• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONTE KARLO: Novak jači od vjetra i Berdiha

Najbolji teniser na svijetu pobijedio Tomaša Berdiha 2:1 (4:6, 6:3, 6:2) i plasirao se u svoje drugo finale Monte Karla.

 MONTE KARLO: Novak jači od vjetra i Berdiha  Izvor: MONDO

Novak Đoković još jednom se izborio sa protivnikom i svojim emocijama i plasirao se u drugo finale Monte Karla.

U trenucima dok mu je u Beogradu sahranjen deda istrčao je na teren Monte Karla i deveti put u deset mečeva pobijedio neugodnog Čeha Tomaša Berdiha.

Polufinalni okršaj Čeha i Srbina nije bio lijep za oko. Obojica su pružili svoj maksimum u uslovima koji nisu potpuno pogodovali tenisu (izuzetno jak vjetar), a pobijedio je najbolji teniser na svijetu.

Berdih je poveo u setovima velikim preokretom pri Novakovom vođstvu 4:2. Đoković je u drugom setu zaigrao čvršće, branio svoj servis i odveo meč u treći set. I tu dionicu počeo je furiozno, sa dva brejka poveo 3:0 i iz gema u gem igrao sve bolje do konačnih 2:1 u setovima.

Đoković će u svom drugom finalu Monte Karla igrati protiv pobjednika duela Rafael Nadal - Žil Simon. Španac je do ove godine bio apsolutni vladar turnira, osvojivši sedam uzastopnih titula. Pročitajte tok meča:

PRVI SET

Obojica su počela izuzetno skoncentrisano, iako jak vjetar s vremena na vrijeme dosta utiče na kretanje loptice.

Novak je za dva minuta osvojio prvi gem, a Čeh u narednom osam minuta branio svoj servis. I uspio je, za 1:1.

Berdihu se nije svidjela duža borba na njegov servis-gem, pa je pokušao da izvrši pritisak na Novaka i eventualno dođe do brejka. Uspio je da u trećem stigne do 30:30, ali je najbolji teniser na svijetu bio siguran - 2:1.

Čeh je poslije trećeg gema tražio pomoć ljekara, ali se nije dugo zadržao na klupi. Bio je spreman za novi servis i ponovo je poslije velike borbe izjednačio - 2:2. Novak je ostao pribran, brzo povratio vođstvo i najavio novu žestoku borbu na protivnikov servis - 3:2.

A onda je Berdih "ispustio" gem na svoj servis. Najprije je dvostrukom servis greškom stvorio Novaku vođstvo 15:30, pa uz pomoć greška i Đokovićeve greške izjednačio, da bi poklekao pri prvoj brejk lopti Srbina - 2:4.

Nažalost - Novak mu je uzvratio istom mjerom. Blago dekoncetrisan jakim vjetrom nekoliko puta je pogriješio i omogućio Čehu tri brejk lopte. Iskoristio je prvu - Đokovićevom greškom i slabim udarcem, poslije kojeg je najbolji teniser na svijetu propisno izudarao svoj reket - 3:4.

Koncentracija oba tenisera naglo je pala, počeli su da lošije serviraju, pa je u nezanimljiv osmi gem ponovo pripao Berdihu, za novo izjednačenje - 4:4.

Novak je još ostao u izgubljenom gemu poslije brejka, pa ni na svoj servis nije uspio da zaigra kao na početku. Berdih je poslije deset minuta borbe iskoristio četvrtu brejk loptu i došao nadomak osvajanja prvog seta.

Đoković se nije predavao. Poveo je 0:15, ali je Čeh preokrenuo na 30:15. Potom je petom duplom servis greškom ponovo izjednačio rezultat, da bi prvi reket svijeta sjajnim bekhendom stvorio šansu za brejk. Nije je iskoristio, pa je Berdih sigurno iskoristio prvu set loptu.

Čeh je na kraju prvog dijela meča ostvario impresivan učinak poslije pogođenog prvog servisa - 93 odsto uspješnosti!


DRUGI SET

Početak narednog seta donio je borbu istog intenziteta. Berdih je prijetio da Novaku oduzme servis već u prvom gemu, ali nije uspio.

Đoković je i u drugom setu prvi došao do brejka. Sjajnim lobom stvorio je sebi priliku da povede 2:0 i nagovijesti bolju igru. Brzo je i iskoristio.

Berdih ni u trećem gemu nije uspio da zaustavi Novaka, iako je imao dvije brejk lopte pri rezultatu 15:40. Đoković je serijom poena spasio gem i Berdihovom greškom poveo 3:0!

Čeh je ostao pribran i u četvrtom gemu za manje od dva minuta smanjio prednost Srbina.

Pritisak je potom prešao na Novaka. Poveo je 40:0, pa dopustio protivniku da izjednači. Ne i da dođe do brejk lopte - 4:1! Berdih je potom usio da smanji rezultat na 2:4.

Đoković nije posustajao. Brzo je osvojio još jedan gem i došao nadomak izjednačenja - 5:2. Berdih je u narednom prvim forhend-vinerima smanjio prednost protivnika na 3:5, ali u narednom nije imao šanse - 6:3.

TREĆI SET

Đoković je već u prvom gemu trećeg seta "brejknuo" Čeha i stvorio veliko vođstvo! Berdih je poslije izgubljenog gema prišao sudiji i uputio žalbu na jak vjetar koji nosi šljaku, ali mu je glavni arbitar odgovorio da ne postoji pravilo koje igračima ide u susret u takvim situacijama.

Dok se Čeh žalio, Novak je bio sve koncentrisaniji. U narednom gemu je snažno servirao i za tili čas stvorio vođsvo 40:15, koje mu je omogućilo potvrdu brejka - 2:0.

Novak je bio u ritmu, a kad je tako ne mogu ga zaustaviti ni mnogo bolji igrači od Tomaša Berdiha.

Već u narednom gemu ponovo je osvojio gem na protivnikov servis i, uz kraće prekide zbog vjetra, stekao veliku prednost od 3:0!

Đoković je u nastavku meča zaigrao na svom nivou i odličnom igrom najavio da će i u nedelju biti u stanju da "napadne" pehar.

Berdih je uspio da u petom gemu smanji prednost rivala na 1:4, ali ne i da ozbiljnije ugrozi Đokovićevu sve izvjesniju pobjedu.

Novak je brzo vratio vođstvo na 5:1 i primorao Čeha da servisom novim loptama pokuša da ostane u meču. Uspio je u tome, smanjio na 2:5, ali je Đoković u osmom gemu imao veliku priliku da završi meč.

Poveo je 15:0, Berdih izjednačio na 30:30, pa stvorio brejk loptu. Novak je spasao, preokrenuo i iskoristio prvu meč loptu poslije dva sata i 41 minuta - 6:2

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC