• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): Srpsko srce veće od Rusije!!!

Odbojkaška reprezentacija Srbije šokirala je Rusiju u polufinalu Evropskog prvenstva! U nedjelju protiv Italije igraće za zlatnu medalju!

 ODBOJKA (EP): Srpsko srce veće od Rusije!!! Izvor: MONDO

Srbija je u finalu! Da, u finalu!

Najbolji odbojkaši Srbije šokirali su moćnu Rusiju u polufinalu Evropskog prvenstva u Austriji i Češkoj, spasili četiri meč lopte u četvrtom setu i onda bili bolji i mirniji u dramatičnom taj-brejku.

U nedjelju od 18 časova Srbija će igrati finale protiv Italije. Treće finale, za drugu titulu... Bravo, "orlovi"!

Ove večeri, velike večeri za srpsku odbojku, u Beču: Srbija - Rusija 3:2 (25:23, 17:25, 22:25, 33:31, 15:13).

Odakle početi ovaj izvještaj? Da li od finiša četvrtog seta u kojem su momci Igora Kolakovića bili dovoljno hrabri i samouvjereni da se suoče sa četiri meč lopte protivnika i onda realizuju četvrtu set loptu za 33:31 u svakako najdramatičnijem setu na cijelom prvenstvu?

Ili početi, ipak, od taj-brejka u kojem je Srbija imala punu kontrolu do 13:10 kada nam je malo zastala kost u grlu (13:13), što na kraju Rusi svojim greškama prije svega nisu uspjeli da pretvore u potpuni preokret?
Kako god - epilog je isti.

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva prvi put pod tim imenom! Posljednji put kada je igrala za zlato na EP, bilo je to u Češkoj 2001. godine, kada je nadigrala... Italijane! E, neka u nedjelju bude isti ishod u bečkom finalu.

To će biti težak posao za "orlove" iz dva razloga. Prvi je taj što je Italija u prvom polufinalu, ranije u subotu, pokazala da se nalazi u sjajnoj formi i sa 3:0 u setovima izbacila u tom trenutku aktuelne prvake Evrope, Poljake. Drugi, što su srpski momci dali sve što imaju za pobjedu nad Rusima i odigrali svih pet setova, na kraju krajeva, utakmicu završili nešto prije 21 čas uveče...

Ali, i Rusi su bili favoriti pred polufinale. Pa su prošli kako su prošli...

Srbija je u ulozi autsajdera koju je prihvatila pred utakmicu povela u prvom setu, nakon što su Rusi od 4:3 za naš tim, stigli do velikih 8:14. To, ipak, nije bio znak da je set izgubljen, srpski igrači kao da su se oslobodili startne nervoze i počeli da lete po terenu. Očas posla, bilo je 19:18 , pa 21:19 za "orlove", a kada je Grankin "skuvao" u aut, Srbija je stigla do prve set lopte (24:22).
Miloš Nikić primio je servis na 24:23 i onda probio trojni blok za 1:0 u našu korist.

I u drugom setu, Rusi su bolje počeli, imali 7:2, 18:13, kada je izostao odgovor srpskog tima kakav je imao u prvom setu. Poslije 21:13, bilo je jasno da će doći do izjednačenja i srpski igrači već su se okrenuli trećem setu - 17:25.

Kada je treći počeo, ponovo su Rusi bili bolji u prvih nekoliko poena i treći put uzastopno prvi stigli do tehničkog tajm-auta na osmom poenu. Najčešće je bilo izjednačeno tokom seta, a kada je Srbija prišla na 15:16, uslijedila je mini serija od četiri poena protivnika (15:20), poslije koje nije bilo prostora za vađenje, iako je Srbija u jednom trenutku prišla na 22:24. Ali, "zbornaja" je realizovala prvu set loptu i stigla na set od polufinala.

Tu je, na veliku radost srpskih navijača i stala.

Suočeni sa porazom, srpski igrači počeli su da igraju znatno opuštenije i energičnije. Nije postojala lopta na koju bar nije vrijedilo potrčati i s takvim pristupom, Kolakovićeva četa prvi put je uspjela da stigne do 8. poena prije rivala, a potom veže još dva za lijepih 10:7. Rusi su na to imali odgovor pa se otišlo u egal završnicu (11:11, 20:20), gdje je srpski tim na kratko stao.
Dva poena protivnika dovela su Kolakovića u situaciju da na 20:22 traži možda i posljednji tajm-aut na šampionatu. Možda, ali ne i definitivno. Preko fenomenalnog kapitena Ivana Miljkovića, srpski tim odgovorio je sa 22:22 i od tog trenutka počela je drama kakva se rijetko viđa. Prvo je Srbija imala set loptu (24:23), pa odmah Rusi meč loptu (24:25) i ekipe su se tako u igri nerava smjenjivale sve dok Nikić nije ukucao smeč za 32:31, a potom ruski tim ispucao loptu u aut za peti set - 33:31.

U taj-brejku, vidjelo se da su Rusi poljuljani psihički, ali su uprkos rezultatu 10:6 za Srbiju i potom 13:10, uspjeli da stignu Srbe - 13:13. Ne i prestignu. Dvjema greškama, poslali su Srbiju u finale, gdje se pojavljuje tek treći put u istoriji.

Protivnici su joj šestostruki prvaci Evrope. "Orlovi" već imaju medalju u džepu, ali sigurno neće tek tako prihvatiti srebro!

SRBIJA: N. Kovačević 20, U. Kovačević, Petković 1, Terzić, Stanković 10, Vujić, Nikić 14, Mitić, Rašić, Miljković 28, Starović, Atanasijević, Podraščanin 6, Rosić (L).

RUSIJA: Ilinjik, Žigalov, Apalikov 1, Htej 20, Grankin 1, Sivoželez, Birjukov 18, Sokolov (L), Butko, Muserskij 12, Ščerbinjin, Mihajlov 24, Volkov 11, Komarov.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC