• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skakaonica s koje niko ne skače više od tri decenije! "Vlašićki orlić" Jovan Radovanović: Sve smo prepustili stihiji

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bila je nekad prava atrakcija za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a danas "spomenik" kakvi smo postali...

 Skakaonica Vlašić Jovan Radovanović za MONDO Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Pred Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu, skijaška skakaonica na Vlašiću korištena je za pripremu jugoslovenskih olimpijaca za najveće takmičenje. Tu su se Primož Ulaga i Miran Tepeš pripremali za ZOI na Igmanu, gdje je dominirao finski skakač Mati Nikenen, legenda ovog sporta i istočnonjemački takmičar Jens Vajfslog.

A kad je napravljena 1975. godine, sa skakaonice na Vlašiću letjeli su takmičari bivše Jugoslavije, evropskih zemalja, čak i SAD-a i Japana i borili se da osvoje "Pokal Vlašića - Evropski kup".

Međutim, da li tokom ratnih dešavanja u BiH ili je u pitanju bio udar groma, izgorjeli su sudijski toranj i doskočište, kao i propratni sadržaji skakaonice koji su važni za sigurnost takmičara.

I od tada do danas, tri decenije poslije, niko više nije skočio sa skakaonice na Vlašiću.

Sve je počelo zbog stotinjak dječaka sa Vlašića, koji su samoinicijativno na drvenim skijama, pokušavali da polete pa su prozvani "orlići sa Vlašića", a među njima je bio i Jovan Radovanović, predsjednik udruženja "4+" iz Banjaluke, koji je rodom sa planine iznad Travnika i Kneževa.

"Rođen sam na skijama, kako se kaže, mada su tada bile drvene skije, nije bilo ovih pravih, a pancerice i oprema su došle mnogo kasnije kad smo nastupali na 'Pokalu Vlašića - Evropskom kupu'. Najprije su na skakaonici održavana prvenstva Jugoslavije, na kojem su dominirali Slovenci, a onda je potom preraslo u međunarodno takmičenje", rekao je Radovanović.

Izvor: Facebook/Udruženje porodica 4+ Banjaluka

Prema njegovim riječima, takmičio se na "Pokalu Vlašića - Evropskom kupu" četiri puta, odnosno od 1980. do 1984. godine.

"To je bila tada prava atrakcija za cijelu Bosnu i Hercegovinu, dolazili su ljudi sa svih strana, a bilo je mnogo i Banjalučana, koji su na Vlašiću imali vikendice i svoj banjalučki hotel. Na žalost propao je danas, a ne znam šta je i da li je išta riješeno po tom pitanju".

Radovanović je dodao da u BiH više ne postoji nijedan klub koji se bavi skijaškim skokovima.

"Na žalost, praktično na kraju skakaonice na Vlašiću je napravljen hotel, to se nije smjelo dozvoliti. Nadam se da će neko nekad ponovo pokrenuti klub, ali zasad niko nije zainteresovan. Sve smo prepustili stihiji. Iskreno, nisam optimista kad je u pitanju obnova ovog sporta. Volio bih da me demantuju, ali mislim da danas i nema zainteresovanih na način kako smo mi voljeli skijaške skokove".

Rijetko šta na svijetu, prema njegovom mišljenju, može da zamijeni osjećaj kad se vinete u oblake...

"Počeo sam s 13 godina, pa su nas od milja zvali 'vlašićki orlići', a tek 1976. sam prvi put nastupio na republičkom takmičenju i osvojio prvo mjesto", dodao je Radovanović i naglasio da je najponosniji zbog učešća na Olimpijskim igrama u Sarajevu.

"Bio sam član B tima Jugoslavije i nastupio kao predskakač zajedno sa Reufom Karajkom. Nas dvojica smo bili jedini iz BiH, koji su uz slovenačke letače činili selekciju Jugoslavije. To je bio ogroman uspjeh", zaključio je on.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC