• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Nole, kralju Njujorka

Novak Đoković poslije Melburna i Londona osvojio i Njujork. U finalu US Opena po šesti put ove sezone pobijeđen Rafael Nadal - 3:1.

 US OPEN: Nole, kralju Njujorka Izvor: MONDO

Bravo, majstore!

Fenomenalno, impresivno, magično...

Ne postoje riječi koje mogu da opišu sezonu Novaka Đokovića. Jednostavno, Srbin je najbolji na svijetu. Nema mu ravnog, a to je još jednom potvrdio - ovaj put u Njujorku, u finalu US opena.

U trećem meču za trofej na Flešing Medouzu - treća sreća! Ne, nije sreća, već dominacija. Rafael Nadal, do pre par mjeseci neprikosnoveni vladar na ATP turu, nije imao nikakvu šansu protiv Đokovića.

Rezultat 6:2, 6:4, (3)6:7 i 6:1, sve govori. Meč je trajao četiri sata i deset minuta. Bio je to šesti poraz Nadala u duelu sa Đokovićem ove sezone. Šesto izgubljeno finale!

Vrhunski tenis, najbolji koji svijet u ovom trenutku ima, demonstrirala su dvojica igrača. Oko 23.000 navijača na stadionu Artur Eš, najvećem planetarnom teniskom objektu, moglo je da uživa u prelijepim potezima na obje strane. Bilo ih je pregršt. Ali, Đoković je, ipak, bio mnogo bolji.

Nole je prosto rasturio Španca u prva dva seta. Kao da se poigravao sa protivnikom, koji je činio sve, ali mu je malo toga polazilo za rukom. Tek u trećem setu Nadal je pokazao da protiv njega nema opuštanja. Izgledalo je kao da preokreće meč u svoju korist, pogotovo kada je smanjio na 2:1. Međutim, ispostavilo se da su to bili posljednji trzaji drugog igrača svijeta.

U četvrtom setu ostalo mu je taman toliko snage da osvoji jedan gem. Đoković, iako sa bolovima u leđima, zadao je završni udarac i prigrabio četvrti gren slem trofej u karijeri (treći ove sezone) - prvi na US Openu. Bio je to i revanš za prošlogodišnji poraz od Nadala u finalu istog turnira.

Đoković je postao jedanaesti igrač koji je osvajio tri gren slem titule u jednoj sezoni, a šesti koji je pobjeđivao na Australijan Openu, Vimbldonu i US Openu, Prije njega to su uspjeli Fred Peri (1934), Ešli Kuper (1958), Roj Emerson (1964), Džimi Konors (1974) i Rodžer Federer. Njemu je to uspjelo tri puta - 2004, 2006. i 2007.

Već za par dana gljedaćemo Noleta u Beogradu protiv Argentine u polufinalu Dejvis Kupa. Srbi, Beograđani, iskoristite priliku da pozdravite šampiona i šampione!

TOK MEČA PO SETOVIMA



I SET

Prva dva gema dobio je Nadal, koji je iskoristio činjenicu da servira, a zatim je napravio prvi brejk. Međutim, Đoković ne dozvoljava da Španac u potpunosti materijalizuje stečenu prednost, jer već na naredni servis drugog igrača svijeta uzvraća istom mjerom - ribrejkom.

Nadal je krenuo silovito, riješen da već na početku meča zada ozbiljan udarac Srbinu. Posljedica toga su još tri brejk lopte za Rafu u četvrtom gemu, ali je Đoković imao spreman odgovor. Brzo je prevazišao problem i dobio najduži gem od početka finala.

Na sreću, greška linijskog sudije, koji je dosudio nepostojeći aut i tako spriječio Novaka da dođe do dvije brejk šanse (glavni sudija preinačio njegovu odluku, a čelendž Nadala samo potvrdio grešku) nisu uticale da prvi igrač svijeta, ipak, drugi put dobije gem na servis Nadala. Sa dva sjajna vinera iz forhenda Nole stiže do 3:2 - prvog njegovog vođstva na meču.

Za razliku od svog protivnika, koji nije uspio da sto odsto iskoristi brejk sa početka meča, Nole jeste - 4:2.

Sa dva fantastična drop-šota i jedne neiznuđene greške Španca, đoković stiže do 0:40. Nadal uspijeva da dobije naredna dva poena, ali ne i treći vezani. Njegov forhend završava u mreži, Novak dobija peti gem zaredom i stiže na korak do osvajanja prvog seta - 5:2.

Serija je nastavljena i poslije sljedećeg gema. Đoković je nakon 53 minuta igre vodio sa 1:0 u setovima.

II SET

Naredni set počeo je isto kao i prvi. Nadal je prilično lako, najlakše od početka meča, dobio svoj servis, a zatim napravio i brejk.

Velika borba vodila se za treći gem - borba koja je trajala preko 17 minuta pripala je Srbinu. Čak osam izjednačenja i šest brejk lopti bilo je potrebno da Nole stigne do 1:2. I to kako. Na način koji može potpuno da demorališe protivnika. Stizao je nemoguće Đoković, sjajno se branio, a onda je Rafa zicer smečovao u mrežu.

Sa uzdignutim rukama Nole je dočekao kraj gema.

Znao je Beograđanin da je ponovo sve na njegovoj strani. Bio je u pravu. Lako je stigao do izjednačenja, da bi uz par sjajnih vinera i grešaka indisponiranog Nadala poveo sa 3:2. Španac je duplom servis greškom prepustio gem našem igraču.

U vrhunskom tenisu briljirao je Novak Đoković!

Na 15:30 Nole je nanizao tri poena i stigao do 4:2. Nažalost, nije se u potpunosti ponovio prvi set i šest uzastopno dobijenih gemova Đokovića. Nadal je prekinuo seriju, ali uz pomoć publike, koja je dobacivanjem sa tribina stadiona Artur Eš omela prvog igrača svijeta. Rafa je ostao u igri za drugi set.
A, potpuno se vrati u život kada je u narednom gemu izjednačio na 4:4. Blago opuštanje Đoković bilo je dovoljno Rafi da napravi drugi brejk u ovom setu.

Ipak, "dječije bolesti" su davna prošlost za Novaka. Koncentrisano je dočekao naredna dva gema, koja je oba riješio u svoju korist. Nole je poveo sa 2:0 i to neverovatnim potezom poslije dva sata i četiri minuta.

Đoković je zračio samopouzdanjem...

III SET

Ništa se nije promijenilo ni na početku trećeg seta. Nadal je po običaju poveo, ali mu ovaj put Đoković odgovorio istom mjerom.

Poslije 1:1, uslijedila je serija od po dva brejka na obe strane, koju je prekinuo Španac vođstvom 4:3. Nadal je postao dominantniji na terenu. Lakše je osvajao poene i manje griješio od Đokovića. U teškoj situaciji našao se srpski teniser kada je Rafa stigao do nove prilike za brejk, ali je onda Nole ponovo pokazao zašto je najbolji na svijetu. Preko 30 razmena lopti i maestralan viner za izjednačenje.

Stiglo se do 5:5.

Kao da je Nadal uložio posljednje atome snage u trećem setu, a Đoković popustio spremajući se za finiš seta. Brejk je stigao u pravi čas - 6:5.

Srbin je servirao za pobjedu. Nažalost, nije uspio. Set je otišao u tajbrejk, a Nadal je vrlo brzo stekao ubjedljivu prednost 5:1 i prilično lako stigao do 1:2.

Ono što brine je ljekarska pomoć koju je na kraju seta tražio Đoković.

IV SET

Prvi put u meču Đoković je servisom otvorio set. Bilo je evidentno da Nole trpi velike bolove u leđima, ali je uprkos tome uspio da povede 1:0.

Morao je da zatraži medicinski tajmaut.

Poslije masaže i pauze od oko pet minuta, Novak se vratio kao preporođen. Odmah je napravio brejk i ponovo realizovao svoj servis. Početak seta bio je odličan - 3:0.

Stigao je do 4:1 i tri brejk prilike (40:0). Prvu je iskoristio. Na semaforu je pisalo velikih 5:1.

Ovaj put nije bilo greške. Novak Đoković osvojio je US Open!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC