• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAHREIN: Sve žešći protesti zbog trke F1

Nekoliko desetina hiljada anti-vladinih demonstranata okupilo se u petak na autoputu u Bahreinu, zahtijevajući otkazivanje trke "najbržeg cirkusa".

 BAHREIN: Sve žešći protesti zbog trke F1 Izvor: MONDO

Bezbjednost vozača Formule 1 prvi put je ugrožena i van staze.

Iako svojim životnim pozivom svaki put kad sjednu u bolid stavljaju "glavu u torbu", u Bahreinu se susreću sa za njih atipičnom situacijom.

Anti-vladini demonstranti već nedjeljama prijete da će radikalizovati svoju borbu protiv održavanja trke. Vlast im je prošle godine izašla u susret, ali ove godine insistira da se trka održi kako bi svijetu dokazala da se ne plaši "arapskog proljeća" u svojoj zemlji.

Nervoza i bez nezadovoljnika već su izazvali incidente. Bolid Fors Indije pogođen je u četvrtak Molotovljevim koktelom, pa su u tom timu odlučili da u petak napuste stazu prije nego što padne mrak.

Princ Bahreina obratio se tim povodom novinarima poslije drugog nezvaničnog treninga, na kome je najbrži bio Niko Rozberg.

"Ne tvrdimo da smo perfektni. Mi smo realna zemlja sa realnim problemima. Iskreno vjerujem da je trka pozitivna stvar. Ona spaja mnogo ljudi sa različitih meridijana pod okriljem Formule 1", rekao je on.

Prvi čovjek F1 Berni Eklston izjavio je engleskim novinarima da je "100 odsto siguran da je organizacije trke u Bahreinu ispravan postupak".



Dok nadležni uvjeravaju javnost da će trka proteći bez incidenata, vozači rade svoj posao na stazi u prisustvu ogromnog obezbjeđenja, a protivnici trke ispunjavaju obećanje. Protestuju na centralnom autoputu u Bahreinu.

Desetine hiljada demonstranata pokušava da se fizički obračuna sa pripadnicima obezbjeđenja staze.

Organizator protesta je šiitski politički blok, a okupljeni pjevaju uvredljive pjesme na račun vladajuće dinastije "Dole, dole Hamad", "Zahtijevamo demokratiju"...

Policija je bila primorana da koristi šok bombe i suzavac.

Čelnici staze najavili su ranije da će trka biti uživo emitovana u 187 zemalja i da će je putem prenosa pratiti oko 100 miliona gledalaca.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC