• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominirao kao Đoković, nadmašio Dončića: Upravo je u istoriju odletio jedan od najvećih ikada! (VIDEO)

Dominirao je kao Novak, uradio ono što Luka Dončić nije, a sada je pobjedom odletio u legendu. A to nije sve - njegova sestra je nastavila njegovim stopama i osvojila Svjetski kup.

 Peter Prevc kraj uspješne karijere Izvor: Profimedia/IMAGO

Otišao je sa stilom! Pobijedio je na svom terenu, na svojoj Planici i odletio u legendu! Ovog vikenda veliki Peter Prevc, nekadašnji osvajač Kristalnog globusa i svjetski prvak pobijedio je na najvećoj skakaonici na svijetu prvog takmičarskog dana, a onda je u nedjelju posljednjeg dana ove sezone skočio 226,5 metara i tako otišao u legendu.

Sve je stalo na momenat na Planici, vijorije su se desetine slovenačkih zastava na tribinama, a porodica je potrčala u zagrljaj Prevcu. Supruga i djeca su došli da podijele sa njim trenutak u kome je odletio u legendu, jer on to zapravo i jeste. A porodica je u ovoj priči najbitnija.

Pobijedio je u petak skokovima od 237,5 metara i 231 metar Prevc i pokazao da mu je i na samom kraju karijere mjesto u samom kremu ski skokova. Odavno je najavio da mu je ovo posljednja sezona, a kada se to desilo niko nije očekivao da će je završiti sa šest podijuma, pobjedama u VIkeršundu i Planici i na petom mestu u generalnom plasmanu sa 1.071 bodom.

DOMINIRAO KAO NOVAK, UZEO ZLATO NA OI!

Izvor: EXPA/ JFK / Avalon / Profimedia

"Ovo je moja posljednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrijevala neko vrijeme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smjeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svjetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je cijeli ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled", naglasio je Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspjehe.

Ali kada se Slovenci sjete sezone 2015/16, ne mogu a da ne zažale. Nakon što se Prevc probio u sam vrh ski skokova u dvije sezone prije toga kada je završavao kao drugi u generalnom plasmanu iza Kamila Stoha pa Severina Frojnda dominacija iz 2015/16 nije zapamćena. Nanizao je 15 pobjeda u sezoni, osvojio je Novogodišnju turneju, a Svjetski kup je uzeo sa 2.303 boda, najviše ikada u istoriji Svjetskog kupa. Drugi je bio Severin Frojnd sa 1.490, što je prednost koja se može uporediti recimo sa najvećim periodima dominacije Novaka Đokovića, ali zaista je u profesionalnom sportu malo takvih trijumfa.

SEZONA 23/24

Štefan Kraft je završio prvi sa 2.149 bodova i počistio konkurenciju. Drugi Rjoju Kobajaši je imao 1.673, a Andreas Velinger je sa 1.488 bodova bio treći.

Nije ovo bio jedini uspjeh Petera Prevca koji ima 24 pobjede i 64 podijuma u karijeri, tri zlata sa Svjetskih šampionata u Ski letovina, kao i srebro i bronzu sa tog takmičenja. Na Svjetskim prvenstvima u ski skokovima je uzeo srebro i dvije bronze, a sa Olimpijskih igara je donio zlato, dva srebra i bronzu.

MOGAO JE BITI GOAT!

Dugo je Peter Prevc držao svjetski rekord, pošto je na Planici skočio 250 metara i trebalo je da prođe mnogo godina da to neko nadskoči. Ipak, umjesto da se dominacija nastavi povrede i padovi su ga doveli u situaciju da prepusti dominaciju Kobajašiju, Granerudu, Kraftu, Stohu...

Na samom početku naredne sezone poslije osvojenog Kristalnog globusa Peter Prevc je u Engelbergu pao sa skakaonice, a od tada su slijedile brojne povrede koljena i leđa, operacije, pa i novi padovi. Prošle sezone je na samom kraju sezone pao na Planici, a nakon što se dugo prevrtao po snegu i nakon što je imobilisan i hitno odvezen u bolnicu on se javio sa šaljivom poruko: "Ne pokušavajte ovo kod kuće". Srećom povrede nisu bile ozbiljnije, ali da nije bilo tog pada u Engelbergu, možda bismo sada mogli da pričamo o nekome ko je veći od Janea Ahonena, Adama Mališa, Matija Nikanena, Andreasa Goldbergera...

NE BRINITE, TU JE NIKA!

Izvor: Profimedia/IMAGO

Četiri puta zaredom je biran za najboljeg sportistu Slovenije što nije polazilo nikome za rukom. Primjera radi, Luka Dončić ima samo jednu tu nagradu i to iz 2018. godine kada je osvojio Evroligu u Beogradu.

Ali tu se priča o porodici Prevc ne završava. Peter je završio karijeru, a najmanje uspješni brat Cene je takođe gotov sa skakanjem. Najmlađi brat Domen je ove sezone nagovijestio da može mnogo u bduućnosti, pošto je bio nadomak top deset u Svjetskom kupu, a u Saporu je pobijedio. Ipak, u godini kada Peter ide u penziju, porodica Prevc je Sloveniji donijela novu titulu svjetskog prvaka.

Nika Prevc je ove sezone upisala sedam pobjeda u Svjetskom kupu (Engelberg, Garmiš-Partenkirhen, dva puta Vilah, Zao, Ljubno i Trondhajm) i sa samo 19 godina je u svojoj trećoj profi sezone pometlala konkurenciju. Imala je 1.454 boda ispred Eve Pinkelnig sa 1.305 i najavila dominaciju u godinama koje slijede. Samo da je posluži zdravlje!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC