• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedmicaaaaa! SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE!

Srbija u finalu Evropskog prvenstva pobijedila Italiju - 3:1 (15:25, 25:20, 25:23, 26:24). Srpski odbojkaši po drugi put najbolji na kontinentu.

 Sedmicaaaaa! SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE! Izvor: MONDO

Bravo, junaci, majstori...!

"Medalja na Evropskom prvenstvu bila bi premija na lotou", reče nedavno, pred odlazak u Beč, Ivan Miljković.

Srbijo, raduje se "sedmici" - odbojkaši su prvaci Evrope!

Uprkos sjajnim rezultatima u posljednjih 16 godina, srpski nacionalni tim ispraćen je na prvenstvo Evrope bez pompe, bez vjere da može da značajnijeg rezultata. Razočarani zbog takvog odnosa javnosti prema njima, iako su na posljednjem Svjetskom prvenstvu bili treći, "plava četa" je krenula put Austrije (tamo su igrali sve utakmice) da pokaže šta zna.

I, pokazala je...

Odigrala je šest utakmica i svih šest pobijedila. Padali su redom - Turska (3:0), Slovenija (3:1), Austrija (3:0), u četvrtfinalu Francuska (3:1), u polufinalu po mnogima najbolji tim svijeta Rusija (3:2) i u finalu Italija - 3:1 (15:25, 25:20, 25:23, 26:24).

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Mislili su mnogi da će odlaskom braće Grbić, Vujovića, Gerića, Boškana i ostalih prestati niska medalja, a ona ne samo da nije prestala već je zasjala još jačim, najjačim sjajem. Za to su zaslužni: Nikola i Uroš Kovačević, Marko Podraščanin, Dragan Stanković, Vlado Petković, Miloš Terzić, Miloš Nikić, Milan Rašić, Nikola Rosić, Aleksandar Atanasijević, Saša Starović, Mihajlo Mitić, Filip Vujić i... veliki, jedini sa sva tri zlata u svojoj riznici, najbolji igrač prvenstva - IVAN MILJKOVIĆ.

Pored kapitena, u idealni tim šampionata izabrani su Podraščanin, kao najbolji bloker, i Nikola Kovačević, najbolji primač.

Put do trećeg zlata opet je Srbe vodio preko Italije i Rusije. Tako je bilo 2000. na Olimpijskim igrama u Sidneju (Italija 3:0, Rusija 3:0), tako je bilo i u Ostravi godinu dana kasnije (Rusija 3:0, Italija 3:0).

Svaka čast i navijačima. Imala je Srbija veliku podršku na turniru, a finalu kao kod kuće. Kada je bilo teško, "orlovi" su upravo krilima 8.000 glasnih Srba pravili preokrete, stizali nemoguće, pobjeđivali.

Utakmica sa Italijom bila je nešto posebno. Rat odbojkaških sila, sudar titana, od kojih nijedan, pa i u trenucima kada je sve bilo jasno, nije odustajao. Preokreti, nervoza, prelijepih poena... Bilo je svega.

I SET:

Srbi su se već od prvog poena razletjeli po terenu. Nije bilo lako izgubljenog poena. "Orlovi" su bili razigrani, ali i "azuri". Izjednačena borba vodila se do prvog tehničkog tajmauta, na koji je srpska selekcija otišla sa poenom prednosti (8:7).

Međutim, poslije odmora Italijani prvi uspijevaju da se rezultatski odlijepe - 14:10. Ivan Miljković i Marko Podraščanin ispucali su dvije vezane lopte u aut, a onda je uslijedio još jedan strahovit servis Mastranđela i nemogućnost Miljkovića da napadne, poslije čega su Italijani lako stigli do 13. poena. Igor Kolaković je reagovao tajmautom, ali ni to nije omelo sjajnog servera. Italija je povela 14:10 i tu prednost sačuvala do drugog obaveznog odmora.

Nažalost, pad dekoncentracije kod "plavih" bio je evidentan. Italija je vodila 18:13, kada je Srbija konačno usphela da veže dva poena. Ipak, nedovoljno da se uhvati priključak, jer su "azuri" odmah odgovorili sa novim kontrama i poenima - 20:15.

Set je, barem za Srbe, bio završen. Do kraja prvog dijela Srbija je osvojila samo još dva poena.

II SET:

Srbija je na početku drugog seta povela sa 5:2, ali je onda na servis opet došao Mastranđelo i vrlo brzo na semaforu je bilo 5:5. Na sreću, poslije dva asa uslijedio je aut iz servisa.

"Orlovi" blokom stižu do 8:6.

Trojnim blokom i od ruku Podraščanina stižemo do plus tri (11:8), a nedugo zatim imamo i 14:9. Srbija je pronašla rješenje za odličan servis Italijana, zahvaljujući kojem su i osvojili prvi set. Na tehničkom tajmautu je 16:12 za Srbiju.

Milan Rašić je ušao da servisom poremeti Italijane. Uspio je - "plavi" su u finišu drugog seta poveli sa 20:15.

Na 21:16 reaguje tajmautom selektor "azura" Mauro Beluto, ali njegovi puleni ne uspijevaju da nešto više učine na terenu - 22:17. Podraščanin je snažnim servisom obezbijedio Miljkoviću napad i prvu set loptu na meču - 24:18. Iskoristili smo treću - 25:20.

III SET:

Odličan početak trećeg seta sa srpske strane - 4:1. Ali, Italijani brzo hvataju priključak, osvajaju nekoliko poena u kojima je Srbija bila bliža da poentira - 5:4. Međutim, do prvog odmora u ovom setu "orlovi" dolaze do 8:5.

Blokom Dragana Stankovića osvajaju deseti poen, Italija ima šest, a prvi put vode sa plus pet poslije greške Italijana 12:7. Beluto tajmautom opet pokušava da pokrene svoje izabranike. Uspio je...

Opet je proradio servis "azura", koji smanjuju na 11:13.

Mastranđelo poslije nekoliko loših servisa, svojim najjačim oružjem potpuno vraća utakmicu u egal - 15:14. Na drugom tehničkom tajmautu je 16:14.

Poslije dugo vremena rezultat je ponovo izjednačen 17:17, a odmah i Italijani vode 18:17. Nažalost, ni Kolaković nije uspio da prekine ovu seriju protivnika.

Višestruki prvaci Evrope potpuno su vraćeni u život. Čekao se odgovor Srbije i bilo ga je. Opet su poveli Srbi 20:19.

U dramatičnom finišu Nikola Kovačević prvo smečom, a zatim i blokom osvaja vrlo važne poene - 22:20. Ispustili su Srbi vođstvo opet zbog Mastranđela. Poremetio je srpski prijem poslije kojeg nije mogao da se organizuje bolji napad, dok su sa druge strane Italijani iskoristili šansu.

Kolaković pri rezultatu 24:23 uvodi Miloša Terzića da servira. On pogađa sajlu, a lopta pada u polje Italije - 2:1!

IV SET:

Da mu servis nije jedino oružje, Mastranđelo je pokazao na početku četvrtog seta sa dva uzastopna bloka - 5:3. Do odmora je bilo 8:5. Tokom čitavog meča Italijani su se zbog nečega bunili iako u većini slučajeva nisu bili u pravu. Konstantan pritisak na sudije uticao je da im upravo one poklone osmi poen.

"Oni gube ovaj set i utakmicu, a ne mi", rekao je Kolaković svojim igračima.

"Azuri" su poveli 10:6.

Kao i u prvom setu Srbi su bili prinuđeni da jure rezultat. Tada nisu uspjeli, a Italija je samo povećala svoje vođstvo. Ovaj put u život je "orlove" vratio Podraščanin vrlo dobrim servisima - 13:13. Briljirao je i Dragan Stanković, ali i Miloš Nikić.

Nažalost, greškama Srbi dozvoljavaju da budu u minusu dva poena 14:16, a onda dvojni blok donosi Italijanima 17:14. Kada je Miloš Nikić osvojio naredni poen za "orlove", uslijedila je ko zna koja u nizu reakcija "azura". Pokušali su da izvrše pritisak na sudiju, a on im je dodijelio žuti karton, što je značilo da su Srbi prišli na 16:17. Poslije sjajnog servisa, Srbija je izjednačila - 17:17.

Ne uspijevaju odbojkaši Srbije da ostanu u rezultatskoj ravnoteži, jer Italiji do asom stiže do 19:17, ali Miljković sa dva poena poslije sjajne odbrane obezbjeđuje 20:19.

Rašić je maestralan na serivisu, kao i publika sa tribina - 21:19.

Opet je neriješeno 21:21, pa opet vode Italijani pošto je izblokiran Miljković. Kovačević prvim poenom u setu prekida seriju Italije, a grešku Miljkovića blokom ispravlja Vlado Petković 23:22.

Nisu Srbi došli do meč lopte, Italijani su imali priliku da riješe set. Čupali su se i na servis Terzića dolaze do dva poena, posljednji asom, do titule...

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE! Bravo, junaci!

U borbi za treće mjesto Poljska je pobijedila Rusiju 3:1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC