• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo, Novače! Peto finale za "Broja 1"!

Novak Đoković plasirao se u finale US Opena poslije fantastičnog meča i pet setova protiv Stanislasa Vavrinke!

  Bravo, Novače! Peto finale za "Broja 1"! Izvor: MONDO

Četiri časa i 12 minuta trajala je borba Novaka Đokovića u subotu popodne po njujorškom, uveče po beogradskom vremenu da sačuva status "Broja 1" i ne doživi sudbinu branioca titule na US Openu.

Na Tantalove muke stavio je Srbina sjajni Stanislas Vavrinka, ali je Đoković pred oduševljenom publikom na "Artur Ešu" odbio da se preda poput Endija Mareja prije dva dana.

Bio je na set od eliminacije u polufinalu US Opena, što bi automaski značilo da će narednog ponedjeljka Rafael Nadal biti novi-stari "Broj 1". Jedan set možda je blizu u nekim situacijama, ali za Vavrinku je bilo jako daleko s obzirom na to da je s druge strane bio Đoković.

Uprkos tome što je u prvom setu prikazao igru nedostojnu svog renomea, u trećem odigrao jeziv gem koji ga je koštao gubitka seta, Đoković je po vetru uspeo da pronađe mir i samopouzdanje i da po ko zna koji put u karijeri preokrene gren slem triler u svoju korist:

(1) Novak Đoković - (9) Stanislas Vavrinka 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:4!

Nole se plasirao u 12. gren slem finale u karijeri u kojem će igrati za sedmu titulu. Duel u ponedjeljak u 23 časa po našem vremenu, bilo protiv (2) Rafaela Nadala, bilo protiv (8) Rišara Gaskea, biće mu peto finale na "Flašing Medouzu", a četrto uzastopno.

On je u Njujorku gubio finala 2007. od Rodžera Federera, 2010. od Rafaela Nadala i prošle sezone od Endija Mareja, dok je 2011. pobijedio Nadala i osvojio za sada jedinu titulu na posljednjem gren slemu u sezoni.

Nadamo se da će ove sezone prekinuti neprijatan niz, jer je poslije četiri uzastopna trijumfa u finalima gren slem turnira tokom 2011. i 2012. godine, od tada osvojio Australijan Open ove sezone i izgubio preostala tri finala (Rolan Garos 2012, US Open 2012. i Vimbldon 2013).

Sve čestitke trebalo bi da budu upućene i na račun Vavrinke, koji je nekako dočekao pad superiornog zemljaka Rodžera Federera i uporedo s tim pokazao da nije slučajno u Top 10 grupi igrača i da neće biti iznenađenje ako se probije i među pet najboljih.

"Sten" je igrao hrabro, prvi set je dobio superiorno, drugi izgubio tijesno, u trećem bio stabilan, četvrti prepustio Đokoviću zbog kombinacije nervoze, povrede i straha od pobjede, a onda je već bilo kasno, jer je doveo sebe na teren gde se najbolje snalaze oni najbolji. Nijanse u tenisu i ovog puta bile su presudne - bile su na strani Đokovića.

Odigrao je meč ispod svog renomea, satima tražio servis, ali je - pobijedio. I to se računa!

Đoković sada protiv Vavrinke vodi 13:2, uz 12 uzastopnih pobeda, ali je ponovo bilo jako teško, kao recimo na ovogodišnjem Australijan Openu kada je Nole dobio takođe u pet setova, rezultatom 12:10!

Plasmanom u finale US Opena Đoković je bar neko vrijeme odbranio prvu poziciju na rang listi, čak i u slučaju da Nadal osvoji turnir. Međutim, s obzirom na to da Španac do kraja sezone ne brani ni bod, a Đoković "hiljade", nije realno očekivati da naš as i ove godine kraj sezone dočeka kao "Broj 1".

To nije toliko važno - važno je da u utorak osvane kao sedmostruki gren slem šampion, a dvostruki pobjednik US Opena!

PRVI SET

Pri vođstvu od 4:1, Vavrinka je imao 40:15, a potom i prednost, odnosno tri šanse da povede 5:1, kada je Đoković uspio da napravi prvi brejk i ostane u igri u prvom setu. Međutim, prosuo ga je olako - bez osvojenog poena na svoj servis u sedmom gemu, uz dve a ukupno četiri duple servis greške!

Do rezultata 2:5, Đoković je osvojio samo jedan poen u devet ubačenih drugih servisa.

Đoković je poklonio 14 poena Vavrinki i ovaj mu se na tome zahvalio za 34 minuta.

DRUGI SET

Novak je dobro otvorio drugi set, a onda imao 30:0 na servis Švajcarca, kada je uslijedila serija maestralnih poteza Vavrinke za 1:1. Novi problemi sa servisom za Đokovića nastupili su pri vođstvu od 40:0 u trećem gemu, kada je Vavrinka sa dva napada na drugi servis Srbina stigao do 40:30, a onda napravio neiznuđenu grešku i upisao Đokoviću vođstvo od 2:1, iako se naš as u posljednjem poenu nalazio duboko u defanzivi.

I onda četvrti gem drugog seta koji je trajao deset minuta i u kojem je Đoković imao tri brejk lopte i na svakoj napravio neiznuđenu grešku. Tek iz pete gem lopte, Vavrinka je uspio da se spase brejka i izjednači na 2:2, ali je moglo da se primijeti da Đoković lagano podiže kvalitet igre.

Još samo da nađe servis.

Još samo da nađe servis.

U petom gemu ga nije našao - novi brejk Vavrinke, prvi u drugom setu, četvrti na meču - 2:3! Švajcarac je igrom podsećao na Novaka na vrhuncu forme, ulazio je u teren, gađao uglove, rizikovao i prvu kraću loptu pretvarao u viner. Stigao je do 30:40, kada je Nole odigrao možda i prvi "trejdmark" poen od početka meča, ali je taj blesak bio kratkog daha.

Fantastičnim udarcima, Vavrinka je uzeo i servis Đokoviću i novu dozu samopouzdanja srpskom asu. Zaista, nadamo se za sada, Švajcarac ne djeluje kao deseti igrač na svijetu, koji igra prvo gren slem finale!

A, poslije brejka stigla je i ekspresna potvrda - 2:4, uz opomenu koju je Đoković dobio zbog komunikacije sa Marjanom Vajdom. Za razliku od Dejvis kupa, na ATP turu zabranjen je "koučing", odnosno razgovor sa stručnim štabom.

Dobrim servisima - konačno - Đoković je spriječio dalji pad u drugom setu i onda, pri rezultatu 3:4, napao Vavrinku riternom, kao što zna, kao što svi znaju da zna. Stigao je do 15:40, propustio prvu, ali iskoristio drugu brejk loptu iz sedme prilike na meču za - 4:4!

Da li je to znak buđenja?

Moguće, jer je Nole bez problema dobio gem na svoj servis, što nije često bio slučaj od početka meča - 5:4 i sada je Stanislas pod pritiskom. Ali, on ga nije slomio, iako je bilo "gusto".

Pri vođstvu 40:30, Vavrinka je katastrofalnom greškom završio najljepši poen na meču, poslije 22 razmjene, usljed čega je gem ušao u "djus". Ali, da je dovoljno psihički stabilan, pokazao je potom sa dva vinera za 5:5.

Igra za 6:5 potvrdila je da je Đoković drastično sigurniji i smireniji u odnosu na prvi i početak drugog seta. On je lako izborio bar taj-brejk, ali i drugi put uzastopno doveo Vavrinku da servira za ostanak u setu. Ni to nije bio problem Švajcarcu - 6:6 i osmi taj-brejk između njih dvojice.

Prije ovog, rezultat je bio 6:1 za Đokovića.

Nekoliko minuta kasnije bilo je 7:1 u taj-brejkovima, jer je Đoković bio hrabriji i iskusniji u presudnim trenucima. Napravio je tri mini brejka kojima je stigao do 6:3 i tada iskoristio drugu set loptu na servis protivnika za 7:4, odnosno 7:6, odnosno 1:1.

Lakše se diše...

TREĆI SET

Samo što je počeo treći set, Novak je riješio da iskoristi momentum s kraja drugog i bio je blizu da to i uradi, ali se Vavrinka suočio sa brejk loptom u prvom gemu i uspio da ga dobije, posle čega je naš as potvrdio da mu je servis sigurniji i konkretniji - 1:1.

Do rezultata 3:3, nijedan od tenisera nije ozbiljno ugrozio servis protivnika i generalno tempo je bio pomalo opao, ali su se "ključni" gemovi brzo približavali.

Taj sedmi uglavnom je "ključni" i dobio ga je Vavrinka, ali svakako bi veću važnost mogao da ima osmi gem u kojem je Đoković pretrpeo novi brejk i to bez osvojenog poena. Sa "nulom" dobio ga je Švajcarac i stigao do servisa za vođstvo od 2:1 - 3:5!

Vavrinka je servirajući za set stigao do 30:0, Novak se vratio na 30:30 i tada je odigran najduži i najvažniji poen u setu. Iz potpune defanzive, Novak je došao u situaciju da odigra viner, odlučio se za drop šot i pogriješio - 40:30 i poslije čega je Švajcarac sjajno odservirao - 1:2!

Novak se nalazi na set od gubitka prvog mjesta na ATP listi.

ČETVRTI SET

Ako je postojao izlaz iz ove situacije, on nije mogao da bude pronađen poslije četvrtog seta. Zato je važan brejk koji je Novak napravio odmah, za 2:0, uz pojačan ritern i agresivniji pristup igre.

Svima koji gledaju je jasno da samo tako i nikako drugačije, Đoković može da poremeti Vavrinkin plan. Takav pristup Nole je zadržao i u trećem gemu koji je lako dobio za 3:0, ali i u narednom servis gemu za 4:1.

Ukoliko bi zadržao ovaj intenzitet, Vavrinka bi se teško s tim izborio, iako trenutno igra najbolji tenis u karijeri.

Tako je i bilo. Đoković se kretao lagano i udarao "duboke" lopte, dok je bilo sve očiglednije da Švajcarca muči butni mišić i da sve teže izdržava visok ritam - 5:2. Naredni servis gem i ista priča! Đoković je natjerao Vavrinku na dve uzastopne greške - 6:3!

Idemo u peti, odlučujući set. A tako je bilo i kada su igrali na Australijan Open. S tim što je Novak završio posao tek poslije 22 odigrana gema. Nadamo se da će mu ove večeri biti potrebno manje od toga.

PETI SET

Sve ono što je sporadično moglo da se vidi u prva četiri seta, teniseri su počeli da prikazuju u petom. Sigurnim servisima stigli su do 1:1, a onda je odigran jedan od najdužih gemova sezone, uz nekoliko fantastičnih poena: 21 minut, 29 poena, pet brejk lopti za Novaka - neiskorišćenih i sedma gem lopta za Stanislasa - iskorištena!

Publika je na nogama pozdravila i jednog i drugog tenisera, a njima je potom bila potrebna duga pauza.

Poslije njega, brzo je Đoković stigao do 2:2 i prebacio "lopticu" protivniku.

Nije brejknuo Vavrinku u pet pokušaja u trećem, ali jeste iz trećeg u petom gemu. Imao je Nole, zahvaljujući hrabroj igri i hazarderskom pristupu, 15:40, što je "Sten" na kratko uspio da stigne, ali je Srbin uzeo naredna dva poena i poveo - 3:2. Sada servira!

Brejk je ništa bez potvrde, a ona je stigla poslije lijepo odigranog poena koji je Đoković pronašao na 40:30 - 4:2!

Čelendž, koji je pokazao da je Nole bio u pravu za jedan jedini milimetar, bio je presudan za 5:3 i to što će Vavrinka prvi da se suoči s gubitkom meča na svoj servis.

Kad je bilo 30:0, Đoković je "pustio niz vodu" deveti gem petog seta i odlučio da sačuva snagu i skoncentriše se na svoj servis za peto finale US Opena i odbranu prvog mjesta na ATP listi.

Uskoro opširnije...

(Nikola Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC