki, a Srbin 22. maja 1987. u Beogradu.

Njih dvojica do sada su odigrali 28 mečeva, četiri pobjede više ima Nadal (16:12). Međutim, Španac ove sezone nije osjetio slast pobjede protiv prvog igrača sveta. Nole je bio bolji u svih pet ovogodišnjih susreta (čitaj: finala), a najvažniji trijmuf ostvario je u posljednjem meču u finalu Vimbldona (3:1).

Inače, u finalima na gren slemovima susreli su se dva puta i rezultat je 1:1.

Španac je u svojoj karijeri osvojio 46 titula, od kojih deset na gren slem turnirima. Naravno, najviše uspjeha imao je na Rolan Garosu, gdje je zabilježio šest pobjeda, a od 2005. godine nije bio najbolji samo 2009. Upravo te sezone ostvario je jedini trijumf na Australijan Openu. Vimbldon je osvajao dva puta - 2008. i 2010. Prošle godine uspio je prvi put da se domogne finala na US Openu i da u njemu pobijedi Đokovića sa 3:1.

Zanimljivo da Nadal ima samo dvije gren slem titule na betonu iz isto toliko finala.

Novak je osvojio 27 titula (devet ove godine) - tri gren slema. Pobjeđivao je na Australijan Openu - 2008. i 2011. i jednom na Vimbldonu, a taj trijumf je još uvijek svima u svežem sjećanju. Na US Openu dva puta je stizao do same završnice, ali još uvijek nije uspio da osvoji Njujork. Prvi put ga je u tome spriječio Rodžer Federer 2008. godine. Švajcarac je u finalu slavio sa 3:0.

Novak je u 2011. odigrao 59 mečeva i zabilježio 57 pobeda. Španac je imao četiri duela, ali i osam poraza više od Đokovića.

Put do finala - Đoković: Konor Niland 6:0, 5:1 - predaja, Karlos Berlok 6:0, 6:0, 6:2, Nikolaj Davidenko 6:3, 6:4, 6:2, Aleksandar Dolgopolov 7:6(14), 6:4, 6:2, Janko Tipsarević 7:6(2), (3)6:7, 6:0, 3:0 - predaja, Rodžer Federer (7)6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Put do finala - Nadal: Andrej Golubjev 6:3, 7:6(1), 7:5, Nikolas Mahut 6:2, 6:2 - predaja, David Nalbandijan 7:6(5), 6:1, 7:5, Žile Miler 7:6(1), 6:1, 6:2, Endi Rodik 6:2, 6:1, 6:3, Endi Marej 6:4, 6:2, 3:6, 6:2.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC